Reklama

Reklama

Strach a hnus v Las Vegas

  • Česko Strach a hnus v Las Vegas (viac)
USA, 1998, 118 min

Obsahy(1)

Paródia amerického sna z dielne bývalého člena kultovej komediálnej skupiny Monty Python. Kultový film Terryho Gilliama a jeho šialená jazda mestom Las Vegas za najbizarnejšími zážitkami, aké sa vám môžu stať. Johnny Depp a Benicio Del Toro v pikantných scénach najrôznejšieho druhu vo filme, v ktorom zistíte, že o pôžitkoch vlastne neviete nič. Presvedčte sa na vlastné oči, že Amerika je skutočne krajinou neobmedzených možností. Pretože pri tejto pánskej jazde celkom stratíte dych... (STV)

(viac)

Recenzie (849)

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Film postráda jednotný "príbeh", je sledom voľne spojených epizód. Odvíja sa ako novinárovo rozprávanie s komentárom rôznych vonkajších súvislostí. Obrazu drogového vnímania zodpovedá aj hektická kamera, prudký strih a bohatá zvuková stopa (s využitím dobových piesní). Nesporne zaujímavým atribútom snímky je herecké obsadenie: hlavné postavy vytvárajú na nepoznanie "maskovaní" Johnny Depp a Benicio Del Toro a v epizódnych úlohách sa objavujú známi herci. Johnny Depp a Benicio Del Toro sú herecká esá, ktoré tu predvádzajú čo im sily stačia, ale či je to dobre alebo zle, tak to možno len ťažko posúdiť. Už len preto, že príbeh samotný pôsobí dojmom, že ho písal zhúlený cvok. Dlho očakávaný film bol skôr sklamaním. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Tak tu som úplne mimo, drogy som nikdy nebral a ani po nich netúžim, rovnako ako ma nezaujímajú vízie feťákov. Ale natočil to Gilliam a svojim originálnym vizuálom trochu tú nudu pre mňa spestril. Film vo mne vyvolal strach a hnus, ale to bol určite Gilliamov zvrátený undergroundový zámer. Či sa do toho ešte niekedy pustím, netuším, drogy som ale medzičasom brať nezačal, takže to asi nebude mať význam. VIDENÉ ZNOVA 4/2018: Predsa len tento úchylný film čítam na druh krát viac medzi riadkami a dáva mi to zmysel. Možno ale nie všetkých zaujíma kritika/paródia kvetinových detí v období, kedy už nemalo zmysel bojovať ďalej. Spoločnosť už definitívne zdegenerovala a mierne prestarnutí hipisáci s ňou. ()

Reklama

anais 

všetky recenzie používateľa

Halucinační jízdá mozkem dvou úplně zmaštěných chlapíků. Lepší konec než naprostou destrukci hotelového pokoje, ve které jako by se jejich duševní pochody vsákly do reality a ukázali tak pravou podstatu drogového šílenství, si film nemohl přát. Knížku jsme nečetl, ale chce se mi napsat, že její zpracování lépe dopadnout nemohlo. ()

TheRaven 

všetky recenzie používateľa

Jeden velkej dlouhej trip. První hodinka filmu je naprosto bravurní, vtipná a řádně v rauši. Druhá polovice filmu už jede v trochu klidnějším už jen čtyřhvězdičkovém tempu, ale i přesto je tento film naprosto vyjímečný. Pro někoho možná k smrti nudný, ale pro jiného super zážitek. Velice osobitý a reálný pohled do mysli narkomanů (nebo snad jen lidí, kteří se snaží objevovat nové možnosti a pohledy na svět?:-)) Nakonec mi z toho vychází nějakých 85, možná 90%. Konečně zase něco za plný počet. ()

Madison 

všetky recenzie používateľa

Pôvodne som chcela udeliť 3 hviezdy, ale rozmyslela som si to v okamihu, keď som sa snažila spomenúť si aspoň na jedinú scénu, ktorá by ma "rozorvala" a zanechala trvácnejší dojem. Žiaľ, takej scény niet. Hoci mi táto skutočnosť neimponuje, jednotlivé filmové sekvencie sú len samoúčelne zostrihané, pozliepané a nezmyselne nasnímané. Dokážem byť tolerantná k rôznym zmesiam humoru a uctievam aj gilliamovskú absurditu, no oná absurdita mi zachutila len v Monty Pythonovskom Svätom gráli, ktorý napriek svojej do očí bijúcej "debilite" považujem za intelektuálny klenot. Dokonale chápem, čo chcel Gilliam svojím dielom povedať a podáva to nezvyčajným spôsobom. Perfektne je načrtnuté to, do akých perverzných, fantasmagorických hlbín sa človek prepadá, keď podriadi svoj život drogám, nie je to zobrazené typickým mazlivým hollywoodským štýlom, naopak. Bizarné nazretie do spustošenej ľudskej psychiky je spestrené neuveriteľnými šialenými prvkami. Gilliam sa snaží za každú cenu predrať z konvenčného prostredia Hollywoodu a chvíľami to svojimi kreáciami preháňa, aj keď... zastávam názor, že fantázii sa medze nekladú :) Skvelá myšlienka, skvelá úvodná (takmer jediná vtipná!) scéna s netopiermi a najmä tradične vynikajúci Depp, ktorému sa bezprostredná imbecilita svojej zhúlenej postavy zjavne dostala do krvi :) ()

Galéria (58)

Zaujímavosti (33)

  • Ve scéně, kdy přijde fotograf Lacerda (Craig Bierko) k Dukeovi (Johnny Depp) a Gonzovi (Benicio Del Toro) do hotelového pokoje, je na stole, za kterým se schovává sjetý Duke, položený podnos se sklenicemi a jakousi nádobou. V dalším záběru jsou na stole už jen sklenice. (gladdyss)
  • Na tričku stopaře (Tobey Maguire) je obrázek Ralpha Steadmana s názvem "Mean Mouse", znázorňující Mickey Mouse v šortkách z americké vlajky. Steadman je původní ilustrátor knižní předlohy filmu. (Dr Lizal)
  • Snímek je adaptací knihy amerického novináře Huntera S. Thompsona, která u nás vyšla pod názvem „Strach a svrab v Las Vegas“. (Olík)

Súvisiace novinky

P. T. Anderson chystá detektivku

P. T. Anderson chystá detektivku

02.01.2013

Jeho Mistr figuruje ve většině výčtů nejlepších filmů roku a pravděpodobně se objeví i v oscarových nominacích. Jeden z nejosobitějších tvůrců v současném Hollywoodu už se ale naplno věnuje dalšímu… (viac)

Reklama

Reklama