Reklama

Reklama

Hry o život: Drozdajka 2

  • Česko Hunger Games: Síla vzdoru 2. část (viac)
Trailer 1
USA / Nemecko, 2015, 137 min

Hry o život: Drozdajka – 2. časť je záverečnou časťou fenomenálnej série o Katniss Everdeenovej (Jennifer Lawrence). V poslednej kapitole nepôjde len o prežitie, ale bude sa bojovať o budúcnosť obyvateľov celého Panemu. Konečné zúčtovanie s nenávideným prezidentom Snowom (Donald Sutherland) sa blíži. Drozdajka spolu so skupinou najbližších priateľov, vrátane Gala (Liam Hemsworth), Finnicka (Sam Claflin) a Peetu (Josh Hutcherson), povedie rebelov v ich boji za slobodu. Jednotka z 13. obvodu sa vydáva na misiu, ktorej cieľom je zlikvidovať prezidenta a skoncovať s jeho tyraniou. Na Katniss však tentokrát čaká omnoho nebezpečnejší nepriateľ ako boli všetci tí z Arény Hier o život. (Forum Film SK)

(viac)

Videá (19)

Trailer 1

Recenzie (737)

misterz 

všetky recenzie používateľa

Tak bohužiaľ, posledná časť tohto scifíčka pre teenagerov len potvrdila klesajúcu úroveň celej ságy. Mal som dojem, akoby sa išlo už len na zotrvačnosť s cieľom celý príbeh nejako doklepnúť. Ako sa to nakoniec doklepne sa pritom dalo predvídať už skoro od začiatku tohto záverečného dejstva. Tomu samozrejme zodpovedala aj unudená réžia, síce s peknou kamerou a peknými efektami, avšak ktorá pri behu na dlhú trať moc neoslní a divák sa jej čoskoro nabaží. Nuda a pocit sklamania, to je presne to, čo som so záverom pocítil asi najviac. 55/100 ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Svoj záverečný komentár zhrniem v kladoch a záporoch tejto záverečnej časti a čiastočne aj série. Začneme zápormi. Popkultúrnemu svetu Panemu som od začiatku neveril. Pôsobí nasilu, vykonštruovane, postráda pevnými základmi podloženú logiku a smerom ku koncu sa to nezlepšilo. To by museli byť HG o politike, čo nie sú. Katniss a spol častokrát polopaticky vŕšia reči, ktoré sú klišovité aj v iných fikčných svetoch, v tých najvydarenejších dystopických však nie. Pokiaľ sa zamyslíme nad zámerom vynechať najextrémnejšiu a vrcholnú akčnú scénu série, tak ten nepokladám za umelecký, ale tu sa proste hrá iba o rating, deti brutálne vraždenie sledovať nemôžu. Film pôsobí subjektívne dlhším dojmom, čiže, rovnako ako v prípade predchádzajúcich častí ho znova vidieť nemienim. Bohužial občas absentuje elementárna logika, rozpisovať sa čo, kedy, prečo a ako, zbytočne nebudem. A teraz ku kladom. Lawrences, jeden aj druhá sú šikulky. J hrá seriózne ako sa len dá a F točí remeselne na úrovni a vie pracovať s hercami. HG prilákali aj herecké kapacity a nepôsobí to vôbec trápne, hanbu si najmä poslednými, dospelejšími časťami neurobili. Ale čo je najpodstatnejšie v mojom prípade je fakt, že som sa vo svojom veku necítil v kine nepatrične, že tvorcovia občas prišli so silnejšou scénou, ktorá by sa nestratila aj v serióznom vojnovom filme. Napríklad pri pohľade na malé dieťa v náručí z Katnissinej perspektívy a následným udalostiam, ktoré jej dajú nový zmysel. Prípadne záverečná Katnissina dilema s lukom v ruke. Takých scén chcelo byť v celej sérii proste viac. Konečné resumé je asi také, že filmy sprevádzal hype, ktorý táto látka nemohla nijako uniesť a jej priemernosť sa celý čas snažia prekabátiť tí kvalitnejší herci a zručnejší režiséri. Niekedy to dokonca aj fungovalo. ()

Reklama

InJo 

všetky recenzie používateľa

Uspokojivé završení mírně nadprůměrné dystopické sci-fi série (rozdělení poslední knihy do dvou filmů kvalitě samozřejmě uškodilo). Ani tentokrát to sice není tak chytré a hluboké, jak se to snaží tvářit, ale jako mainstreamový velkofilm tematizující nadčasové téma boje s totalitou, jenž by měl být primárně zábavný, napínavý a velkolepý, to zkrátka jakž takž funguje (a najde se tu i pár vyloženě skvělých scén). Ze všech těch young adult filmových adaptací, které před několika lety odstartoval nenáviděný Twilight, jsou mi Hunger Games společně se sérií Labyrint jediné (aspoň trochu) sympatické... 60 - 70 % ()

mzss1 

všetky recenzie používateľa

(13%) Tohle je čtvrtý díl co se týče téhle hladové série, finální kapitolou? No, jsem teda otřesen a silně indisponován touto nudou či snad FRAŠKOU – lépe to nazvat neumím. Sága Hunger Games pro mě znamená nově doplněné filmy, které mi tolik let tak unikaly. První mě až tak neoslovil, ale v podstatě nic výrazného jsem mu vytknout nemohl, takže slabší 4* a ten dobrý nadprůměr z toho shledávám. Dvojka – to už bylo jiné kafe, tam už k úplné dokonalosti chybělo minimum – téměř na těch 5* to bylo. Trojka už byla slabší, asi tak na úroveň jedničky, ale stále obstojná zábava. Ale tohle? Já nevím, co k tomu mám říci. Celkově to bylo dost utahané, scénářem usekané, že jsem u toho usínal. Akce se zde objevovala tak nějak sporadicky, ale to mě až tak nesralo. Tahle série není vyloženě o akci a nějakých efektech, v prvních dvou dílech si hrála především o dramatickou linii, která se opravdu povedla, zejména v dvojce. Nicméně, paradoxem je, že ta občasná akce, která se v tomto závěrečně nepovedeném finále HG objevovala, byla nejlepším kladem. Zbytek fakt absolutní hnůj. Ani ta J. Lawrence mě zde už nebavila. A nějaké vztahy mezi postavami? Divné, nudné, nečekané až zbytečné úmrtí postav? A poslední půlhodina tomu nasadila korunu. Takže vše o co šlo v třetím díle zde nakonec zapůsobilo vniveč! Změna postav v záporných na kladných a naopak. Některé scény byly i nedořešené… Hele víš co, já na to seru … víc to nebudu komentovat, to by bylo na 3 A4ky. Takhle odfláklý závěr filmové série se jen tak nevidí.. Seru na to… ()

castor 

všetky recenzie používateľa

Kam se tahle série dostala, mě upřímně docela dost mrzí. První i druhý díl jsem si poměrně užil, první dokonce i víc. Boj za svobodu a proti tyranii prezidenta Snowa graduje, hodně se mluví, hodně se utíká, hodně to nudí. Když jsem viděl druhý díl, čekal jsem u třetího (rozděleného na dva) hutné a velkolepé finále. První polovina byla o dvou nevzrušivých hodinkách, prostě leccos špatně. A dost kritiky. Vyvrcholení je krapet lepší, ale říct, že jsem spokojený, zdaleka nemůžu. Banda děcek a dalších nevýrazných dospěláků prochází rozbombardovaným městem, občas jim jde o kejhák, občas se pokoušejí o kejhák diváků, jakmile začnou mlít o smyslu života. Mistrná práce kostymérů a maskérů z prvních dvou dílů je tatam, pohybujeme se v šedivých ruinách z jak nějakého akčního béčka, rafinovaných pastí se také nedočkáme, efektů, které by stály za zmínku, je zoufale málo. Nějaký technický standard tady sice (i vzhledem k rozpočtu) máme, ale prostě nestrhne. Hlavní symbol hnutí odporu s tváří Jennifer Lawrence naštěstí dál baví. Kdo se před prvním dílem obával, že půjde o tupou dobrodružnou fantasy romanci, oddychl si, kdo po posledním dílu očekával, že se dočká velkého završení série, může litovat lístků do kina. Dravost, dynamika a nápaditost šly holt na hodně dlouhou pauzu na čůrání. ()

Galéria (217)

Zaujímavosti (27)

  • Zbraně, používané ve filmu rebely ze 13. kraje, jsou německé HK G36c. Vojáci Kapitolu používají belgické FN P90 a izraelské TAR-21. (j.linhi)
  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 281,7 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 653,4 mil. (NIRO)
  • Počas natáčania Drozdajky 1 a 2 mala Jennifer Lawrence (Katniss Everdeen) prísny zákaz uvádzať akýkoľvek spoiler v rozhovoroch, ktoré poskytovala. (chesterko)

Súvisiace novinky

Filmový BioShock našel režiséra

Filmový BioShock našel režiséra

26.08.2022

Netflix, BioShock a režisér Já, legenda nebo Hunger Games. Tak přesně tahle kombinace teď má fanoušky dnes již kultovní herní série přimět k tomu, aby se začali mírně těšit na filmovou adaptaci.… (viac)

Hunger Games dostanou prequel

Hunger Games dostanou prequel

17.06.2019

Spisovatelka Suzanne Collins oznámila na květen roku 2020 zatím nepojmenovaný knižní prequel Hunger Games a filmová adaptace na sebe nejspíš nenechá dlouho čekat. O právech na zfilmování knihy… (viac)

Spider-Man a čtení myšlenek

Spider-Man a čtení myšlenek

01.12.2016

Hunger Games skončily, Divergence se přesouvá do televize a Labyrint má před sebou poslední díl. Hollywood tak hledá další velkou "náctiletou" ságu a je slušná šance, že jí nastartuje Hlas nože.… (viac)

PF 2016

PF 2016

24.12.2015

Tak který bude nakonec nejlepší film roku 2015? Revenant: Zmrtvýchvstání nebo Osm hrozných? Nebo ani jeden z nich a do čela žebříčku nej celovečerních filmů roku 2015 se u nás probojují nové Star… (viac)

Reklama

Reklama