Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nestárnoucí příběh Charlese Dickense o naději a povznášející moci ducha. Je Štědrý den roku 1840 a zachmuřený londýnský obchodník Ebenezer Scrooge, který nemiluje nic jiného kromě peněz, právě pohřbil svého dlouholetého kolegu Jacoba Marleyho. Ten byl, podobně jako Scrooge, lakomý a schopný vyždímat z lidí i poslední minci. Pak v mrazivé a mlhavé vánoční noci vejde do Scroogeova domu Marleyův přízrak, který chamtivému Scroogeovi přináší pochmurné zprávy o jeho osudu po smrti. Stále je ale ještě čas, aby se svou krutost a lakotu pokusil odčinit... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (64)

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Jeden z najväčších anglických romanopiscov Charles Dickens napísal v roku 1843 poviedku "Vianočná koleda". Je to príbeh o lakomom, nespoločenskom a zatrpknutom starom mužovi, ktorého počas štedrovečernej noci navštívia traja duchovia a zmenia jeho pohľad na svet. Toto literárne dielo bolo už mnoho krát sfilmované. Mne sa dostala do rúk verzia z roku 1999. Hlavnú úlohu v nej stvárnil herec Patrick Stewart. Nemal som doposiaľ možnosť si prečítať literárnu predlohu, ale s filmom som bol veľmi spokojný. Duchárčina na vianočný Dickensovský spôsob. **** ()

cheyene 

všetky recenzie používateľa

Kouzlem Vánoc v období viktoriánské Anglie vás očaruje tato adaptace Dickensova díla, které jsem nečetl, tudíž nemohu porovnávat, jak moc se filmaři drží předlohy. Vánoční koleda má skvělou atmosféru, výborného herce v roli Ebenezera Scrooge, je poměrně zdařile natočená a pozornému divákovi nabídne i emoce v trochu utopickém a snad i naivním konci, avšak k Vánocům určitá naivita a sentiment patří, tudíž mi to vůbec nevadilo. Samotný příběh je krásně vystavěn a obsahuje nejednu hlubokou myšlenku ohledně lidského štěstí, bohatství, lakoty, sdílení radosti a podstatě vánočních svátků. ()

Reklama

Barak 

všetky recenzie používateľa

Dětem se to možná bude líbit a od Patricka Stewarta si odnesou to, že lidé nejsou vlastně zlí, ale ve skutečnosti strašně hodní - jen potřebují trošku "postrčit". Dickensovu předlohu jsem nečetl a ani nehodlám, neboť to jde zcela mimo mě, ale film je hodně debilní - s prominutím. Jasně, je to hodně pohádkové, patří to k Vánocům, ale když si to vezmeme z jiného pohledu - ne z toho pohádkového -, tak je to ohromná blbost. Plešatého a naštvaného dědu Patricka Stewarta, který je strašně lakomý, který nemá rád Vánoce a na kterého není radno mluvit, navštíví tři duchové - duch minulosti, přítomnosti a budoucnosti -, aby mu ukázali různé události z jeho života, které se událi, udávají a nebo budou udávat, a protože to jsou duchové hodní, tak mu samozřejmě chtějí pomoct k tomu, aby se stal lepším člověkem.... Člověk, který prospí celou noc v posteli, zdá se mu spousta snů, se ráno probudí a je úplně někým jiným. Díky tomu, že mu duchové ukážou, jak to na tom světě "doopravdy" je. Je to strašná hloupost a nezachrání to ani jedno velké jméno Patricka Stewarta, který díky čepici, kterou má na hlavě naprosto ztratil všechny sympatie, které u mě měl. Buď se na to budete koukat jako na pohádku - což se vám bude asi líbit - a nebo jako na opravdový film - jako já - a vyjde vám, že je strašně debilní.... ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Patrick Stewart je slušná voľba hoci jeho holá hlava bude v ostrom kontraste s hercami a verziami, ktoré ste možno videli predtým. Tak skvelý herec akým Stewart nepochybne je vám vaše pochybnosti rozpráši už po niekoľkých minútach. Táto hraná verzia je veľmi podobná tej najznámejšej od R. Zemeckisa, aspoň ja ju mám rád. U mňa je stále neprekonaná, bavilo ma to porovnávanie a kvalita tu samozrejme je. Akokoľvek drsne je vykreslený svet i chladné a špinavé Anglicko si myslím, že tejto Dickensovej predlohe sedí viac animovaný resp. digitálny svet, pretože je tu mnoho scén, ktoré hranú verziu s ozajstnými hercami svet duchov a všetky scény s nimi sťahujú skôr do kategórie rozprávka. 80%. ()

corpsy 

všetky recenzie používateľa

Vo vnútri mojej filmovej duši, som sa na ďalšie spracovanie môjho obľúbeného vianočného príbehu tešil, hlavne kvôli účinkovaniu Patricka Stewarta v úlohe bručouna Scroogea. Jeho herectvo, mnohými považované za jedno z najlepších jeho generácie ( a to vďaka shakespeareovskej škole ), mi malo dokázať že je na úlohu ako stvorený. Výzorovo síce veľmi nezapadá do kanónu predchádzajúcich ( a nasledujúcich ) predstaviteľov, jeho stvárnenie ale nemohlo nevíjsť. A tak sa aj stalo. Čo ma však zamrzelo a je to vidieť aj na mojom hodnotí je, že to ostatné ( a ostatní ) okolo neho, je vytuchlý TV prednes. ()

Galéria (182)

Reklama

Reklama