Reklama

Reklama

Nadácia

(seriál)
Trailer 2
USA, (2021–2023), 18 h 12 min (Minutáž: 45–69 min)

Predloha:

Isaac Asimov (kniha)

Hrajú:

Jared Harris, Lee Pace, Slaney Power, Laura Birn, Leah Harvey, Terrence Mann, Mido Hamada, Geoffrey Cantor, Brian F. Mulvey, Cassian Bilton, Alfred Enoch (viac)
(ďalšie profesie)

Série(2) / Epizódy(20)

Obsahy(1)

Seriál Nadácia zobrazuje skupinu vyhnancov na veľkolepej ceste za záchranou ľudstva a opätovným vybudovaním civilizácie počas pádu Galaktického impéria. (Apple TV+)

Recenzie používateľa warrenur k tomuto seriálu (18)

Nadácia (2021) 

1.seria: Nepoznajuc knizny original, siahol som po sfilmovanej verzii. Mozno tvrdit, ze mnohe casti su velmi dobre a vo svojej podobe i originalne a technicky kvalitne natocene. Herecky, az na drobne vynimky tiez v pohode. Neokukane sci-fi, ktore odporucam nie len fanusikom zanru. Rozpoctom sa zrejme nesetrilo....uvidime. 65%            2.seria: Opat kolisava kvalita epizod. Velmi kolisava. Celkovo vsak urcite nadpriemer. Viac diania na cisarskom dvore, lepsie pochopenie postavy Demerzel, ci opis zakladov a prezivania Seldon-ovho odkazu v zakladoch "nadacie". Rozporuplne, co je skoda, cakal som rozhodne zdvihnutie latky, pretoze niektore originalne sci-fi myslienky si ma ziskali uz v prvej serii. Snad predznamenany vyvoj v tretej serii nebude taky nalinkovany, ako by sa dalo predpokladat. I tak odporucam. 65% ()

Imperátorov mier (2021) (S01E01) 

Sviezi sci-fi napad. Velmi pekna vyprava a exotika galaktickeho centra. Zapletka naivna a prosta, avsak zabavna. Herecky tiez fajn. Dam tomu sancu, potencial tu urcite je. ()

Príprava na život (2021) (S01E02) 

Trochu filozofovania a velikasstva. Stale celkom fajn. Uvidime, co stalo za tym destrukcnym zvratom v zavere. ()

Matematikov duch (2021) (S01E03) 

Konecne nam priblizili fungovanie dynastie. Co ma zatial zaraza, ze nevieme, preco bola "matematicka" vypustena v module do vesmiru. Je to obcas silne skratkovite a neusporiadane. ()

Po prebudení (2021) (S01E05) 

Konecne sa tvorcovia uracili zaoberat i pribehom nasej genialnej emocne prekypujucej matematicky, potom ako bola v nejakom sopliku vypluvnuta do vesmiru. Umysly "barbarov" na Terminuse boli kazdemu jasne od chvilky, ked nam ukazali ten pekny kanonik. Hodne, hodne logickych i scenaristickych premetov. Ale stale sa mi paci sci-fi linia a teda ten zaver epizody. Zda sa, ze nas genialny matematik bol toho isteho povodu ako droid starajuci sa o Cleonov? Moze byt. ()

Smrť a panna (2021) (S01E06) 

Tri subezne linie. Romantarna u najmladsej kopie imperatorov, vyzvedy a intrigy v osobe jeho najstarsej verzie. Politika a usvit odporu voci strednej zosobnujucej "kopii". A na vzdialenom svete sa par vyvolenych dostava na orbit. Stale neviem, kde je nasa matematicka..ach jo...bieda. Silne rozkolisane. 40% ()

Skok (2021) (S01E10) 

Uchadzajuci zaver. Nepoznajuc povodnu knihu, ma jednotlive linie celkom uspokojili. Ano, ta prva je vo svojom idealizme fajnovo pritiahnuta za vlasy, avsak ta o dynastii a i ta v uplnom zavere su paradne. Urcite siahnem po dalsej serii. Je to zaujimavo a obcas i originalne natocene. ()

Season 2 (2023) (S02) 

Opat kolisava kvalita epizod. Velmi kolisava. Celkovo vsak urcite nadpriemer. Viac diania na cisarskom dvore, lepsie pochopenie postavy Demerzel, ci opis zakladov a prezivania Seldon-ovho odkazu v zakladoch "nadacie". Rozporuplne, co je skoda, cakal som rozhodne zdvihnutie latky, pretoze niektore originalne sci-fi myslienky si ma ziskali uz v prvej serii. Snad predznamenany vyvoj v tretej serii nebude taky nalinkovany, ako by sa dalo predpokladat. I tak odporucam. 65% ()

V Seldonovom tieni (2023) (S02E01) 

Znacne rozpacity uvod. Jednak mi neprisiel tak premysleny, ako som bol zvyknuty na scenare dielov prvej serie a jednak aj mnohe dialogy posobili strasne strojene. Hari-ho zmatenost v 4or-rozmernom priestore, ci "dcera-matka" pokecanicko boli dost slabe. Zaskocilo i mozny "last-second-escape" akoby lusknutim prsta v zavere. Slaby priemer, dufam, ze sa seria dostane urovnou nahor. Nehodnotim tak prisne, nakolko som necital povodne dielo. Plne vsak chapem rozhorcenie citatelov, par-krat sa mi to pritrafilo. 45% ()

Záblesk temnoty (2023) (S02E02) 

Druha epizoda ma opat zanechala rozpaciteho. Nejde ani tak o to, ako su dejove linie roztahane napriec celym spektrom, ale hlavne ich spracovanie a opat dialogy mi prisli velmi ochotnicke a naivne. Do haja...pani scenaristi, co sa stalo?! ()

Kráľ a občan (2023) (S02E03) 

Konverzacka Demerzel a Bele Rios-a v trestaneckej kolonii a i ten neskorsi s Cisarom boli highlightom celej epizody. Vyborna postava a uveritelne zahrana. Tretia epizoda konecne dala aspon zavan napadov z prvej serie. Epizodicke vtipky so "zlodejom" menom Hober Mallow posobia zial opat, vzhladom na charakter jeho postavy, silne genericky. Mierny nadpriemer. ()

Kde sú hviezdy roztrúsené len veľmi riedko (2023) (S02E04) 

"Cirkev sa casom vytrati a nahradi ju ....iny mechanizmus..ak sa z tejto fazy civilizacia vymani". Velka pravda. Tato epizoda sa mi pacila. Kratky naznak platonickej romance nebol hlavnym dovodom, hoci bol urcite kladom. Dej sa vsak konecne vyrazne posunul a vyzera to na nejake tie intrigy priamo u "trojjedineho". :) 65% ()

Vidiaci a videný (2023) (S02E05) 

Po konecne slusnej, stvrtej epizode, sme opat sklzli do slabsieho priemeru. Opat tvorcovia uhybaju od vyznamnejsich dejovych linii a v zavere otvaraju dalsie vetvenie. Investigativa rozsafnej princeznicky pokrocila o kusok a dve krajne verzie "troj-jedineho" maju na stredneho tazke srdiecko. Sklamanie. Osobitne ma neoslovil ziadny herecky vykon, ci scena. ()

Prečo bohovia stvorili víno (2023) (S02E06) 

"Vedici", "slysici", ci kto, su tentokrat zastupeni len hlasom a ich knazkou, ktora plni to, co si v zavere predoslej casti predsavzala. A kto ste hocikedy hral/hrala D&D hry, tak viete, co dokaze skola magie zvana, iluzionistika. :) Takze si divak pozrie par klamlivych obrazov a vie, ze moc z toho, co vidi, nie je to, co si mysli. :) Nabozenski proroci na Trantore dostavaju "nahubky", cisar ma svoj preslov v arene nuz a zlodej sa stretava s dalsimi entitami na "konci" galaxie. Chaos? jop..z casti. Slabsi priemer. Kvitujem epicky vzlet priseriek na "loviska" na prilahlom mesiaci. ()

Potrebná smrť (2023) (S02E07) 

"Home-Swarm" plny spacer-ov bolla celkom velkolepa vizualizacia. :) Hratky drzej Sareth s najmladsim Kleon-om mali byt zrejme jednym z dvoch hlavnych tahakov epizody. Tento ma vsak nezaujal, pretoze bol citatelny. Druhym bola audiencia "klerikov" pred Kleonmi - konalo sa prekvapenie. To bolo fajn. "...sometimes a little death  is necessary". Slabsi priemer. ()

Posledná imperátorka (2023) (S02E08) 

Jednoznance zatial najlepsia epizoda celej druhej serie. Deje sa toho mnoho, vyznamne a v mnohych liniach a na mnohych miestach galaxie. "Empire can be TOUCHED". Potesil uvod s modroockou - symposkou Seldon-ovej cirkvi (btw. kockou z Harryho Pottera, do ktorej sa zakukal) a nemenej ponuka "obnovy pamate" najstarsiemu imperatorovi. Drza princeznicka zatial intriguje a vyuziva svoje ..ehm..prednosti. :) Paradne bolo i "vedecke filozofovanie Salvor s "druhym Harim". :) A naviac nam dopriali rozmarnu sexy-hratku v obkluceni nevedemych nepriatelov..no teda. A zaver, nam vnimavym, potvrdil to, co sme o Demerzel predpokladali. Spokojnost. 85% Silne stvorhviezdie. ()

Dávno, nie ďaleko (2023) (S02E09) 

Demerzelina "chamber of secrets" a pribeh, ktory v nej odznel bol velkolepy. Takze ...18000 rokov stary sexualny robot... :) Alchymisticka demonstracia mi prisla trosku zbytocna v dosledku skutocneho obsahu bedni, ale v ramci scenaru epizody pochopitelna. Odkaz jednej AI tej druhej a nasledny "chlad" Demerzel pri odchode mi, kedy "akoby sa riadila demociami", bola zaujimava, ale zrejme to bol len "alarm" tykajuci sa "tajomnej komnaty" resp. jej nedobrovolnych vaznov. Slusna cast. Prekvapenia na lodi u Tellem a rozmasirovanou hlavickou si vyzaduje vysvetlenie, snad nam ho dopraju v dalsej casti. ()

Vznik mýtov (2023) (S02E10) 

Velmi vela metafyziky, katarzie a zmierenia s osudom, ci naopak jeho kontradikcie. Pobavila linia s "Day-om", logicky nam vsak bolo jasne dalsie Demerzeline konanie. Zvrat v Tellem prisiel necakane, hoci, najstarsie hororove klise sa ukaze vzdy v uvode zaverecnych titulkov - odkialsi este vylezie a urobi "baf!". Vylev modrookeho fanatika v zaverecnych skundach mi prisiel usmevny. Mohli trosicku popracovat tak odhodlane predsavzatie. Pomerne dostojny zaver. Pozn. na okraj - Hari vedel ale riadne dlho zadrziavat dych, vsakze. :) Nadpriemer. 65% ()

Súvisiace novinky

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

29.12.2021

Letošní žebříček nejstahovanějších seriálů roku ovládlo studio Marvel spolu se studiem Disney. Pirátství samozřejmě není nic chvályhodného a prvenství v tomhle směru vlastně není až zase taková výhra… (viac)

Hororový Hellraiser oznamuje obsazení

Hororový Hellraiser oznamuje obsazení

08.10.2021

Remake kultovního hororu Hellraiser byl před pár dny dotočen, tvůrci tak nyní mohou oznámit plné obsazení. Režisér David Bruckner (Temný dům) spolu s autorem originálu Clivem Barkerem údajně… (viac)

Apple má s Nadací velké plány

Apple má s Nadací velké plány

23.09.2021

Od té doby, co kabelovka HBO zaznamenala obří a zejména dlouhodobý úspěch se seriálem Hra o trůny, se ostatní snaží o něco podobného. Netflix to zkouší přes Zaklínače, Amazon bude mít Pána prstenů, a… (viac)

Reklama

Reklama