Reklama

Reklama

Hilly Kristal si po dvojitém bankrotu půjčil v roce 1973 peníze a koupil v New Yorku podnik Palace Bar. Vždycky si přál dát příležitost živé hudbě, hlavně country, bluegrassu a blues. Odtud pochází nový název klubu: CBGB... Country, bluegrass a blues - tyto tři hudební žánry daly název uznávanému newyorskému klubu CBGB, který se díky svému majiteli Hilly Kristalovi stal kolébkou undergroundového rokenrolu a punku. Protože v jeho klubu na Bowery nechtěly country kapely vystupovat, rozhodl se dát příležitost i jiným formám rocku. V jeho podniku mohly hudební skupiny vystupovat pod jedinou podmínkou – musely hrát jen vlastní tvorbu. Žádné pecky z hitparád, žádné předělávky. Jeho krédem bylo podporovat umělce za každou cenu. Hilly Kristal se tak proslavil a je právem označován za kmotra punku, který stál u zrodu kapel jako Blondie, Television, Ramones, Talking Heads, Dead Boys nebo The Police. (HBO Europe)

(viac)

Videá (20)

Trailer

Recenzie (154)

asirtes 

všetky recenzie používateľa

HBO sa podarilo natočiť opäť jedinečný hudobný film s prívlastkom podľa skutočných udalostí. Alan Rickman spolu s hudbou absolútne kraľuje. Hilly Kristal v rokoch 2000-2005 bojoval za záchranu klubu a správu o jeho možnom zániku avizoval verejne a spolu s ďalšími vytvoril projekt za jeho aktívne fungovanie. Napriek tomu sa klub CBGB nepodarilo zachrániť a v októbri 2006 odohrala posledný koncert Patti Smith, ktorá ho v ten večer, resp. nadránom aj symbolicky zatvorila. Hilly Kristal bojoval do posledného dychu. V auguste 2007 podľahol komplikáciám rakoviny pľúc. V roku 2013, (zhodou okolností?) v roku premiéry tohto filmu, bol klub pridaný do národného historického registra. R.I.P. Hilly! ()

Radek99 

všetky recenzie používateľa

Přes ideové výhrady (punk nevznikl v USA, ale v Británii, Američané si ho jen sebestředně přivlastnili) i přes výhrady technické (po formální stránce si tvůrci vypomáhají komiksovými předěly simulujícími střihovou skladbu, i když s komiksem nemá film nic společného a komiksová stylizace je jen laciný marketinkový trik, jdoucí přesně proti duchu a podstatě punk rocku) jsem film Randalla Millera dokoukal až do konce, neboť i pro mne je značka CBGB magická, hudební scéna s ní spojená je skutečně legendární a hudební čísla z filmu se výborně poslouchala... To ovšem nic nemění na faktu, že konformní rastr Randalla Millera zploštil celou newyorskou punkovou scénu 70. let a dění kolem klubu CBGB na tuctovou popkulturní selanku. V tomhle filmovém klubu Hilly Kristal nedal prostor novému progresivnímu hudebnímu směru, ale hraje pořád country... Jak výstižně napsal uživatel 6thSun: ,,Film o energické hudbě bez energie..." ()

Reklama

ancientone 

všetky recenzie používateľa

Menší nemotorný brat 24 Hour Party People. 24 Hour Party People bolo rozprávaním divokým ako punk sám, ženúcim sa neustále vpred, chŕliacim štipľavé poznámky a hovoriacim o scéne bez pátosu a mýtizácie, v CBGB chýba už základná esencia punk rocku - riadny rytmus. A "nápadité" komixové elipsy, pár pôsobivých simulácií ikôn, ani nič podobné tomu nepomôžu. ()

Jello Biafra 

všetky recenzie používateľa

Výprava do starých zlatých 70tých rokov a do kultového newyorkského klubu kde sa zrodil žáner zvaný Punk. Kmotrom punku sa stal zakladateľ tohoto klubu Hilly Kristal, ktorého si tu zahral Alan Rickman. Za celý film sa to objavia všetky známe kapely, ktoré tam kedy hrali ako Ramones, Dead Boys, The Police, Patti Smith, Iggy Pop, Blondie, Talking Heads. A napríklad okolo Dead Boys sa tu točí záverečná štvrtina filmu. Herci zahrali túto bandu fakt presvedčivo, či už Justin Bartha ako Stiv Bators alebo Rupert Grint ako gitarista Cheetah Chrome sú bastardi jak sa patrí, rovnako aké boli ich predobrazy. Zo všetkých tu ale musím najviac vyzdvihnúť Malin Akerman, ktorá tu hrá Debbie Harry zo skupiny Blondie - zahrala ju fakt bravúrne a je rovnako sexi. Film vyniká aj skvelým soundtrackom, ostrými hláškami či vizuálnou komixovou štylizáciou. Aj keď na záver sa začne film dosť vliecť, je táto exkurzia do dejín Rock´N´Rollu viac než vydarená. ()

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Všetko má svoj začiatok, svoje korene, svoju prapodstatu. Tak je to aj s punk rockom. Rebelský hudobný a životný štýl sa začal formovať začiatkom sedemdesiatých rokov minulého storočia v Spojených Štátoch Amerických. Priamo v New Yorku na Manhattane v roku 1973 založil Hilly Kristal klub C.B.G.B. Malo sa tam hrať country, bluegrass a blues. Lenže všetko to dopadlo úplne inak. V bare sa začali schádzať motorkári, alkoholici, feťáci, podivíni a skrachované existenicie. Pritiahla ich tam nová vlna agresívnej, nekompromisnej hudby. Zrodil sa tam punk! Ako to všetko bolo sa pokusil zachytiť režisér Randall Miller vo svojom filme "CBGB - Kolíska punku". **** ()

Galéria (61)

Zaujímavosti (5)

  • Plešatý taxikár, ktorý vo filme povie, že neznáša punkrockovú muziku, je Cheetah Chrome, skutočný gitarista skupiny Dead Boys, ktorá sa v snímke objaví. (Jello Biafra)
  • v roce 1974 hráli Ramones v CBGB tři písničky. Je to jejich první živý filmový záznam. (Cundroklepac)
  • Vo filme je niekoľkokrát možné zazrieť na rohu ulíc Bleecker Street a Bowery označenia ulíc písané bielymi písmenami na zelenom podklade. V sedemdesiatych rokoch 20. storočia však boli ulice na Manhattane označené čiernymi písmenami na žltom podklade. (beso74)

Reklama

Reklama