Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Akčný
  • Horor
  • Krimi

Obľúbené filmy (10)

Vykúpenie z väznice Shawshank

Vykúpenie z väznice Shawshank (1994)

Čo viac dodať? Prekrásny film o sile priateľstva a nádeji. Keď je nádej, priateľstvo dokáže prekonať všetky prekážky... Úžasné Freemanove monológy a myšlienky, ktoré prinútia premýšľať. Jednoducho film, ktorý sa nenatočí každý rok. Pre mňa film č. 1, už dlhé roky neprekonaný.

Zelená míľa

Zelená míľa (1999)

Dá sa opísať neopísateľné? Podobne ako u Zachráňte vojaka Ryana, aj tu retrospektívne spracovanie deja funguje dokonale, hlavne po emočnej stránke. Film doslova pripúta človeka a už nepustí, neostáva nič iné, iba s nemým úžasom a s otvorenými ústami sledovať dokonalú filmarinu. Všetko je tu krásne namiešané a postupne počas deja ponúkané divákovi ako na zlatej tácke. Dráma sa tu miesi s tragédiou a krásnym príbehom a všetko je vybalancované tak, že emócie prídu presne vtedy kedy majú. Toto je životná rola pre T. Hanksa. Avšak musím poznamenať, že viac ako Hanksov herecký výkon sa mi páčil herecký prejav Sama Rockwella, tu som sa presvedčil, že je to pán herec. Tak dokonale zahraný poloblázon a maniak to sa len tak nevidí. Naozaj bravúrny a bezkonkurenčný výkon. S iným hercom by film veľmi výrazne stratil. Škoda, že môžem dať iba 5 hviezd, dal by som i viac.

Posledná rodina

Posledná rodina (2016)

Takýto filmový zážitok a podmanivú, sugestívnu atmosféru dokáže ponúknuť len veľmi málo filmov. Niečo nezabudnuteľné, nepopísateľné, ochromujúce všetky zmysly diváka. Sedel som ako prikovaný, neschopný ničoho, len sledovať majstrovsky naturálne spracovanú drámu jednej rodiny, ktorá trvala cca 28 rokov. Nuž, nie nadarmo sa hovorí, že tie najlepšie príbehy píše sám život. A ten koniec páni.... ten koniec bol totálne zdrcujúci, zarezal do môjho vnútra ako nôž do masla. Pre mňa preto ide o jednoznačne ten najlepší poľský film a poľská kinematografia opäť raz potvrdila, že v našom stredoeurópskom regióne nemá žiadnu konkurenciu.

Requiem za sen

Requiem za sen (2000)

Ja osobne nepoznám lepší film, ktorý by tak dokonale vystihol problematiku závislosti v akejkoľvek forme. Čo sa týka výpovednej hodnoty je to absolútna špička, dokonalosť sama o sebe. Aj Trainspotting bol dobrý, ale toto je akoby sme porovnávali učňa a akademického profesora. Úžasný, sugestívny zážitok s pomalou gradáciou, ktorý vás vo finále rozseká na márne kúsky a doslova priklincuje na miesto. A neostane nič iné, iba ticho sedieť a v duchu tlieskať. Je jedno v akom duševnom rozpoložení začínate film pozerať, po filme takmer každý prepadne chvíľkovej depresii, tak hlboký účinok má tento filmový klenot na človeka. Takéto filmy sa "rodia" iba raz za niekoľko rokov a keď sa už narodia je to hotový filmový sviatok. A k tomu úžasná podmanivá hudba, ktorá zážitok umocňuje ešte viac. Film by mali premietať na školách, a aj keď by to možno bolo nepríjemné, je viac ako isté, že by rapídne klesol počet narkomanov. BRAVOOO p. Aronofsky, podarilo sa Vám vykresať hotový filmový diamant, ďakujem.

Dvanásť rozhnevaných mužov

Dvanásť rozhnevaných mužov (1957)

Nikdy by ma ani len nenapadlo, že niečo tak minimalistické a príbehovo ohraničené jednou miestnosťou, môže byť tak vynikajúce. Ide o herecký koncert 12 mužov, ktorí sa snažia na základe logiky a dedukcie rozhodnúť o vine či nevine odsúdeného. Čím menší priestor na hranie, tým herecké majstrovstvo viac vynikne a pravdou je, že po hereckej stránke nesklamal ani jeden z nich. Zo snímku zároveň sála duch starej a poctivej filmariny, ktorý prostredníctvom tohto skvelého filmu zavial až ku mne, za čo som vďačný. Keď si pomyslím, že ani jeden z účinkujúcich už nežije je mi smutno.

Osvietenie

Osvietenie (1980)

Wow, wow, tak to bolo niečo, toľkú porciu dávky napätia som ešte v nijakom filme nevidel. Kubrickovi sa, čo sa tohto týka, podaril zázrak. A k tomu perfektná dusivá atmosféra a fungujúce lakačky s premakanou muzikou. Páni, takto sa robí napätie vo filme, to taký The Conjuring pri tomto snímku vypadá ako malý smiešny trpaslík, ktorého každý s veľkou radosťou zahodí do kontajnera a radšej si pustí túto "starinu", a aj napriek tomu stále skvost. A to nehovorím o famóznych hereckých výkonoch, jedna báseň. Najmä tá hlavná ženská postava bola úžasná. Pripomínam, že film vznikol pred vyše tridsiatimi rokmi a na tú dobu ide o majstrovské, nadčasové dielo. Nečudo, že väčšina divákov v tých časoch bola z tohto filmu pokakaná až za ušami. Len škoda tej veľmi dlhej stopáže, dejová linka nebola na takú dĺžku koncipovaná. Podľa mňa sa dal príbeh zhustiť a taká polhodinka sa mohla v pohode vypustiť. Určite by to len prospelo a tá koncentrácia napätia, ktorá by tým vznikla, no páni... to si ani neviem predstaviť. Cesta na mesiac :) Pri inom filme by som dal hviezdičku dole, ale tu... no proste to napätie tam všetko prebilo a dávam plný zásah.

Strach a hnus v Las Vegas

Strach a hnus v Las Vegas (1998)

Odmyslime si jednoduchý dej, o dej a hlbokomyseľné myšlienky určite v tomto filme nešlo. To nebolo zámerom. Film chcel proste iba divákovi ukázať, ako asi vypadá svet pod vplyvom drog. Ja som si na filme všimol aj niečo iné. A to podľa mňa najgeniálnejší super herecký výkon aký som kedy v nejakom filme videl. J. Depp je proste pán herec, ktorému sa hereckým prejavom nikto nevyrovná. Povráva sa, že musel byť naozaj na drogách, keď dokázal podať taký výkon, čo by však jeho genialitu nijak nezmenšilo, pretože aj v tom prípade by to bolo náročné, možno ešte náročnejšie. Nemám čo váhať, plný počet hviezd, dal by som aj viac ak by to bolo možné.

Ovládací panel
51. naj používateľ Slovensko
82 bodov