Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Francúzsky kriminálny film o neľútostnom boji medzi inšpektorom polície a vplyvným politikom. (RTVS)

Videá (1)

TV spot

Recenzie (100)

honajz 

všetky recenzie používateľa

Někdy mám pocit, že české distribuční názvy poměrně často vymýšlejí šílenci, nejspíš takoví ti z P.R. a z bulváru, kteří vymýšlejí titulky pro klikbajty. Pchá, tady nejde o žádný nelítostný souboj (a celkově nejde ani o kriminálku), ale o vztah mezi stárnoucím poldou bez ideálů a mladým poldou bez skrupulí, ale přitom uvažujícího celkově přes svou pojašenost čestně. Oba řeší případ vraždy policisty a jednoho lepiče volebních plakátů, hledají souvislosti, podezírají kandidujícího politika, seženou důkazy... ale celou dobu mají pocit a posléze jistotu, že to vlastně nikoho nezajímá, že nikomu nejde o to něco odhalit, někoho potrestat - a o to víc mne pobavil konec. Sbohem, kuře, jak zní název filmu, jsem pochopil právě ohledně tohoto vztahu, kdy mladý polda dá sbohem svým ideálům a (pravděpodobně) raději odjede se stárnoucím poldou do Montpelliere. Dobré je, že film nikoho neobviňuje, nevnáší soudy, nechává diváka přemýšlet si nad tématem po svém. Dává slovo oběma stranám. Jen se to chvílemi poněkud táhne a akce zde mnoho není, ale vzhledem k tématu se jí ani moc čekat nedalo. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Po záverečných titulkoch som si uvedomil, že tento film nepriniesol nič ohromujúce, objavné, ani veľkolepé. Tie štyri hviezdičky odo mňa sú práve za to, že som videl starú, dobrú osvedčenú francúzsku kriminálnu drámu s výborným Linom Venturom a ďalšími hercami, ktorých poznám od videnia, skvelou atmosférou a prekvapujúcim záverom. Okrem toho ma príjemne prekvapilo, že sme už v spojení politiky s gangstrami dohnali Francúzsko spred 40 rokov. ()

Reklama

Wacoslav1 

všetky recenzie používateľa

Stará Francouzská škola navíc v hlavní roli Lino Ventura kterýho teda moc nakoukanýho nemám. Nicméně rozhodně se jedná o film na silné téma který má pár dobře vyhrocených scén. Na druhou stranu možná i díky té krátké stopáži je to místy takové zkratkovité a nedotažené. Škoda minimálního prostoru pro toho vrahouna který se objeví prakticky jenom na začátku a na konci a taky ty komediální vsuvky mi tam moc neseděly. Každopádně finální pointa dobrá, ale na ty 4* to nakonec nevytáhne.65% ()

hrona 

všetky recenzie používateľa

Kriminálka točena trošku odlišným způsobem, nedotaženými záběry, velice rychlá dějová linka, přesto velice citlivě zpracováno. Ventura perfektní, Dewaere dokonalý nahrávač. Konec je trošku překvapivý, v první chvíli se člověk musí rozkoukat, než mu dojde konec. Nesouhlasím s pár názory ohledně zábavy, pár vtipných momentů zde proběhne. ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Politikou reznutá krimi dráma o snahe dostať sa pod kožu lokálnemu volenému držiteľovi moci. V hre sú dnes relativizované a vysmievané pojmy ako spravodlivosť, česť, neúplatnosť, nekorenie sa príkazom, brániacim vyšetreniu. Akcia je väčšinou stopnutá zastaveným obrazom, dej sa sústredí skôr na postupy ovplyvňovania z obidvoch pozícií. Ventura kľučkuje medzi paragrafmi a súdnym obvinením, aby si získal čas, po tom, čo je oficiálne z prípadu vyšmarený povýšením do funkcie v inom meste. Všetko ústi do do otvoreného záveru, ktorý, hoci pripomína Pilátovské umytie si rúk, ním nie je (pretože tentoraz záleží len na tom, či skape jeden grázel alebo dvaja). Poznámka: Ako správne píše Enšpígl, prepojenie politiky a polície sa do dnešných čias strojnásobilo. Dnes sa moc s príliš horlivými a hodnoty chrániacimi policajtami pri politických kauzách príliš nemazlí a rozhodne nepripustí vyšetrovanie prípadu až do štádia, usvedčujúceho niekoho z akéhokoľvek zločinu. Napríklad na Slovensku pri vyšetrovaní únosu prezidentovho syna boli príkazom zhora niekoľkokrát vymenení vyšetrovatelia, až kým sa nenašiel ten, čo celú záležitosť zahral do autu. ()

Galéria (20)

Zaujímavosti (3)

  • Když byl film v dubnu 2009 vydán ve Francii na DVD, bylo na zadní straně obalu uvedeno, že je „zakázán pro děti do 12 let“, přestože byl v kinech uveden pro „všechny diváky“. (classic)
  • Film byl inspirován skutečnou událostí, která se stala v roce 1971 v Puteaux (Ile-de-France, Francie). (Snorlax)
  • Panorama Rouenu se natáčelo na Côte Sainte-Catherine a v Bonsecours, rue des Aigles. (classic)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené