Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skupina pravicovo orientovaných policajtov začne prenasledovať drogových dílerov a iných zločincov, ktorí by sa mohli vyhnúť trestu pre nedostatok dôkazov. Policajný inšpektor Eugene Grindel chápe pocity, ktoré ich k tomu vedú, ale neschvaľuje ich. Kým však nie je dostatočne motivovaný, aby zasiahol a ukončil aktivitu skupiny, nerobí v podstate nič. Príde však okamih, keď sa zdá, že napadli aj svojich kolegov, a to z nejasných dôvodov. Grindel sa pustí do práce, aby odhalil vinníkov a vo vrcholiacom konflikte sa musí postaviť zoči-voči svojmu kolegovi Rogerovi Scattimu. Nakoniec zločincom pripraví pascu priamo na policajnom riaditeľstve a odhalí ich. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (76)

claudel 

všetky recenzie používateľa

Včera jsem sotva přišel z práce, stihnul jsem sebou jen hodit do postele a spát. Když jsem se probral a na ČT 2 dávali tuhle kriminálku, tak jsem neváhal. Nebuďte policajta mi náramně sedlo a mně osobně vyhovují a mnohem víc se mi líbí kriminálky s Delonem než s Belmondem. Tady navíc zářil Michel Serrault, šel z něho opravdu strach a vypadal jako by nepociťoval vůbec žádnou emoci. ()

dopitak 

všetky recenzie používateľa

Sedlo mi to, až jsem překvapený. Asi tím koncem, protože většina filmu je taková nemastná neslaná, jako ostatně u vícero hero filmu, které si produkoval sám Alain. Ale Michel Serrault jako démonický záporák s hlasem Bořivoje Navrátila, to je prostě terno. A ta harmonika, asi nejlepší od dob Tenkrát na západě. Celkem brutální scény, i když je to jinak takový oddechový, civilní film bez napětí, cením atmosféru. ()

Reklama

andrii 

všetky recenzie používateľa

Podsvětí před tribunálem "čistých." My jsme dozorci pořádku. Řadová smrt vystoupila z davu. Mrtvým nechť crčí ze šosu trest posledního soudu. Pod plachetkou noci sbor spravedlivých bdí, zatímco Alain Delon klidně spí. Hodiny bijí na poplach. Je čas se odkopat, z vyhřáté postele za povinnostmi spěchat. Nedobrovolně probuzen, rozmrzelý, nedospalý, musí noční můru denní vypudit. Už už pálí těžkou ráží, cinká pouty, stíná hlavy. ()

Willy Kufalt odpad!

všetky recenzie používateľa

Ve druhé půlce 80. let nezapomenutých filmů tohoto žánru moc nevzniklo, takže jsem raději neočekával výjimečný kus, ale co je moc, to je už vážně příliš. Tolik bizardních nechutností skoro v každé scéně, tolik mrtvol, s nimiž se režisér vyřádil jako v hrůzostrašném panoptiku a osmdesátkový nádech ve stylu akčního béčka dělají z tohoto filmu (i navzdory zajímavému tématu s politickým přesahem) jednu velice nepovedenou šílenost. A aby toho nebylo málo, absolutní trapnost této odfláklé slátaniny završuje svými marnými pokusy o jakýsi vtip a šarm i samotný Delon. Rád bych udělil půl hvězdičky za zdařilý výkon Michela Serraulta (vzhledem k vedlejší roli s menším prostorem opravdu jen půl), ale za tak trestuhodné zaobcházení s velice slibným tématem ve snímku, který v rukách Pinheira spadl do vysloveně primitivní nechutnosti, jí nakonec zpátky zaokruhluji směrem dolů. Chudák Jean Gabin, ten si opravdu nezasloužil, aby mu bylo něco podobné věnováno, musel se pak ještě určitě dlouho v hrobě obracet. 15% ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Scéna odumierajúcej ruky, visiacej z rozbehnutého detského kolotoča, zvierajúcej v predsmrtných kŕčoch pištoľ a bez vôle páliacej do náhodných návštevníkov lunaparku, pridala artové body vcelku štandardnej kriminálke 80. rokov. Neschopnosť justície vyvoláva potrebnu svojpomocných riešení spravodlivosti, mimo oficiálneho a nepružného systému. Ušľachtilá myšlienka sa však mení na krvavé jatky s nevinnými obeťami. Treba zasiahnuť a zobudiť rázneho Delona! P.S. Rebelantské policajné kriminálky z Talianska a Francúzska 70.-80. rokov mali dve schémy: 1. Korupcia a prepojenie s organizovaným zločinom je tak spletité, že spravodlivo vzbúrený hrdina nemá šancu (záverečná poprava) 2. Svojpomocná vzbura proti systému eskaluje brutálne násilie a preto sa hrdina snaží systém, akokoľvek nespravodlivý a zlý, udržať. Obe línie sú silne spoločensky kritické, obe však paradoxne podprahove hovoria o tom istom: Najlepšie je uchovať jestvujúci stav (status quo) a búriť sa nemá žiadnu cenu. ()

Galéria (5)

Zaujímavosti (5)

  • Ve 39. minutě policajt vidí v dalekohledu na hřbitově Staedlera (Féodor Atkine), co jde uctít modly komunismu, židovskobolševický zmetky, jak je u hrobu Éluarda. Paul Éluard se ve skutečnosti jmenoval Grindel, stejně jako vrchní komisař ve filmu. Jeho náhrobek je nízká deska s useknutými rohy, nikoli vysoká s křížem jako ve filmu. (aquacam)
  • Při natáčení filmu si Delon natrhl v červenci 1988 Achillovu šlachu, což přimělo politika Raymonda Barra k tomu, aby trpícímu herci zaslal telegram, kde ho utěšoval, že tento úraz jen přispěje k dovršení jeho mýtu.
    (Rosalinda)

Reklama

Reklama