Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nechcel bojovať, nechcel zabíjať. Chcel žiť, milovať a obrábať pôdu. Osud mu však predurčil rolu tragického hrdinu. William Wallace – legendárny škótsky hrdina. Historický príbeh o láske, statočnosti a odvahe... V 13. storočí sa škótsky vlastenec William Wallace (Mel Gibson) vzbúri proti tyranii anglického kráľa Eduarda I. (Patrick McGoohan), ktorý zaviedol do porobeného Škótska takzvané právo prvej noci pre svojich šľachticov – právo prežiť prvú noc s ktoroukoľvek nevestou. Škótom sa nariadenie nepáči, ale nemajú vodcu, ktorý by ich viedol v ich boji. William by najradšej proti anglickým okupantom nebojoval, pretože jeho jedinou túžbou je žiť v pokoji s milovanou Murron (Catherine McCormacková), chovať ovce a mať kopu detí. Ani jedna z túžob sa mu však nesplní a musí sa postaviť do čela vzbúrených Škótov... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (1 322)

Gemini 

všetky recenzie používateľa

Velkofilm o skotském hrdinovi, který nepostrádá ani spektakulární bitvy ani výtečné herecké výkony. S historickými záležitostmi je to krapítek slabší, ale co už. OST je jedním z nejlepších (a nejoriginálnějších) od Jamese Hornera, a když se sejde skupinka lidí a začne citovat hlášky z filmu, něco to vypovídá když ne o kvalitě, tak alespoň o popularitě. A ta popularita je tentokrát zasloužená. ()

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Vynikajici historicky velkofilm a nejlepsi film rezirovany Melem Gibsonem. Latku nasazenou timhle filmem uz asi neprekona. Navic je sam v hlavni roli naprosto uzasnej, jeho lehce silenej vyraz sem skvele sednul. Pribeh je zajimavej, prvnich 120 minut se porad neco deje a film ani na moment nenudi a bitvy jsou zpracovany hezky realisticky, i kdyz krapet neprehledne. Hlavne uvodni bitva jsou pekny jatka. Posledni hodinka uz je sice krapet roztahanejsi, ale nuda se nedostavi ani na okamzik. Navic tu je super kamera a uzasna hudba, hlavne dudy nemaj chybu. Trosku mi film pripomnel Robina Hooda. I kdyz ma film tri hodiny a uz sem ho videl nekolikrat, vzdy na nej rad znovu kouknu. ()

Reklama

Anthony 

všetky recenzie používateľa

Dodnes nikým nepřekonané středověké bitvy. Gibson řekl, že natočili i nějaké krvavější, ale bylo to příliš, tak to do filmu sami nedali - docela bych to tedy rád viděl. Jeden z mála filmů, kde mi nevadí tříhodinová délka. Režie je brilantní - kromě bitev je skvěle odvyprávěn celý příběh, hodně mu pomáhá krásná kamera a hudba Jamese Hornera, za kterou měl Jamie dostat Oscara, ale dostal ji průměrný Pošťák. ()

2Pac 

všetky recenzie používateľa

Vynikajuci historicko-romanticky velkofilm s charizmatickym Mel Gibsonom. Na tento film sa mozem divat donekonecna a stale ma dostanu niektore sceny (prichod Wallecea do dediny na koni, alebo zaverecna martyria). Gibson potvrdzuje aj tu fakt, ze sa mu veeelmi pacia brutalne sceny s hektolitrami krvi vsade okolo..............SLOBODÚÚ ()

BadoXXII 

všetky recenzie používateľa

Budu vám vyprávět o Williamu Wallacovi. Historici z Anglie budou tvrdit, že jsem lhář. Ale historii píší ti, co oběsili hrdiny. Jeden z najvydarenejších a najmonumentálnejších historických filmov. Stvárnenie hrdinu snáď nemôže byť lepšie. Toľko chutí som mal chopiť meč a ísť do boja po boku Williama. Jeho príbeh bol aj mojím príbehom. Pomsta milovanej ženy a dosiahnutie slobody ma dostalo a prikovalo do kresla. Obrovskou vnútornou silou ma dokázal tento film doslova odrovnať. Pôsobivá zimomriavkopudná hudba ( jeden z najlepších soundtrackov vôbec, mimochodom Akadémia dala Oscara za hudbu animáku Pocahontas, ale nie neprávom). Skvelé bojové scény, ktoré sú uveriteľné a tvrdé - mečom do rozkroku,kladivom po chrbte a guľou na reťazi po hlave. Úchvatná kamera, masky, dobrý scenár, herecké výkony a réžia. Gibson natočil nezabudnuteľný film v ktorom podal skvelý herecký výkon (podobne ako Kevin Costner, lenže Mel Gibson vedel svoje kvalitné režijné remeslo odpracovať aj v ďalších svojich projektoch). Koniec filmu a hlavne Williamove zvolanie - Slobodúúúúú!! považujem za jednu z najsilnejších scén vôbec na ktorú sa zabudnúť nedá. Film, s ktorým sa budú ďalšie historické filmy porovnávať, no zatial sa mu v mojich očiach od r. 1995 vyrovnal len Gladiátor. Ostatné sú len slabým odvarom. Každý človek musí zomrieť, ale nie každý skutočne žije.........................STIRRING BEAUTY.........................95% ()

Galéria (125)

Zaujímavosti (103)

  • Na začátku filmu je uveden rok 1280 s tím, že Eduard I., král anglický, povraždil skotské šlechtice, když je nalákal k jednání o míru a skotském nástupci na trůn. Historicky je to nesmysl, jelikož v roce 1280 vládl ve Skotsku jako nezávislý král Alexandr III. Ten zemřel až roku 1286 a teprve poté nastalo 6 let bezvládí, kdy zemi spravovali správci. V této době byl ale William Wallace již téměř dospělým mužem. (ajaxx)
  • Film ukazuje, že Skotsko bylo v neustálé válce s Anglií, což není pravda. Až do roku 1296, kdy král Jan Balliol povstal proti Eduardovi I., byl mezi Anglií a Skotskem mír. Poslední bitva, ve které Skotové bojovali proti cizím nájezdníkům, byla v roce 1266 proti Norům. (ajaxx)
  • Gajdy sú staroveký hudobný nástroj. Ich pôvod je prastarý, avšak prvú jednoznačnú zmienku o tomto nástroji máme z dôb cisárskeho Ríma. Všetky informácie, ktoré zaznávajú použitie gájd v tomto filme sú nesprávne. Gajdy sú súčasťou takmer všetkých európskych a ázijských kultúr. Otázne môže byť iba použitie konkrétneho typu gájd vo filme. (Scar)

Súvisiace novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (viac)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (viac)

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (viac)

Dwayne Johnson si splní sen

Dwayne Johnson si splní sen

30.08.2018

Dwayne „The Rock“ Johnson (Mrakodrap, Hercules) získal roli v chystaném snímku Roberta Zemeckise (Let) The King, který bude vyprávět příběh historického krále Havaje Kamehameha I., objevitele a… (viac)

Reklama

Reklama