Reklama

Reklama

Rammstein: Mutter

(hudobný videoklip)
Krátkometrážny / Hudobný
Nemecko, 2002, 4 min

Hrajú:

Till Lindemann

Recenzie (13)

Jara.Cimrman.jr 

všetky recenzie používateľa

Jeden z lepších rammsteinovských cajdáků by si určitě zasloužil výrazně zábavnější klip. Tenhle mne nudil, ale vzhledem k tomu, že německy mluvím přibližně stejně dobře jako kantonskou čínštinou, tak jsem se možná ztratil mezi všemi těmi zákeřnými derdýdasy a nepobral jsem podstatu zoufalého křiku. ()

PinokKio 

všetky recenzie používateľa

Moje maminka by z tohohle vyznání asi radost neměla, spíš by na mě koukala s otevřenou pusou. Jenže vysvětlujte to mně, synáčkovi, kterej tyhle pomalejší věci může .. ()

kingik 

všetky recenzie používateľa

Svátek matek po "ramštajnsku". I tvrdý rocker má maminku na kterou nedá dopustit. Maminkám, pokud jde tedy o název, věnovali ostří němečtí buldoci celé svoje třetí album, které jim šlapalo až na právě pomalou "mateřskou" záležitost u které povinně o třetinu vyměkli a fanoušci zamáčkli slzu nad "rozněžněným" frontmanem Tillem Lindemannem a spol. Celý klip je docela pojatý temně spíše navodí depkoidní sklíčenost než cokoliv jiného. Překvapivě zajímavá skladba funguje lépe bez toho "užírajícího" se klipu. Paradoxně tahle skladba spíše ubírá energii než by ji dodávala a to jsou pro někoho němečtí matadoři energetickou bombou. Před více jak dekádou byla jejich tvorba na vrcholu a nyní už spíše parodují sebe sama a texty kombinují už i do jiných jazyků než je jejich rodná němčina a už to po stránce jejich tvorby zkrátka není ono. "Mutter" je důstojná titulní "citovka" z jejich stejnojmenného alba s osobní zpovědí na kterou si zarytý fanoušek kapely nedá ani po letech sáhnout. Mé hodnocení: 60% ()

Khalesi 

všetky recenzie používateľa

Nemčinu nemôžem ani vystáť a Ramsmstein tiež nie sú práve moji favoriti, ale táto bola vážne dosť dobrá-dýchalo z nej pochmúrne zúfalstvo a beznádej, ako naša každodenná realita. ()

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Tak tento klip bol krutý, no zároveň emočne silný. Hudba už bola lepšia, text, či spev sa tam takto v podstate aj hodili, proste dalo sa. ()

corpsy 

všetky recenzie používateľa

Chlapi sa môžu pochváliť tým, že zrejme natočili sériu jedných z najlepších európskych videoklip za celú ich históriu. Občas s menším, či väčším formálnym ťahom. Tento je niekde na polceste. ()

Rocky88 

všetky recenzie používateľa

Till v kanále vyjadřující lásku i nenávist (city, které jsou hodně blízko u sebe) matce, která mu nedala život, jelikož je výsledkem genetického experimentu. Ponuré, depresívní, nezapomenutelné. ()

Lukoboss 

všetky recenzie používateľa

Od dob Seemanna povinná pomalá skladba na albu. Skladba je však v tomto případě silnější než klip samotnej, i když tady chápu to zobrazení izolace od všeho ostatního. Nicméně mají mnohem lepší videoklipy. ()

IvcaSammet 

všetky recenzie používateľa

Absolutně vynikající výkon Tilla Lindemanna ... Sice občas trošku schází celá kapela, ale i tak si vede Till naprosto výborně a je pravda, že pokud by se objevil i zbytek kapely, pokazilo by to dojem z klipu ... ()

GTS_PUNK 

všetky recenzie používateľa

Ďalší z pomalších a emocionálne silnejších záležitostí od industriálneho nemeckého zoskupenia. Skladba z albumu s rovnakým názvom je takisto jednou z klasík skupiny, ale svojou kvalitou výrazne zaostáva. Ako na poli hudobnom, tak aj čo sa videoklipu týka. Zatiaľ, čo zvyčajne v hudbe Rammstein dominujú tvrdé gitary a bicie, v tomto prípade dostáva prednosť výrazne pomalá gitara a sláčikové inštrumenty v mixe s ľahkým elektronickým zvukom klavíru Flaka Lorenza. To sa na prvé počutie síce môže javiť ako zaujímavá kombinácia, ale čím ďalej, tým viac sa poslucháč započúva, zisťuje, že väčšia tvrdosť gitár tu rozhodne chýba. Tej sa síce možno dočkať v jednej pasáži takmer na záver pesničky, ale celkový dojem už nedokáže zvýšiť. Hudobná nevýraznosť je prenesená aj do videoklipu, v ktorom vystupuje iba frontman skupiny Till Lindemann vo viacerých úlohách. Videoklip pôsobí celkovo depresívne a tmavo, čo síce k textu pesničky pasuje, ale obraz je miestami až tak tmavý, že naň nemožno poriadne vidieť. Temná výprava a ani špinavé, zakalené prostredie akejsi riečnej stoky tu poriadne nebavia a klip viac-menej nedokáže zaujať. Dojmy divákov pri pohľade naň sa síce môžu rozchádzať, ale je pravdou, že výraznejšie prvky v ňom chýbajú. "Mutter" ako album ponúka viacero skvelých hudobných kúskov. Mutter ako skladbu medzi ne však nemožno zaradiť. Aj keď sa síce snaží, hudobne a aj ako videoklip, nedosahuje takých kvalít, ktoré by ju dokázali vyniesť vyššie než na hranicu priemernosti. Oproti ostatnej tvorbe skupiny Rammstein je toto možno krok vedľa, aj keď myšlienka celej skladby je neuveriteľne silnou záležitosťou. ()

Reklama

Reklama