Reklama

Reklama

Epizóda zo života zberača železa

  • Česko Epizoda ze života sběrače železa (viac)
Trailer
Bosna a Hercegovina / Francúzsko / Slovinsko / Taliansko, 2013, 75 min

Obsahy(1)

Nazif živí zbieraním starého železa seba a svoju ženu Senadu, ktorá sa doma stará o dve deti a čaká tretie. Keď sa jej v súvislosti s tehotenstvom objavia zdravotné komplikácie, nastanú problémy, keďže nemá zdravotné poistenie. Na nutnú operáciu potrebuje peniaze, tie však rodina nemá. Nazif však musí získať, aby zachránil svojej žene život...Film z prostredia bosnianskych Rómov získal Strieborného medveďa na Medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne a mnoho ďalších ocenení. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (32)

H34D 

všetky recenzie používateľa

Jelikož v kině přede mnou seděl nějaký "sobecký obr", který mi zakrýval čtvrtinu obrazu, viděl jsem, že rodina v hlavní roli byla jen ze tří čtvrtin romská, paní máma měla jen 100 kilo, děcka rozjíveně pobíhaly a hulákaly jen po tří ctvrtinách pokoje, sběrac potřeboval jen 735 marek, odpojili mu proud jen ve třech čtvrtinách domu, a proto, aby zaplatil dluh si rozsekal jen tři čtvrtiny auta. Film byl ze tří čtvrtin amatérsky a ze 75 % nudný. Tři čtvrtiny se snažily prvoplánovitě působit na emoce a film ze tří čtvrtin VŮBEC neřešil proklamovanou tématiku sběru železa... 3/10 ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Pozeral som dokument a zisťujem, že to dokument nebol, ale hraná rekonštrukcia od pôvodných aktérov. Zbieranie železa ani nesúvisí s tým, že film je nakoniec o zúfalej situácii v zdravotníctve a prístupe k človeku. Ale to železo a jeho sekanie je určite najhlučnejšou časťou filmu, ktorá ma preberala z driemania, ktoré ma chytalo pri nudných častiach. ()

Reklama

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Dalsia socialna drama, kde divak ma moznost vidiet nielen to, ako Cigani /ani omylom Romovia, je to vyraz politickej korektnosti, Cigansky kongres z Roku 1970 unava oznacenie tohoto etnika ako Cigani, a nie Romovia/ ziju navonok, ale je tu moznost nahliadnut aj do ich barakov. A ako diky, ale to mna fakt nezaujima, ako Cigani ziju svoje sukromne zivoty, ani omylom. Tempo je nudne, dialogy hrozne ... ledva som to dopozeral : 20 % ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Sociálna balada, napriek netragickému koncu. Baladou je spôsob života, akým štát (spoločnosť) necháva živoriť ekonomicky neproduktívnych. A tak sa stáva, že rôznymi Hippokratovými prísahami a zákonmi zaručená nezištná lekárska pomoc sa v prípade ohrozenia života stáva tovarom štátnych mafií (zdravotných poisťovní) vyberajúcich mesačne povinnú daň (poplatok) za bezplatné zdravotníctvo. Kto neplatí, nech nežije. Samozrejme, miera pomoci chudákom (napriek absencii majetku stále povinným platiť zdravotné odvody) je v rôznych štátoch rôzna. Neviem, ako to je v chudobnej, vojnou nedávno sužovanej Bosne, ale ako z filmu vyplýva, tým, čo poistenie nemajú, môže byť zrejme odopretá lekárska pomoc v čase ohrozenia života. To je to bolestné a baladické. Zaujmú obrazy solidaridy biednych, pripomínajúcich to lepšie z fungovania téz ľavicovej anarchie založenej na vzájomnej pomoci, na rozdiel od anarchie pravicovej, založenej na konkurencii. ()

Kmotr 

všetky recenzie používateľa

Malé a menší události ze života romské rodiny, která hraje samu sebe. Tanović vykresluje civilním způsobem prostředí i charaktery postav, zajímá se o obyčejné a každodenní a nesnaží se z romské tematiky a diváka vyždímat co se dá. Tento malý snímek tak nenabízí silné emociální momenty, což by samo o sobě nemuselo být na škodu, ale vzhledem k pomalému tempu a nevýraznému narativu se stává film nudným. ()

Galéria (18)

Zaujímavosti (4)

  • Režisér Danis Tanović nečakal, že by sa snímka mohla dostať na veľký festival. „Berlinale je odvážne, že nás pozvalo do súťaže. Náš kameraman sa síce zhrozil, pretože povedal, že by na ľahkú ručnú kameru ani nesiahol, keby vedel, že film bude posudzovať Kar Wai Wong," vyjadril sa. (Zdroj: ASFK)
  • Celý film bol natočený na digitálnu zrkadlovku (fotoaparát) Canon EOS 5D Mark II. (ash99)
  • Příběh je natočen podle skutečných událostí, které se staly Nazifu Mujičovi a Sandře Muji, kteří si ve filmu zahráli sami sebe. (Terva)

Reklama

Reklama