Reklama

Reklama

Cyril a Metod - Apoštoli Slovanov

(seriál)
  • Česko Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů
TV spot 2
Česko / Slovensko / Srbsko / Slovinsko / Rusko, 2013, 3 h 31 min (Minutáž: 52–53 min)

Réžia:

Petr Nikolaev

Kamera:

David Ployhar

Hrajú:

Roman Zach, Ondřej Novák, Milan Bahúl, Vilém Udatný, Radka Fidlerová, Marian Roden, Vladimír Javorský, Josef Abrhám, Branislav Polák, Bořík Procházka (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(4)

Obsahy(1)

Svätí Konštantín (Cyril) a Metod, dvaja byzantskí bratia narodení v 9. storočí sa stali významnými kresťanskými misionármi, ich misia ovplyvnila všetky slovanské národy, preto im právom prináleží titul apoštoli Slovanov. Koprodukčná česko-slovenská štvordielna dokudráma prináša príbeh kresťanskej, kultúrnej i politickej misie oboch bratov a zároveň oboznamuje diváka s počiatkami šírenia kresťanstva na Veľkej Morave, teda v našich krajinách v horizonte rokov 826 – 885. Cez detstvo a dospievanie bratov v Gréckom Solúne, cez ich pôsobenie v Konštantínopole a prvé misijné cesty do arabských krajín a k Chazarom, nájdenie pozostatkov sv. Klimenta až po misiu na Veľkú Moravu s vytvorením prvého slovanského písma hlaholiky až po boj o zavedenie slovanskej liturgie v dovtedy po latinsky slúžených bohoslužbách sledujeme i príbeh našich vlastných dejín. Príbeh moravského veľkokniežaťa Rastislava a jeho snahu o nezávislosť Veľkej Moravy od Franskej ríše, zradu Svätopluka i následné odčinenie zrady až po násilné zničenie kolísky staroslovienskej kultúry. Učeníci Cyrila a Metoda boli z územia Veľkej Moravy vyhnaní, ale dielo oboch bratov prežilo. Prostredníctvom ich nasledovníkov totiž vznikli nové centrá staroslovienskej kultúry na území dnešného Chorvátska, Bulharska, Macedónie, Ukrajiny, Bieloruska, Čiech a, samozrejme, Slovenska. Idea úcty ku každému človeku, k jeho kultúre a humanistické chápanie práva založené na kresťanských princípoch, to sú totiž nadčasové atribúty celoživotnej misie oboch slovanských apoštolov.
Jednotlivé časti: 1.-Bratia zo Solúna
2.-Posolstvo
3.-Nepokojné časy
4.-Odkaz (RTVS)

(viac)

Videá (3)

TV spot 2

Recenzie (99)

Eleanor05 

všetky recenzie používateľa

Vypadá to jako pořad do hodin dějepisu na základní škole, kdy se učitelce nechce přednášet, protože má zrovna kocovinu. Tak zapne tuhle minisérii a začne u ní klimbat, zatímco dětičky se budou bavit nad příšernými vizuálními efekty a nepřirozenými dialogy... Po druhém díle se ještě přidává až parodická šablonovitost a černobílost postav... Po třetím díle mě to čím dál víc pokouší dát odpad!, protože nezáživnost způsobu vyprávění už dosahuje sotva snesitelné výše... Čtvrtý díl jsem radši ani neviděla. ()

Crawler-D 

všetky recenzie používateľa

Roman Zach jako Metoděj byl nejlepší volbou tvůrčího týmu. Zatímco řada osob obsazených do vedlejších rolí měla značné problémy nezameňovat historický přístup s ochotnickým a divadelním, on se zvládl ponořit do historické postavy a vykreslit ji s krásnou dávkou bezprostřední pokory a rozjímání. Celkově má film velké problémy navodit zdání historické minisérie, jejiž dramatický oblouk nabourává potřeba didaktičnosti. Proto se nikdy nestane výpravnou epickou freskou, ale učebnicovým výkladem, v němž radši bez otálení komentátor řekne, co a jak, než aby to nechal vyplynout z rytmicky dobře odvedeného vyprávění. V tomto ohledu nejhůř dopadá úvodní díl, který vypráví o dětství a dospívání chlapců, ale motivy a události stříhá ostře, drasticky, bez vyústění. Také je požehnáním každá chvíle, v níž interiér nesupluje digitální obraz, protože na věrohodné triky stále nemáme peníze a zabíjí to atmosféru, kterou jinak Nikolaev s Ployharem a dalšími vkusně vytvářejí. /viděny všechny díly/ ()

Reklama

klerik 

všetky recenzie používateľa

Ambiciózny projekt. Ale príliš divadelne zahraný (Zach, Novák). Hlavní hrdinovia celú dobú melú papierom šuštiace dialógy akoby kázali nonstop. Možno je to aj tým, že scenár sa priveľmi sústredí na oficiálne preslovy. Rastislav a Svätopluk sú podaní omnoho zaujmavejšie. Na konverzačku je réžia príliš nenápaditá a televízna. Stále však pozerateľný priemer. Navyše takýto druh filmu už u nás dlhšie chýbal... ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Zmapovať jednu z najvýznamnejších epoch našich dejín sa pýtalo na svet už poriadne dlho, ale nikdy sa nepodarilo vytvoriť podobné rozsiahle dielo / Mojmír II. je pri všetkej úcte malou komornou drámou /. Taktiež zvolená forma dokumentárnej drámy, tak populárna v produkcii svetových televízií, je ušľachtilá a dala výzvu tvorcom popasovať sa s náročnou témou. Výprava a digitálne triky sú na slušnej úrovni, komentár sa drží historických faktov, len je trochu pridusený. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

V početnej koprodukcii, ale pod českou vlajkou vznikol solídny tv projekt, ktorý si kladie za cieľ priniesť súčasnému divákovi čo najviac informácií o dvojici Cyril a Metod, ktorí majú pre slovanské národy veľký význam. Myslím, že v tomto smere seriál nesklamal, sme svedkami ich cesty od ich narodenia až po ich smrť. Film ma prekvapil hlavne šikovným castingom. Vsadil na menej známe tváre a obsadenie hlavných postáv Cyrila a Metoda bola dobrá voľba. Najviac ma potešilo obsadenie sympatického M. Bahúla v roli kniežaťa Rastislava. Práve spoločné scény Rastislava so Svätoplukom dávajú filmu trocha iskru a ponúka málo vídaný pohľad na naše dejiny. Rád by som, aby vzniklo niečo na túto tému. Snáď mi to splní Jakubisko s pripravovanou Slovanskou epopejou. Film výborne dopĺňa dobrá kresťansky a duchovne ladená hudba, ktorá myslím hranice tv filmu až prekračuje. Celkovo mi sklamanie nehrozilo, pretože som to čakal oveľa horšie. Samozrejme na nejaké veľkolepé bitky tu peniaze neboli, ale inak solídne spracovaný tv film so silným potenciálom vzdelávať súčasného lenivého a filmami rozmaznaného diváka. 70%. ()

Galéria (127)

Zaujímavosti (5)

  • Některé scény byůy filmovány v archeoparku v Chotěbuzi, nedaleko Českého Těšína. (LusSYx)
  • Projekt vznikl k 1150. výročí příchodů věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. (Olík)
  • Že kosti nalezené na Krymu patří sv. Klimentovi (nebo též sv. Klementovi), bylo především Konstantinovo zbožné přání, neboť není pravděpodobné, že by kosti tak dlouho (cca 750 let - jelikož sv. Kliment zemřel kolem roku 101) vydržely pohromadě. (Zdroj: Toulky českou minulostí, díl 1. str. 129). (VMa)

Reklama

Reklama