Reklama

Reklama

Le Mans '66

  • Slovensko Ford vs. Ferrari (viac)
Trailer 1
Dráma / Životopisný / Športový / Akčný
USA / Francúzsko, 2019, 152 min

V roku 1959 je Carroll Shelby (Matt Damon) na obsolútnom vrchole, vyhral najťažší automobilový závod na svete 24 hodín Le Mans. Po najväčšom triumfe nezdolného Texasana ale príde zdrcujúca rana – lekári zistia, že má srdečnú vadu, ktorá mu nedovoľuje ďalej v závodení pokračovať. Shelby tak začne novú kariéru automobilového konštruktéra. Stane sa členom tímu, do ktorého patrí aj vynikajúci skúšobný jazdec a britský šampión Ken Miles (Christian Bale). Miles je nielen špičkový jazdec oddaný svojej rodine, ale aj neznesiteľne arogantný muž, neschopný akéhokoľvek kompromisu. A práve tento tím automobilových šialencov si najme Henry Ford II, aby pre jeho automobilku navrhli a postavili dokonalé závodné auto. Ford sa totiž rozhodne pomstiť Enzovi Ferrarimu za to, že nakoniec odmietol dohodnutú fúziu svojej automobilky s Ford Motor Company. Autá stajne Ferrari víťazia na okruhu Le Mans nepretržite už od roku 1960. Shelby, Miles a ich tím sú odhodlaní s autom Ford GT40 túto víťaznú šnúru pretrhnúť. Proti nim stojí neporaziteľné Ferrari, fyzické zákony a ich osobní démoni. Navzdory prekážkam a obmedzeniam, ktoré im do cesty stavia aj samotný majiteľ Ford, vyvinú revolučné vozidlo, ktoré prevalcuje každého konkurenta. Ich úsilie si vyberá nemalú daň – týmto mužom však víťazstvo stojí za to. (Cinemart SK)

(viac)

Videá (21)

Trailer 1

Recenzie (1 054)

D.Moore 

všetky recenzie používateľa

Podívaná opojná jako rychlost závodního auta, perfektně natočená, s úžasným zvukem... Přesně kvůli takovým filmům, které mě na pár hodin přenesou "přímo tam", mám kino nejraději. O příběhu tohoto slavného závodu jsem vlastně skoro nic nevěděl a díky tomu mě nepřestával překvapovat od začátku až do samého konce, bavil mě rychlostí, nadhledem i pohodovou atmosférou a neustále jako by mi říkal: "To ještě nic není, počkej si na finále." Počkal jsem si a musím říct, že je to pro Le Mans '66 totéž, co je třeba pro Bohemian Rhapsody koncert Live Aid - obrovská podívaná, nadšená a strhující. Christian Bale je absolutní borec (uvědomil jsem si, že jsem ho naposledy viděl v roce 2012 v Temný rytíř povstal a že to je dost škoda) a s Mattem Damonem mu to jde jako onehdy třeba Robertu Redfordovi s Paulem Newmanem, režie Jamese Mangolda je precizní a myšlenka filmu krásná. Doufám teď, že o Kenu Milesovi existuje nějaká kniha. ()

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Christian Bale, Jon Bernthal aj Matt Damon tu predvádzajú absolútne sústredené herecké výkony, majú však obrovskú výhodu v tom, že hrajú aj veľmi zaujímavé postavy. Ich vzájomné dialógy ich nútia ísť tvrdo za svojím cieľom - vyhrať závody. A tie sú samozrejme na tomto celom to najlepšie. Popri niekoľkých testovacích a tréningových častiach dostaneme aj veľmi výživné 45 minútové!! finále, ktoré sa režisér rozhodol natočiť s použitím čo možno najmenej vizuálnych efektov. Všetko je tu naozajstné a tvorcovia robia všetko pre to, aby ste si to mohli užiť, takže odporúčam na Le Mans '66 vyraziť do sály, prípadne si to pustiť tiež na stene cez projektor s čo možno najlepším zvukom, pretože keď sa roztúrujú motory závodiakov a vy sa nervózne zarazíte do sedačky, je to úžasný pocit. Filmy o pretekaní majú niečo do seba aj pre divákov, ktorí autá nemajú až tak v obľube. Rev motorov, spálené gumy, dokonalé sústredenie pretekárov a absolútny adrenalín skrátka dokáže strhnúť. A nakoniec vlastne nie je veľmi dôležité, či tu teraz hovoríme o realistických Rivaloch, kde mala rovnako priestoru psychológia hrdinov aj ich súboje na trati, alebo nejakom Rýchlo a zbesilo, v ktorom hrdinovia bojujú uprostred diaľnice s tankom alebo naháňajú ponorku na zamrznutej Sibíri. Z obrázkov okolo ste asi poznali, že Le Mans '66 patrí skôr do tej prvej kategórie, napätie a akciu si u tejto snímky však užijete možno viac, ako u akéhokoľvek filmu, kde sedí za volantom Vin Diesel. ()

Reklama

lamps 

všetky recenzie používateľa

Řemeslně a herecky samozřejmě precizní rekonstrukce událostí, o nichž nemám ani šajn - možná jako zarytý fanda motosportu bych si radostně povyskočil, ale takhle se moc nemůžu smířit s motivační naivitou a vysloveně pohádkovým příběhem, kde zlí Italové provětrávají hrdinné americké konstruktéry, jejichž šéfové jsou nabubřelí idioti. Závody jsou natočené a hlavně ozvučené opravdu parádně a Bale je zase super, ovšem dvacet minut bych tomu z fleku ubral a dal bych si větší pozor na vyvážení tří různých zakončení, z nichž mě výrazněji zasáhlo jen jedno. Líbivý film to je však bezpochyby a nenávist k němu určitě nemám důvod chovat.. ()

Spiker01 

všetky recenzie používateľa

150ti minutový epos, u kterého se člověk nenudí ani sekundu. Herecký koncert, kterého se účastní několik výrazných automobilek. Ford v Ferrari je přesně ten film, který zahřeje u srdíčka automobilové nadšence a zároveň ohromí i ty, jež nemají ani řidičák. Podobně jako Rivalové. Ti však byli propadákem a já držím všechny palce pohrobkům od Foxů, aby tento stomilionový projekt uspěl. James Mangold od Logana skutečně chytil druhý dech a já věřím, že podobně šťastnou roku už teď bude mít konstantně. Dobrých námětů vždycky bylo a bude požehnaně. Christian Bale ve své poslední pohublé roli naprosto exceluje, s Damonem tvoří skvělou dvojku (ač jsem si nedokázal tyhle dva spolu při první fotce představit) a je to konstantní jízda od prvního sešlápnutí pedálu. Jízda v jistých momentech tak drásavá, smažící gumy i brzdy, podložená sedmi tisíci otáčkami a v těch dalších kamarádská a rodinná. Tenhle příběh šel zfilmovat mnoha různými způsoby, a ač jsem si reálie zjišťoval až po zhlédnutí, nedokážu si vůbec představit, že by to dokázal někdo lépe a věrněji. Le Mans '66 je přesně ten typ filmu, jež vás v závěru dostane do kolen a možná ne v tom momentu, ve kterém předpokládáte. Nic víc netřeba dodávat. ()

JohnnyD 

všetky recenzie používateľa

Dokonalá reklama na slnečné okuliare. Scény z pretekov sú famózne (ten zvuk!), atmosféra šesťdesiatych podmanivá a Matt Damon strašný sympaťák. Akurát Christian Bale tu začína byť trochu paródiou sám na seba. Táto klasická americká limonáda ťaží hlavne z neuveriteľného príbehu o závode v Le Mans v roku 1966, po stránke réžie je však asi desaťročie pozadu. ()

Galéria (56)

Zaujímavosti (51)

  • V závodě Daytona v roce 1966 byly pouze tři Fordy GT40. Ve filmu však byly nejméně čtyři. (ČSFD)
  • Menšie cameo si vo filme zahral aj Josh Brolin, no jeho účinkovanie bolo nakoniec z filmu vystrihnuté. (MikaelSVK)
  • Výroba a autorizovaná distribuce filmu podpořila více než 15 000 pracovních míst. (BMW12)

Súvisiace novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (viac)

Závodní drama s Bradem Pittem kupuje Apple

Závodní drama s Bradem Pittem kupuje Apple

04.01.2022

O chystaný závodní film s Bradem Pittem (Tenkrát v Hollywoodu) v hlavní roli a Josephem Kosinskim (Top Gun: Maverick) za kamerou se v Hollywoodu svedla obří bitva, takřka všechna velká studia a… (viac)

O závodní film s Bradem Pittem je velký zájem

O závodní film s Bradem Pittem je velký zájem

05.12.2021

Blíží se nám další velký závodní film a tentokrát si v něm hlavní roli zahraje Brad Pitt (Tenkrát v Hollywoodu). Jakmile se navíc slovo o projektu dostalo ven, strhla se o něj velká aukční bitva mezi… (viac)

Hugh Jackman v biografii Ferrariho?

Hugh Jackman v biografii Ferrariho?

21.06.2020

Režisér Michael Mann (Nelítostný souboj) chystá biografii slavného zakladatele automobilky Ferrari Enza Ferrariho už dobré dvě dekády. Nyní se ale zdá, že by se konečně mohlo brzy začít točit. O… (viac)

Reklama

Reklama