Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nadmieru čulý a podnikavý Vašek (Tomáš Holý) žije iba so svojou mamou – baletkou Annou (Jana Preissová), ktorej povolanie ju núti nechávať Vaška večer doma samého. Vašek veľmi túži žiť v normálnej rodine. Chýba mu najmä otec a mame to dáva jasne najavo slovami, že všetci chlapci majú otca, iba on nemá ani psa! Keďže je presvedčený, že jeho ozajstný otec zahynul ako horolezec počas horolezeckej výpravy, snaží sa nájsť mame nejakého nového manžela a  sebe otca. Na prázdninovej lyžovačke v Krkonošiach narazí na sympatického Ľuboša (František Němec), ktorého si veľmi obľúbi. Netuší pritom, že je to mamin dávny priateľ z mladosti a že práve on je jeho skutočný, ale zatajovaný otec... Mimoriadne úspešná rodinná komédia Marie Poledňákovej stojí aj za zhliadnutie aj po niekoľkýkrát nielen vďaka zaujímavej zápletke a vtipným dialógom, ale predovšetkým za skvelé herecké výkony hlavných protagonistov. (TV Markíza)

(viac)

Zaujímavosti (43)

  • Scéna s kúpaním pod pumpou sa nakrúcala počas naozaj chladného večera. Rekvizitári preto naliali do filmovej studne teplú vodu. Z Tomáša Holého však potom stúpala para. Záber sa teda musel opakovať a detská hviezda si užila doslova studenú sprchu. (Arsenal83)
  • Tomáš Holý pred kamerami v podstate nič nehral, bol len sám sebou. Štáb ho miloval aj vďaka roztomilým breptom. Keď mal napríklad povedať, že je niekto ženatý, namiesto toho povedal vydatý a potom to opravil na ženatá. (Arsenal83)
  • Pes školníka, ktorého Vašek (Tomáš Holý) na začiatku filmu privedie domov, patril režisérkinej (Marie Poledňáková) susedke. Tá ho ako malé šteňa našla vyhodeného v smetiaku a zachránila mu život. Volal sa skutočne Arnošt. (Arsenal83)
  • Komédia sa doposiaľ vysielala v 36 krajinách. (WalterIK7)
  • František Němec (Luboš) môže za to, že si režisérka do filmu vybrala práve Tomáša Holého (Vašek). „Povedal, že keď mám tomu chalanovi všetko veriť, tak to musí byť jedine Tomáš". S obsadením Holého ale nesúhlasil Poledňákovej syn, ktorý režisérku inšpiroval k nakrúteniu filmu. Keď mal 8 rokov, zháňal jej oteckov. O fotke z konkurzu vyhlásil, že tam Tomáš nevyzerá ako správny chlapec, ale tučná teta. (Zdroj: casprezeny.sk) (Raccoon.city)
  • Nakrúcanie komplikovali a znepríjemňovali davy fanúšikov a zvedavcov, ktorý chceli od Tomáša Holého (Vašek) autogram. (Zdroj: casprezeny.sk) (Raccoon.city)
  • Tomáš Holý (Vašek) zmenil svojím herectvom žáner filmu. Samotná režisérka chcela natočiť skôr drámu. (Raccoon.city)
  • Horská chata Sněhurka je na adrese Špindlerův Mlýn - Svatý Petr čp. 56. V 90. letech prošla rekonstrukcí a je jen těžko k poznání, dnes nese jméno hotel Olympie. (sator)
  • Film byl natočen ve spolupráci se souborem Baletu Národního divadla Praha a členy Horské služby Špindlerův Mlýn. (Zlatohlávek)
  • Při premiéře na Štědrý večer roku 1977 sledovalo film 87 % domácností, které měly televizor. To z něj udělalo jeden z nejsledovanějších pořadů v dějinách televizního vysílání vůbec. (rublik05)
  • Původně se mělo jednat o trilogii, závěrečný díl se měl jmenovat „Jak Anděla potkala anděla“, bohužel však zůstalo pouze u knižní podoby. (rublik05)
  • Když se poprvé potkávají na horách Vašek (Tomáš Holý) a Luboš (František Němec), přijíždí Luboš na sněžném skútru americké firmy Polaris, model Mustang 488. (PaulxH)
  • Škola, kterou Vašek (Tomáš Holý) ve filmu navštěvuje, se nachází na pražském sídlišti Petřiny. (Zlatohlávek)
  • Ve filmu jsou k vidění fragmenty baletů "Giselle" a "Spartakus". V době natáčení je bylo možné zhlédnout v Národním divadle v Praze v choreografii Jiřího Blažka. (Kesijop)

Súvisiace novinky

Zemřela režisérka Marie Poledňáková

Zemřela režisérka Marie Poledňáková

08.11.2022

Ve věku jednaosmdesáti let v úterý v dopoledních hodinách zemřela česká scenáristka a režisérka Marie Poledňáková, autorka populárních rodinných komedií včetně dodnes extrémně oblíbené „české komedie… (viac)

Reklama

Reklama