Reklama

Reklama

Tilly Dunnageová, krásna a talentovaná žena, sa po mnohých rokoch práce krajčírky v najlepších parížskych salónoch vracia domov do Dungataru, malého mestečka uprostred austrálskej pustatiny, aby napravila krivdy z minulosti. Nielenže sa zmieri so svojou výstrednou chorou matkou a neočakávane sa zamiluje do dobrosrdečného Teddyho, ale vďaka svojmu šijaciemu stroju a zmyslu pre módu sa jej navyše podarí premeniť zovňajšok a myslenie miestnych žien. A pomstiť sa tým, čo jej kedysi ublížili. (TV JOJ)

(viac)

Videá (6)

Trailer 1

Recenzie (257)

PetrPan 

všetky recenzie používateľa

Žánrově naprosto absurdní směs, kde se nelze nesmát údivu některých zdejších diváků.  Mně ta jízda horskou dráhou pocitů neskutečně sedla.  Komedie, drama, černá komedie, romantika, krimi, drama, komedie a pořád dokola a většinou zcela bez varování.   Winsletová je pak v roli mstitelky s amnézií naprosto okouzlující, stejně jako panoptikum podivných až burtonovsky odlišných obyvatel neméně podivného města Dungatar.   Z konvencí zcela vybočující vyprávění, které nechce rozesmát ani dojmout, ani pobavit ani rozněžnit, ale jen tak svého diváka bez uzardění nechat stát s otevřenou hubou nad svými závěrečnými  titulky a jede dál. ()

maddy 

všetky recenzie používateľa

Nevyvážený mix vážneho príbehu o utlačovaní a detských traumách, sociálnej drámy, bláznivej komédie a thrilleru o pomste. Scenár je značne pútavý a vzhľadom na to, že vychádza z knižnej predlohy, tak verím, že tá môže byť priam skvelá, poriadne čierno humorná, sarkastická, no zaobalená do silného príbehu o vyrovnávaní sa s minulosťou, pomste, ale aj láske. Film by všetky tieto nálady chcel ponúknuť za necelé dve hodiny, no Moorhouse nie je síce zlá, ale evidentne nie natoľko zručná režisérka, aby všetky tieto pocity dokázala zlúčiť do jedného konzistentného celku. A tak vznikol taký žánrový mix, ktorý síce drží pohromade, ale ako celok pôsobí značne nevyrovnane. Dej sa neustále mení tak razantne, že pokiaľ si už divák zvykne na drámu o šičke šiat z úvodu, prichádza na rad uletená komédia s Hugom Weavingom v úlohe skrytého gaya/transvestitu alebo večne protivnou matkou, keď už divák akceptuje aj túto polohu zabrúsi Dressmaker na chvíľu do čisto romantických vôd a rieši vzťah ústrednej postavy s mladíkom, aby z nenazdajky čiernohumornou scénou mohlo jednu z postáv usmrtiť a so všetkou vážnosťou riešiť traumu a depresie hlavnej postavy a v závere sa preklenúť až do revenge filimu. Čierny humor síce zbožňujem, ale keby film ostal iba v polohe drámy o pomste a riešením si účtov z minulosti v jednom malom zapadákove, ktorú by celý čas podfarboval čiernohumorný podtón bol by som maximálne spokojný. Takto sa to však až príliš často uchyľuje k buď zbytočne uleteným scénkam alebo až prehnane vážnym scénam a na ten zlatý stred a vyvážený pomer nálad/žánrov sa podarí režisérke natrafiť iba občas. Tých ktorí majú radi čierny humor Dressmaker pobaví, ale inak neviem presne komu film vlastne odporučiť. Bežných fanúšikov komédií nemá šancu uspokojiť a pár silne čiernohumorných scén (napr. to čo a ako sa stane Hemsworthovi alebo samotný záver) nemajú šancu uniesť a fanúšikov drám tu zase bude neustále vyrušovať to neustále a prirýchle striedanie vážnych a odľahčených scén. Dressmaker je tak veľmi ojedinelý mix čiernej komédie a vážnej drámy, v závere priam až thrilleru, ktorý má po príbehovej stránke veľký potenciál, ale na zadaptovanie to je neskutočne náročná látka, ktorú síce Moorhouse ustála so cťou, ale s režisérom a scenáristom iných kvalít by z toho mohol byť zásadný film, ktorý by svojim príbehom, vyznením a čiernym humorom väčšinu divákov dokázal šokovať. Takto síce fajn, ale dosť nevyvážený pokus. CELKOVO: 3,5* (7/10) ()

Reklama

venison 

všetky recenzie používateľa

„Švadlena“ je hodně svěží a čerstvý film, který překvapí nejenom obsazením Kate Winslet do podobné role.. „Švadlena“ je taková malá přehlídka filmových žánrů, které se střídají svižným a neočekávaným tempem.. Na příběhu film nestojí, spíše na hereckých výkonech a už zmíněné žánrové pestrosti. najdeme zde klasické romantické drama, černá komedie až téměř tarantinovská akce.. Scénář je originální, celé to působí jako divadelní veselohra (netuším jestli to není z prken, která znamenají svět, převzato), ale rozhodně jde o lehčí kus, takže nic, co se na plátně děje, se nesmí brát smrtelně vážně. Kostýmy jsou (hlavně tedy pro ženy) naprosto úžasné. Období, do kterého je „Švadlena“ zasazena miluju.. Výprava také skvělá.. Hloubku to nemá, ale výšku rozhodně ano, takže nevidím důvod, proč si „Švadlenu“ za čas nepustit znovu :-) ()

PauloZ 

všetky recenzie používateľa

Australský venkov, hrstka obyvatel, závist a pomluvy na každém rohu a jeden nejasný případ "vraždy". Do toho jako vždy výborná Kate, které to mega sekne a její švadlenský um a touha po pomstě. Dressmaker je velmi ojedinělý mix humoru, černé komedie a vážného dramatu. Dlouho jsem něco podobného neviděl a musím říct, že jsme se náramně bavil! Kate je skvělá, Hugo Weaving je skvělý a příběh je místy správně absurdní jak svým pojetím, tak střídáním žánrů! Jediný, kdo mi do toho retro konceptu úplně neseděl je mladý Thor. Velmi zábavná podívaná. 4,5* ()

jhrasko 

všetky recenzie používateľa

Čeština má trefné vyjadrenie TAŠKAŘICE. Jocelyn Moorhouse akoby sa nevedela rozhodnúť, ktorým smerom (žánrom) sa ubrať. Pritom by mohlo ísť o velikánsku romantickú drámu či kostýmový veľkofilm. Takto to nie je ani ryba ani rak (PJ Hogan rukopis je zrejmý). Každopádne, Kate je skvelá, vlastne ako vždy, a Judy Davis ? - v starej dobrej, čo dobrej, najlepšej forme. Pre mňa (vedľajší) ženský herecký výkon roka. P.S.David Hirschfelder - (od 1,17hod.) - už dávno žiadna kompozícia vo mne opakovane nevyvolávala zimomriavky ako táto! ()

Galéria (165)

Zaujímavosti (23)

  • Červené šaty a kabát, které Kate Winslet nosí ve filmu, jsou vyrobeny z hedvábné moirské tkaniny nalezené v Miláně 25 let předtím než byla použita ve filmu. (BMW12)
  • Kate Winslet se během natáčení naučila šít. Poté pomáhala Margot Wilson při vytváření kostýmů pro její postavu. Wilson byla najata výhradně pro šití oblečení pro Winslet. (BMW12)

Reklama

Reklama