Reklama

Reklama

Gangy z Birminghamu

(seriál)
  • Česko Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu (viac)
Trailer 3
Veľká Británia, (2013–2022), 35 h 3 min (Minutáž: 55–81 min)

Tvorcovia:

Steven Knight

Hrajú:

Cillian Murphy, Sam Neill, Helen McCrory, Iddo Goldberg, Annabelle Wallis, Andy Nyman, Harry Kirton, Paul Anderson, Joe Cole, Natasha O'Keeffe, Hugh O'Brien (viac)
(ďalšie profesie)

Série(6) / Epizódy(36)

Veleúspěšná gangsterská sága vás přenese do Birminghamu 20. let minulého století. Rozvětvená rodina Shelbyových založí obávaný gang nazývaný Peaky Blinders. Jejich jméno odkazuje na zvyk nosit žiletky na svých kloboucích, což mnohé napovídá. Seriál vám představí krutou, krvavou, ale bezpochyby působivou kapitolu moderních britských dějin.
Výpravná gangsterská rodinná sága se skvělým obsazením včetně Cilliana Murphyho, Sama Neilla, Helen McCroryové, Annabelle Wallisové, Paula Andersona, Iddo Goldberga a Charlieho Creed-Milese. Obsazen byl i spisovatel a rastafariánský básník Benjamin Zephaniah. Příběh podle Stevena Knighta začíná v roce 1919 v chudých čtvrtích poválečného Birminghamu, kde žádné zákony neplatí. Navrátilci z války, noví revolucionáři a zločinecké bandy, ti všichni bojují o přežití v průmyslovém prostředí, které se zmítá uprostřed dramatických hospodářských změn. Zbraně propašované ze zákopů se dostávají do ulic a kdo je má, nezdráhá se je použít. Zatímco Churchill mobilizuje své jednotky zvláštního oddělení, ilegální bookmakeři vydělávají jmění v nelegálních sázkových kancelářích a traumatizovaní infanteristé zapíjejí svůj granátový šok v hlučných hospodách. Na okrajích má město stále ještě vlídnější tvář, tam cikáni a loďkaři obchodují s koňmi a věští budoucnost, avšak na vrcholu této průmyslové džungle se usazuje rozvětvená rodina Shelbyových, jejíž četní sourozenci, bratranci a strýcové tvoří ten nejkrutější gang ze všech - 'Peaky Blinders'. Svůj název si vysloužili zašíváním žiletek do kšiltů svých čepic a peníze vydělávají sázkami mimo závodiště, vybíráním výpalného a loupežemi. (Filmbox)

(viac)

Recenzie používateľa BrooksW.Here k tomuto seriálu (7)

Gangy z Birminghamu (2013) 

"Who wants to be in heaven, eh? Who wants to be in heaven when you can be sending men to fucking hell?" _____________ Lahôdka pre oči, ktorá dokáže svojim skvostným vizuálom ohromiť už v prvých SEKUNDÁCH pozerania – v tomto ohľade sa jedná o skvostnú záležitosť, ktorej dobová atmosféra a spracovanie medzivojnového Anglicka sú na nesmierne vysokej úrovni. Kamera je dokonalá, pri čom skoro všetky zábery sú perfektne prevedené a akcia je prvotriedne natočená. Soundtrack bol rovnako vynikajúci, zo začiatku ma síce trochu prekvapil (tá rocková hudba tam v rámci historického kontextu ani trochu nesedela), ale aj napriek tomu mi tam skvelo pasoval, naozaj rýchlo som si naň zvykol a skutočne som si ho obľúbil (hlavná zvučka je parádna!)... Herecké výkony sú skvostné, ani jeden nebol slabší a všetky bez výnimky boli bezchybné a ohromne uveriteľné (najlepšiu robotu bezpochyby odviedli Cillian Murphy, Paul Anderson, Tom Hardy a Helen McCrory)... Avšak aj napriek tomu nemôžem dať Peaky Blinders plnú paľbu... To tempo je miestami naozaj pomalé a v podstate aj celý tento seriál je oveľa viac konverzačný, ako som pôvodne čakal (tých dialógov je tam miestami naozaj veľa a často sa stávalo, že boli úplne o ničom) a párkrát sa mi stalo, že som sa pri pozeraní aj skutočne nudil a tá urozprávanosť mi prišla trošku otravná (naozaj sa snažím vyhnúť výrazu "zbytočná")... To isté platí aj o príbehu, ktorý nerovnomerne striedal pomalé a rýchle tempo a v záverečnej sérii mi to vadilo asi úplne najviac... V konečnom dôsledku však nemôžem dať tomuto seriálu menej ako 8 baretov so žiletkami z 10... A aj keď ma miestami sledovanie Peaky Blinders úplne nebavilo (a inokedy ma zase úplne pohltilo a ja som si to naplno užíval!), tak úplne rozumiem tomu, prečo sa to toľkým ľuďom páči... _____________ "By order of the Peaky Blinders!" ()

Série 1 (2013) (S01) 

"I warn you. I'll break your heart." "Already broken." _____________ Prvotriedna, čistokrvná gangsterka, ktorá sa na nič nehrá... Úplne čistých päť hviezd to síce nie je, ale aj napriek tomu sa jedná o skutočne kvalitnú záležitosť... Stvárnenie medzivojnového Anglicka je bezchybné, dýcha z toho perfektná dobová atmosféra a vlastne aj celkový vizuál je naozaj dychberúci, je naozaj vidno, že tvorcovia si dali obzvlášť záležať na tom, aby Peaky Blinders vyzerali autenticky... Spomedzi hercov je určite najvýraznejší práve Cillian Murphy v úlohe Tommyho Shelbyho, ale všetci ostatní ho viac ako slušne dobiehajú a skutočne som tu nenašiel nikoho, kto by svoju postavu nezahral dobre, všetky herecké výkony sú z môjho pohľadu takpovediac dokonalé... Avšak najviac zo všetkého ma tu prekvapil soundtrack, ktorý nepôsobí ani trochu dobovo a v rámci historického kontextu do tohto seriálu ani trochu nezapadá, no aj napriek tomu sa do Peaky Blinders nenahraditeľne hodí a bola by obrovská chyba nenazvať ho špičkovým. Je pre mňa neskutočne chytľavý a vždy, keď som ho v tejto sérii počul, na tvári som mal úsmev... Ale absolútna čerešnička na torte je aj tak ten typický anglický prízvuk, ktorý v dnešnej dobe môžete počuť iba v máloktorom seriáli... Dávam 8,5 cigár z 10, dúfam, že nasledujúca séria bude atakovať trochu vyššie skóre... ()

Série 2 (2014) (S02) 

"Don't fuck with the Peaky Blinders!" _____________ O niečo zábavnejšie, akčnejšie a lepšie ako prvá séria... K početným dialógom sa pridalo o trochu viac výborne natočených akčných scén, ktoré sú doplnené minimálne rovnako parádny soundtrackom ako v predošlej sezóne. Príbeh sa vďaka londýnskym Židom (na čele s bezchybným Tomom Hardym) pekne rozbehol a dokonca aj trochu oživil... V podstate celá táto séria mi prišla o niečo plynulejšia a rýchlejšia ako tá prvá... V rámci vizuálu sa stále jedná o skvostnú lahôdku, dobová atmosféra tiež stúpla o level vyššie a niektoré zábery boli pre mňa vyslovene radosť sledovať (scény so spomaleným kráčaním som si pri pozeraní vychutnával asi zo všetkého najviac)... Naozaj už k tomu nemám, čo dodať, druhej sérii Peaky Blinders dávam 9 ručných granátov z 10, Steven Knight sa tu predviedol ako skutočný Pán Scenárista, ten príbeh a postavy sú perfektne napísané... "Do you want to tell them or should I? This place is under new management. By the order of the Peaky Blinders." ()

Série 3 (2016) (S03) 

"There you go ladies, made in fucking Birmingham!" _____________ Už prvá a druhá séria boli miestami celkom konverzačné a pomalé, ale o sérii č. 3 to zatiaľ platí asi úplne najviac... Mám pocit, že akcie miestami trošku ubudlo, ale inokedy sa zase vyšvihla na naozaj nevídanú a ohromne vysokú úroveň, ale aj mi príde, že jej v tejto sérii mohlo byť o niečo viac... Ak by sa počet akčných scén aspoň o trochu zvýšil, neprišla by mi táto séria úplne naťahovaná, avšak to sa nestalo a preto sa párkrát naozaj vliekla... Avšak vyzdvihnúť musím perfektnú kameru, ktorá je zo všetkých sérií zatiaľ najlepšia a myslím si, že práve tretia kapitola Peaky Blinders ponúka doposiaľ najdokonalejšiu audiovizuálnu kombináciu... A to je jedna z mála vecí, ktoré by som v tejto sérii nazval skutočne bezchybnými (herci a soundtrack sú stále rovnako vynikajúci) – prvýkrát sa dokonca stalo, že sme tu nemali ani žiadneho výraznejšieho záporáka. Rusi síce boli obstojní (a k tomu ešte aj poriadni úchyláci, tak ako to má byť, kto videl piatu epizódu, ten pochopí 😅😈), ale podľa mňa by to chcelo niečo viac... Som naozaj zvedavý na Adriena Brodyho v štvrtej sérii... Tejto sérii dávam 7,5 prekliatych zafírov z 10, verím, že latka teraz o poriadny kus stúpne... "What fucking line am I supposed to have crossed?!" ()

Série 4 (2017) (S04) 

"I want you to be alive, after your entire family is dead. Because what my mother says, that is what hurts you the most." _____________ Bezkonkurenčne najlepšia séria celých Peaky Blinders! Presne toto som si už od samého začiatku prial v tomto seriáli vidieť – dynamické a napínavé prestrelky, nadupaná akcia takmer v každej časti, doposiaľ najprekvapivejšie zvraty (pri čom niektoré z nich boli pre mňa skutočné podpásovky) a hlavne nervydrásajúci a excelentný záporák (Adrien Brody predvádza naozaj mrazivo perfektný výkon)! Akčné scény v Peaky Blinders som doteraz považoval za prvotriedne, ale táto séria posunula latku ešte o poriadny kus vyššie – dokonca sa odvážim napísať to, že prestrelka v piatej epizóde je doposiaľ asi najlepšou scénou celého seriálu, dokázala ma úplne pohltiť a naplno si udržať moju pozornosť... V konečnom dôsledku ma vlastne celá štvrtá séria bavila zo všetkých najviac, naozaj nemala veľa slabých miest a aj jej príbeh mi prišiel spomedzi všetkých sérií úplne najprehľadnejší a najzaujímavejší... Príde mi naozaj parádne, že táto séria berie z prvých troch to najlepšie (a popritom po nich skoro vôbec nekopíruje!) a vytvára z nich skutočný skvost, ktorý si zaslúži aspoň 9,5 samopalov z 10... "Tell your boss what you saw here today. And tell him: You don't fuck with the Peaky Blinders." ()

Série 5 (2019) (S05) 

"No I’m not God... Not yet..." _____________ Nebyť toho nervydrásajúceho záveru, tak sa podľa mňa jedná o doposiaľ najslabšiu sériu... Príbeh mi prišiel oproti predošlým sériám o dosť temnejší, ale aj napriek tomu bol miestami naozaj pomalý a unavujúci. Atmosféra je síce po celý čas poriadne pochmúrna, ale chvíľami mi prišla trochu zvláštna a úplne mi nesadla... Avšak toto všetko je aspoň čiastočne vynahradené skvostným vizuálom, ktorý ponúka naozaj neskutočne premakané zábery (scény natočené z výšky a zábery s vertigo-efektom sú absolútny strop!) a k tomu aj perfektným finále, pri ktorom som sa doslova nedokázal odtrhnúť od obrazovky a napäto som sledoval, či sa Blinderom atentát podarí alebo nie (toto je bezpochyby jedna z najlepších scén Peaky Blinders). No, a záverečná scéna pekne navnadila na ďalšiu (v tomto prípade už finálnu) sériu, po prvýkrát sa stalo, že som sa v tomto seriáli nedočkal uzatvoreného konca... Piatej sérii dávam 7,5 zakopaných mín z 10... PS: Táto skladba je perfektná! "So, Tommy Shelby, it's war you want? It's war you shall have. " ()

Série 6 (2022) (S06) 

"The only person who could ever kill Tommy Shelby is Tommy Shelby himself." _____________ Nenapadlo by ma, že finálna séria Peaky Blinders bude pre mňa tou najslabšou, ale jednoducho sa nedokážem ubrániť dojmu, že to tak skutočne je... Z technického hľadiska síce nemôžem nič vytknúť (kamera a soundtrack sú stále bezchybné!), ale to určite neplatí o príbehu – ten mi prišiel neskutočne pomalý a naťahovaný, miestami som sa vyslovene nudil, a v konečnom dôsledku ani neviem, o čom táto séria vlastne bola... A to ani nehovorím o tom, že zápletka z piatej série zostala takmer úplne nevyužitá a jej pokračovania sme sa skoro vôbec nedočkali (bol som naozaj zvedavý, akých následkov sa ešte Peaky Blinders po nezdarenom atentáte dočkajú...) a hlavný záporák z predošlej série (Oswald Mosley) sa nanešťastie dostal na vedľajšiu koľaj... Okrem toho som čakal aspoň trochu emotívnu rozlúčku s týmto seriálom, ale namiesto toho som dostal iba nekonzistentný mišmaš, pri ktorom mám pocit, že nebol ani trochu dopredu premyslený a príde mi trochu čudné, že najsilnejšiu emóciu vo mne vyvolala horiaca maringotka v úplne poslednej scéne... A to je obrovská škoda, pretože táto séria mala potenciál stať sa jednou z najlepších... Je mi to ľúto, ale viac ako 7 kusov dynamitu z 10 finálnej kapitole Peaky Blinders dať nemôžem... Dúfam, že pripravovaný film bude o poznanie lepší... ()

Súvisiace novinky

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

15.07.2022

Tvůrce Gangů z Birminghamu a rovněž scenárista filmů jako Východní přísliby, Noční jízda nebo Spencer Steven Knight našel svůj příští námět. Britský veterán oznámil, že chystá novou sérii o životě… (viac)

Británie centrem natáčení v Evropě

Británie centrem natáčení v Evropě

27.11.2021

Na starém kontinentu stále častěji vznikají nejen evropské, ale také hollywoodské produkce, a mnoho z nich míří do Spojeného království. V britském Liverpoolu se teď rozvíjí projekt, který má místní… (viac)

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

19.01.2021

Fanoušci seriálu Peaky Blinders aka Gangy z Birminghamu následující zprávu nejspíš neuslyší moc rádi. Tvůrce seriálu Steven Knight nicméně potvrdil, že seriál bude po nadcházející šesté řadě… (viac)

Reklama

Reklama