Reklama

Reklama

Psycho-Pass

(seriál)
Trailer 2
Animovaný / Akčný / Krimi / Psychologický / Sci-Fi / Thriller
Japonsko, (2012–2019), 18 h 47 min (Minutáž: 23–46 min)

Hudba:

Júgo Kanno

Hrajú:

Tomokazu Seki, Takahiro Sakurai, Kana Hanazawa, Kendži Nodžima, Mijuki Sawaširo, Ai Kajano, Akeno Watanabe, Kotori Koiwai, Maaja Sakamoto, Takehito Kojasu (viac)
(ďalšie profesie)

Série(3) / Epizódy(41)

Ve zdejším sci-fi světě je možné u osob vyčíst emoce, touhy a jakékoliv další pohnutky, které ve výsledku spočítají faktor pravděpodobnosti ke spáchání trestného činu. Tým policistů se snaží udržet pořádek tím, že zneškodní potenciálně nebezpečné zločince dříve než k trestnému činu dojde (ptsd)

Recenzie používateľa Hees k tomuto seriálu (2)

Psycho-Pass (2012) 

Psycho-Pass ma veľmi potešil obsahuje totiž veľa vecí, ktoré mám veľmi rád a postupne sa k nim dostanem. Otázka znie : Aký je najlepší systém, ktorý by nám mal vládnuť z ohľadom na potreby väčšiny. Nie je príliš veľká utópia naopak cestou do pekla, kedy človek prestane bojovať o svoj holý život? No aby som veľmi nefilozofoval tak toto anime obsahuje veľmi veľa prvkov na zamyslenie či už je to systém vlády, jednotlivé postavy, alebo čo jednotlivé postavy vypustia zo svojich úst. Opäť som si veľa zaujímavých zistení zapísal a preto ma podobné počiny bavia. Samozrejme nebavilo by ma to, keby to nemá kvalitný, dychberúci, premyslený, uveriteľný (v rámci možností) a gradujúci príbeh. Chcel by niekto žiť v takomto systéme? Ak nie tak chcete žiť v tomto, aký je teraz radšej? Otázok je veľa a odpovede sú na každom z nás. Čím múdrejší človek tým sa odpovediam ťažšie dopátra (môj názor nie urážka niekoho). Príbeh ma hneď od prvých dielov zaujal a už nepustil zo svojich spárov. Dôvod zaujatia je atmosféra v celom anime a každý jeden diel je v ňom dôležitý. Psycho-Pass si tiež neberie servítku pred ústa a je v ňom veľa brutality a krvi. Na začiatku sa v podstate zoznamujeme s postavami a už dopredu vieme aké dané postavy budú. Postavy nás, ale veľmi prekvapia totiž prechádzajú dosť veľkým vývinom, najviac Akane a následne istým vývojom aj Ginoza (a dalšie). Veľmi kvalitný príbehový zvrat je v tom, že zo začiatku až do určitého momentu si myslíme, že existujú len dve strany, tá dobrá a zlá. Lenže čím dlhšie toto dielo budeme pozerať tým skôr pochopíme, že nie sú len dve strany a ešte k tomu je stále menej jasné či existuje vôbec nejaké dobro. Zjednodušene povedané príbeh sa mení z jednoduchého na zložitý a zvyšuje sa počet rôznych strán, ktoré bojujú za svoje záujmy. Dočkáme sa aj dostatočnej porcie prekvapení a nečakaných udalostí. Príbeh vrcholí v strede a na konci takže nie je priestor na zbytočné diely. Postavy sú zložité a ich rozmýšľanie pramení z ich vlastných záujmov a osobností. Hlavný záporný hrdina Makishima má svoj ciel a ten rozhodne nie je s kategórie zničím všetko pre potešenie. Akane sa mi páčila lebo som od začiatku vedel aký typ "hrdinu" či postavy ona bude. Hrdinu som dal zámerne do úvodzoviek. Ginoza ma veľmi zaujal a hneď som sa dovtípil kto bude jeho otec a uhádol som. Takže výborné premyslené postavy, dobrá atmosféra a po celý čas som bol vtiahnutý do deja. Koniec sa mi páčil a lepší by som si nevedel predstaviť. Je v podstate najlepší pre vývoj postáv a pre pokračovanie Psycho-Pass 2, ktoré som videl. Anime mi do určitej miery správaním záporného hrdinu pripomínalo anime Monster a filozofovanie anime Ergo Proxy. Veľmi pekný je prvý, aj druhý ending a to hlavne jeho preklad (slová, lyrics). ///Spoločnosť generuje zámerne nerovnosť./// ()

Season 2 (2014) (S02) 

VZUM druhá séria Psycho-Pass je naozaj kvalitný počin vtlačený do menšej porcie dielov ako prvá séria. Porovnávať, či hodnotiť hlavne túto druhú sériu? Ono druhá séria je o úplne niečom inom a to som veľmi rád. Viac sa sústreďuje na kritizovanie spoločnosti ako takej a vytvorí si malú "skulinku", ktorou sa na ňu pokúsi zaútočiť. Nové postavy už nie sú všetky až tak zaujímavé, ale príbehovo sa to snaží isť viac do hĺbky. O málo viac sa používajú dedukčné schopnosti jednotlivých "nahánačov" a inšpektorov. Ono kolektívna vina aj kolektívne rozhodovanie existuje takže Psycho-Pass 2 je výborná možnosť, ako si odpovedať na niektoré ťažké otázky o spoločnosti. (poznámka - kolektívna vina - prehra národu vo vojne a trpí celý národ). Kto má niesť zodpovednosť za kolektívne rozhodovanie? Výborne skúsilo toto anime si zobrať takúto tému za svoju a páčilo sa mi to. Plusom paradox všemohúcnosti. Urobiť "umelo" z tejto dvojky nekvalitné dielo len pretože jednotka bola kvalitnejšia nie je správnou cestou. Dôvodom môže byť veľa videných nových nie veľmi zaujímavých postáv a neobjavenie sa obľúbených postáv z jednotky. Príbehovou prepracovanosťou a schopnosťou prekvapiť diváka sa dvojka jednotke jednoznačne vyrovnala. Nový záporný hrdina Kirito Kamui presne pasuje do tohto vytvoreného príbehu. Dôvod prečo pasuje sa dozviete neskôr v príbehu a bude to obrovské prekvapenie. Nová inšpektorka Mika Shimotsuki je stelesnením správania sa človeka, ktorý nevie kam má patriť, má strach zo všetkého a najviac zo seba samého. (nehovorím, že je zlá). To sú dve najzaujímavejšie nové postavy. Som rád, že viac priestoru dostáva Jouji Saiga. Vedľajšie postavy dostávajú menej priestoru z dôvodu sa sústredenia celého anime na príbeh. Menej akcie toto nie je to totiž chlapský súboj dvoch zaujímavých hrdinov, ale prepracovanejší sofistikovanejší súboj Akane so všetkými ostatnými. Akane ako sa dalo od nej od začiatku čakať je proste "dobráčisko (ka) od kosti". Celé anime vlastne vsádza na to, že Akane sa nepoloží a keby sa položí to by bolo naozaj prínosné. Určite sa to oplatí pozrieť ono čakajte od toho niečo iné ako od jednotky a dostanete plnohodnotnú zábavu. Rozdiel je fakt v tom, že to nie je chlapský súboj na nože a je tam menej akcie. Samozrejme akcia niekomu môže chýbať, ale ja sa rád nechám utopiť vo filozofických otázkach a príbehových zvratoch. Uznávam však, že prvá séria bola lepšia, ale rozdiel medzi nimi nie je taký markantný (veľký). Skôr je rozdiel v tom čo chcela druhá séria povedať a o čom bola prvá séria. Neurazil by som sa keby spravia tretiu sériu. PS: sledujte s kým spáva Shion Karanomori ... heh ()

Reklama

Reklama