Reklama

Reklama

Gangy z Birminghamu

(seriál)
  • Česko Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu (viac)
Trailer 1
Veľká Británia, (2013–2022), 35 h 3 min (Minutáž: 55–81 min)

Tvorcovia:

Steven Knight

Hrajú:

Cillian Murphy, Sam Neill, Helen McCrory, Iddo Goldberg, Annabelle Wallis, Andy Nyman, Harry Kirton, Paul Anderson, Joe Cole, Natasha O'Keeffe, Hugh O'Brien (viac)
(ďalšie profesie)

Série(6) / Epizódy(36)

Veleúspěšná gangsterská sága vás přenese do Birminghamu 20. let minulého století. Rozvětvená rodina Shelbyových založí obávaný gang nazývaný Peaky Blinders. Jejich jméno odkazuje na zvyk nosit žiletky na svých kloboucích, což mnohé napovídá. Seriál vám představí krutou, krvavou, ale bezpochyby působivou kapitolu moderních britských dějin.
Výpravná gangsterská rodinná sága se skvělým obsazením včetně Cilliana Murphyho, Sama Neilla, Helen McCroryové, Annabelle Wallisové, Paula Andersona, Iddo Goldberga a Charlieho Creed-Milese. Obsazen byl i spisovatel a rastafariánský básník Benjamin Zephaniah. Příběh podle Stevena Knighta začíná v roce 1919 v chudých čtvrtích poválečného Birminghamu, kde žádné zákony neplatí. Navrátilci z války, noví revolucionáři a zločinecké bandy, ti všichni bojují o přežití v průmyslovém prostředí, které se zmítá uprostřed dramatických hospodářských změn. Zbraně propašované ze zákopů se dostávají do ulic a kdo je má, nezdráhá se je použít. Zatímco Churchill mobilizuje své jednotky zvláštního oddělení, ilegální bookmakeři vydělávají jmění v nelegálních sázkových kancelářích a traumatizovaní infanteristé zapíjejí svůj granátový šok v hlučných hospodách. Na okrajích má město stále ještě vlídnější tvář, tam cikáni a loďkaři obchodují s koňmi a věští budoucnost, avšak na vrcholu této průmyslové džungle se usazuje rozvětvená rodina Shelbyových, jejíž četní sourozenci, bratranci a strýcové tvoří ten nejkrutější gang ze všech - 'Peaky Blinders'. Svůj název si vysloužili zašíváním žiletek do kšiltů svých čepic a peníze vydělávají sázkami mimo závodiště, vybíráním výpalného a loupežemi. (Filmbox)

(viac)

Recenzie používateľa peetrejr k tomuto seriálu (7)

Gangy z Birminghamu (2013) 

,,By order of Peaky fokin' Blinders!" Najlepšia gangsterka posledných rokov a celkovo najlepšia gangsterka vo vesmíre seriálov. Úžasný príbeh o cigánskej rodine Shelbyovcov, ktorí sa z nuly dostávajú na absolútny vrchol. A o tomto je v skratke tento seriál. Znie to na nič? Pred tým než by ste hejtili, ten seriál bol a je ÚŽASNÝ. Prvé dve série sú nezabudnuteľne krásne spracované, herci sú ako anjeli nebeskí (myslím ich celkové výkony a to nielen v prvých dvoch sériach). Cillian Murphy žiari a je to jeho najlepšia postava. Herecky sa jedná o niečo nezabudnuteľné. Moja najobľúbenejšia seriálová postava - Alfie Solomons, ktorý je hraný nikým iným než Tomom Hardym. Tom je skvelý herec, a tu si to len utrvdil. Totálne som si ho obľúbil. Od tretej - tej najdivnejšej série to šlo tak trochu dole z kopca ale potom sa to vo štvrtej hneď napravilo a opäť sme kráčali hore kopcom. Piata a šiesta séria boli na neutrálnej pôde, tieto dve série mali ph 7. Pretože nebolo to to, čo sme videli pred tým (a to akcia, krv, násilie, sex a chlast...), bolo to rozvážnejšie vymyslené. Ale bohužiaľ sa v piatej sérii objavili diery, ktoré nesmiem opomenúť. Raz za čas začal scenár zachádzať do čudného bodu ale tak rýchlo ako sa tam dostal, tak aj tak rýchlo sa z neho dostal na dobrú koľaj scenáru. Príbeh je to hlavné deravé. Nie že by som mal proti nemu dajaké výhrady, len už to nebolo ono. Prišiel skvelý Michael, ktorý mal byť novou generáciou Shelbyovcov ale potom sa všetko pokazilo v šiestej sérii. Nebolo to zlé, to veru nie. Ale malo to inú atmosféru. Bolo to také temné akoby vám seriál dopredu naznačoval čo sa bude diať ale vy potom zistíte že to bolo iba výborne urobená návnada od dobrého majstra rybára. Hudba celého tohto seriálu je na nezabudnutie, Red Right Hand! Nick Cave urobil dobrú prácu k úvodnej zvučke, ktorá skvele pasuje do deju. Potom v poslednej (šiestej) sérii Nickovu hudbu prestriedajú husté covery či už práve na Red Right Hand alebo iné pecky. Pre mňa sú Peaky Blinders/Gangy z Birminghamu najlepší gangsterský seriál, ktorý kedy ľudské oko mohlo spatriť. ()

Série 1 (2013) (S01) 

Máme tu koniec prvej série a ja som nadšený. Seriály som už dlho nepozeral ale o tomto som počul už dávnejšie tak že si reku pozriem. No prvú sériu som zbaštil ako nič. Hustý gangsterský príbeh, premakané postavy, aj okoloidúci sú perfektní. Som zvedavý čo nám prinesie druhá séria aj keď nečakám už nič moc pretože neviem už čo by tvorcovia prinesli do série nové alebo inovatívne alebo čokoľvek odlišné. A plus keď to má 5 sérii a plánuje sa aj 6. séria. Takže hádam má druhá nezradí a dá mi to prečo som si tento seriál zapol. ()

Série 2 (2014) (S02) 

Sezóna za mnou a no....  opäť som to pozrel strašne rýchlo. Síce pri románikoch som niekedy až zatváral oči lebo ako sorry zasa spoiler - robenie starých ľudí nie je pre mňa. Ale tak celkovo sériu hodnotím predsa len nadpriemerne, aj síce kvôli pár "preklepom" alebo "chýb" to tolerujem. Prečo? No príbeh je super, postavy a ich charaktery sa pekne vypestovali od prvej série, len máme tu aj suchšie miesta. Tak ale dovolím si tvrdiť že pozerám fakt špičkový seriál aj napriek tým "maličkostiam". A dúfam že ma tretia séria nesklame tak ako ma nesklamali tie ostatné. ()

Série 3 (2016) (S03) 

Tretia séria. No zo začiatku som bol strašne nadšený, že však Campbell už zomrel čo môže byť už horšie? No aha zistil som to. Toľko sexu v seriáli sa podľa mňa nenachádza ani v sex uducation a tento seriál má ešte aj v názve SEX! Lenže no dajme tomu že sa to dá odpustiť. Veď predsa len tá Jaskynná hudba je chytľavá. Bál som sa že čo tu ešte vlastne bude a Ruskú mafiu som akože nečakal a ani Ruskú vojvodkyňu, ktorá bude nahá hrať Ruskú ruletu.... A povedal som si: veď to nie je až taký bizár a potom som videl scénu v paláci, myslím tu šialenú párty kde si to tak 20 ľudí rozdávalo v jednej izbe. A potom som bol trošku znechutený, nie ani preto že by tam boli holé ženy ale to že do riti sú všetci v jednej izbe no zahoďme to za hlavu. Opäť Cillian Murphy aka Tommy Shelby potvrdzuje že tvorcovia si vybrali správne. Ako viem že asi som to už písal v minulých recenziách ale herecké obsadenie je bombové priam rozprávkové. Ale stále som bol v napätí a stále som pozeral z veľkou chuťou. Teším sa na ďalšiu sériu. ()

Série 4 (2017) (S04) 

Ešte stále vstrebávam neuveriteľné dojmy, jednoducho už som na štvrtej sérii a stále ma to baví.... Ale veď pri niektorých seriáloch som už vypínal v druhej sérii. Prečo je to vlastne také dobré? Jasné seriál sa už opakuje a dejovo sa posúva ďalej. Zápletka je tam ale už to  je  furt  na tom istom princípe: je tu niekto kto chce zabiť Tommyho=THE END! Ale toto je prekvapivo stále dobré a stále herecké obsadenie neomrzelo a pozor spoiler - Arthur nemusel prežiť, sorry kamo ale ľudí asi bavia oživovačky, áno, áno chápačka že to mali premyslené ale na Čo?! Na houno! A konečne tu neboli divné sexistické scénky, ktoré boli specifikovateľnejšie pre sériu tretiu.  Osobne je toto zatiaľ moja najobľúbenejšia séria, priam neuveriteľné že ma seriál ešte stále drží pri pozeraní a nie tak že nitkou ale rovno celým hrubým špagátom! ()

Série 5 (2019) (S05) 

Seriál, ktorý je fakt dobrý ale predposledná séria? No o tej až tak presvedčivo tvrdiť nemôžem že bola perfektná ako predošlé série. Týmto nemyslím že päťka bola zlá, len už som nedostal tú gangsterskú atmošku ako v prvej či druhej sérii. Tommy sa dal na politiku a najprv socializmus a potom fašizmus..... Eeeeeeee.... zo začiatku sa mi zápletka náckov pozdávala ale čím som sa dostával v seriáli ďalej tým mizlo to čaro predošlých sérii. A ešte sa piata séria neukončila ako to bolo zvykom čo mi dodáva taký divný pocit či predsudky voči šiestej sérii...... Má to byť veľkolepé vyvrcholenie ale bojím sa že tvorcovia neprinesú nič čo by mi vystrelo vlasy. Ale stále dúfam že sa v poslednej sérii nesklamem. (V tejto sérii to trošku bolo - to sklamanie) ()

Série 6 (2022) (S06) 

Peaky Blinders sa posunuli na vyšší level. Už to nie je tá akčná gangsterka, na ktorej sme boli všetci závislí. Tvorcovia sa nad dejom zamysleli, prepracovali každú, každučkú časť do detailu. Scenár opäť ukazuje veľké kvality a herci, hmmmm šmakocinka! Prvých 5 časti bolo úžasných, dozvedáte sa postupne, pekne po poriadku nové a nové informácie, na ktoré každú chvíľu iba dychtivo čakáte. Šiesta sezóna je dobrá, akoby Peaky Blinders zmenili štýl...  Isteže koniec môže niekoho pobúriť. Ja som tiež premýšľal a ja som s koncom stotožnený. ()

Súvisiace novinky

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

15.07.2022

Tvůrce Gangů z Birminghamu a rovněž scenárista filmů jako Východní přísliby, Noční jízda nebo Spencer Steven Knight našel svůj příští námět. Britský veterán oznámil, že chystá novou sérii o životě… (viac)

Británie centrem natáčení v Evropě

Británie centrem natáčení v Evropě

27.11.2021

Na starém kontinentu stále častěji vznikají nejen evropské, ale také hollywoodské produkce, a mnoho z nich míří do Spojeného království. V britském Liverpoolu se teď rozvíjí projekt, který má místní… (viac)

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

19.01.2021

Fanoušci seriálu Peaky Blinders aka Gangy z Birminghamu následující zprávu nejspíš neuslyší moc rádi. Tvůrce seriálu Steven Knight nicméně potvrdil, že seriál bude po nadcházející šesté řadě… (viac)

Reklama

Reklama