Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Do mesta, strateného kdesi na konci sveta, sa opäť vracia babie leto. A spolu s ním sa z výkonu trestu vracia Biely. Po desiatich rokoch väzenia prichádza domov do Košíc iba kvôli jednému. Pomstiť sa za svoju ukradnutú česť, rodinu aj mladosť. A začína sa divoká jazda ešte divokejším východom, miestnym podsvetím, rómskym getom a bočnými uličkami priamo v srdci hlavného mesta slovenskej periférie. Asi prvý film z druhého najväčšieho mesta na Slovensku prináša na plátna kín exotickú a výbušnú zmes drsného humoru, napätia a akčných scén, v ktorých sa mieša krv s destilátmi, smiech so slzami a platený sex so spaľujúcou láskou. Dráma zo súčasnosti aj o bizarnom mikrosvete kriminálnej komunity, ako aj o pomeroch na okraji spoločnosti spája prvky filmových žánrov ako gangsterka, pulp alebo film noir. Sugestívne herecké výkony, mrazivá atmosféra, a predovšetkým silný príbeh podľa medzinárodne oceňovanej knihy, to všetko robí z nového filmu Babie leto udalosť, akú Slovensko ešte nezažilo. (Zdroj: http://www.kinema.sk/) (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (33)

dr.horrible 

všetky recenzie používateľa

" Zrob mi účet, Laco !" Čo vlastne čakať od režiséra Devinskej reklamy na televíziu Joj? Zlepšenie? Prekvapivo. Babie leto je proti debutu o úrovne vyššie. Treba pochváliť. Hmm, pochváliť..? Mám chváliť Slovákov zato, že dokážu skopírovať žánrový film USA a dosadiť ho do cigošského geta? Snaha bola.. " Daj si pozor, čája! " Zato Bárta si pocty zaslúži, zopakoval postavu Krausovej nekonečnej, plagiátorskej telenovely, ktorou sa preslávil a tentokrát vážne, ako živú postavu. Drsné. Celkovo. Taký celovečerný videoklip Druhej strany. " Dámy a páni, poďte si vsadiť 20 eury " ()

Karamanlis 

všetky recenzie používateľa

Keďže my (S)lováci v rámci kinematografie neoplývame potrebným komediálnym nadaním či patričným nadhľadom a na nakrútenie nejakého blockbusteru logicky nemáme potrebné financie a režisérske/herecké persóny, je takýto typ ponurého kriminálne ladeného thrilleru, situovaného do prostredia periféria, rádoby podsvetia a spoločenského odpadu v podstate správnou cestou. Babie leto síce miestami pôsobilo naivne a nelogicky, no kupodivu nie otravne či nudne a môžem povedať, že vo viacerých ohľadoch prevýšilo moje skromné očakávania. ()

Reklama

Havenohome odpad!

všetky recenzie používateľa

Immortalitas s lepším gradingom, ale s menej guilty pleasure momentmi, takže je to vlastne ešte horšie, lebo pri takýchto filmoch potešia len guilty pleasure momenty. Plne súhlasím s replikou jednej z postav, ktorá znela "Toto nie je film." Podobne ako v Immortalitas, aj tu sa dej na 20 minút naťahuje na 90, a aj to, čo sa vo filme udeje, postráda pevnejšiu logiku. Painov a Dezorzov rozprávačský talent je pekne hlboko pod bodom mrazu (stavím sa, že by nevedeli porozprávať ani príbeh O červenej čiapočke). Hlavný hrdina sa v jednom obraze bije ako paragán a v druhom vôjde nepriateľovi rovno do náručia. Tvorcovia si myslia, že s ich hrdinami sa bude dobre identifikovať, keď sa furt budú škrabať v rozkroku, pluť chrchle, prípadne sa vyštia do umývadla. Nepôsobí to drsne, pôsobí to trápne. Môže sa javiť, že Bárta hrá dobre, ale to len v tomto filme. Už na akejkoľvek okresnej prehliadke ochotníckych súborov, by ho nenáročné dedinské publikum vypískalo. V Babom lete mu však nikto nerobí konkurenciu, pretože zvyšok hercov len afektuje a fistuluje, ale nič iné sa vlastne s takými dialógmi ani robiť nedalo. Lepšia je len Gubíková, pretože častejšie ako otvára hubu, vystrkuje kozy. A vlastne to je horšie........................Rovnako je úplne mimo prirovnávať tento typ exploatácie k Tarantinovi, ako to urobil jeden všestranne nadaný estetik z nemenovaného mienkotvorného denníka. Tarantino vo svojich filmoch používa množstvo sebareflexívnych metód a preto má divák od násilia odstup, v Dezorzovom podaní je to len perverzný spôsob prezentácie, ktorý udiera na najprimitívnejšie pudy a hovorí divákovi, že zabíjať je vlastne cool. Akcia sa tu nijako nelíši od rekonštrukčných pasáži v Devínskom masakri, chýba len digitálna voda striekajúca z radiátora......................Úplne cez čiaru je obsadenie ľudí ako Rogel a hudba zakuklených rasistov zo Zóny A......................Opäť teda vyvstáva stará známa otázka. Drží snáď niekto komisii v AVF nožík pod krkom, aby podporovala takýto odpad, alebo im všetko nestihla preložiť tlmočníčka do znakovej reči? Je to síce len podprogram minimal, ale neznamená to snáď, že v menšom sa kradnúť môže. Na tom filme totižto nie je vidno ani tých 150 000 euro. Kto s mozgom v hlave je ochotný dať peniaze režisérovi, ktorý natočil rasistický Devínsky masaker, pózerskému spisovateľovi, ktorý nemá ani šajnu o filmovej scenáristike a producentovi, ktorému je vlastne jedno, čo štáb natočí, lebo aj tak to v kinách uvidí päť a pól človeka a jemu aj tak za rok prispejú na ďalší projekt. ()

klerik 

všetky recenzie používateľa

Prvé ohlasy boli zbytočne negatívne. Ak poznáte predlohu, film vás nemôže sklamať. Aj v knižnej podobe išlo o prostoduchú báchorku rozprávanú tak, aby sa v príade núdze mohla tváriť ako artovka. Adaptácia je na tom rovnako. Príbeh by občas zniesol viac jednoznačnosti a aspoň jedna akčná scéna mohla byť natočená so zvukom a riadne zostrihaná. Tvorcovia sa snažia občas možno až zbytočne vyžmýkať nejaké emócie. Inak som viac-menej spokojný. Konečne mal niekto gule skúsiť niečo akčnejšie a krvavejšie... ()

SeanLSD 

všetky recenzie používateľa

Venované Jean Paul Belmondovi - ale asi len tomu, čo bol na konci s dychom... Máloktorému súčasnému slovenskému literárnemu dielu je dopriate byť prevedené do filmovej formy, ta k tomu prvá poznámka. A je to skoro doslovný, presný prepis - takže pre čitateľov prekvapivo celkom nuda. Painov literárny jazyk je brilantný, s príbehmi a výstavbou deja už je to slabšie. A vo filme mizne aj ten jazyk a forma nie je ničím zaujímavá, ak nevnímame ako kvalitu neohrozene nasnímané košické interiéry a exteriéry, vrátane legendárneho Luníka IX. Tvári sa to moderne, akoby inak než sa obvykle u nás robia filmy, ale v čom to ide v najväčšej tradícií slovenskej kinematografie je to, že ešte aj moderná drsná gangsterka je skrz-naskrz pomalá a melancholická, fatalistická a bez štipky humoru. ()

Galéria (24)

Zaujímavosti (16)

  • Vo filme odzneli piesne známych slovenských hudobných skupín a interpretov, ako Zóna A, Puding pani Elvisovej, Kolowrat, Marián Čekovský či od legendárnej zakázanej skupiny Liter Geňa. Jej spevákom a lídrom je práve scenárista a autor knižnej predlohy filmu, Agda Bavi Pain. (Karioke)
  • V pôvodnej, neoficiálnej verzii filmu, ktorá koluje na internete, sa nachádza pieseň od svetoznámej skupiny Iron Maiden „The Final Frontier“. V oficiálnej verzii, ktorá bola uvedená v kinách, však bola namiesto nej použitá pieseň „Nikto nevie jak to dopadne“ od slovenskej punkovej legendy Zóna A. (Karioke)

Reklama

Reklama