Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Aby pomstil smrt svého staršího přítele a kolegy Jima Harta, který se stal obětí vraždy, pustí se tajný agent Richard Chance do pátrání po vraždících penězokazcích, jimž byl jeho parťák na stopě. Ačkoli mají zločinci a tajní agenti odlišné cíle, prostředky, které k jejich naplnění používají, jsou nakonec velmi podobné. (oficiálny text distribútora)

Zaujímavosti (56)

  • Hneď v úvode filmu mieri konvoj s prezidentom do Beverly Hilton Hotel. Keď po chvíli nasleduje scéna s teroristom na streche hotela, skutočne sa aj odohrávala/natáčala na streche tohto istého hotela. (Real Tom Hardy)
  • Keď Chance (William Petersen) na začiatku filmu skáče z Mosta Vincenta Thomasa, na sekundu je možné v pozadí vidieť loď SS Princess Louise. Tá slúžila už od roku 1921 a potopená bola 5 rokov po filme, 20. júna 1990. (Real Tom Hardy)
  • Bar, do ktorého ide v úvode filmu Chance (William Petersen) na pivo po skočení z Mosta Vincenta Thomasa je podľa filmu blízko daného mosta. Je to tak aj v skutočnosti, zhruba dve míle na juhozápad. (Real Tom Hardy)
  • Chance (William Petersen) býva na plážovom dome v Malibu. Problémom je, že by si ho nemohol dovoliť. Mesačný nájom takéhoto domu je viac, ako je mesačný plat všetkých detektívov LAPD. (Real Tom Hardy)
  • Scéna, v ktorej Rick (Willem Dafoe) zjednáva cenu za objednávku s Jeffom (Steve James), sa podľa filmu odohráva vo Watts a tam sa v skutočnosti aj natáčala. Ulica, ktorou kráčajú, je vzdialená zhruba kilometer od slávnych Watts Towers. O pár scén neskôr sa Jeff vracia domov. Tento istý dom bol o 20 rokov neskôr použitý v televíznom seriáli O.C. California (2003–2007) ako párty dom v Long Beach. (Real Tom Hardy)
  • Scéna, v ktorej sa Chance (William Petersen) stretol s Rickom (Dafoe) na streche, sa podľa filmu má odohrávať v nejakej posilňovni. Taktiež je to znova geograficky správne a aj budova, do ktorej vošli, bola v skutočnosti posilňovňa – The Easton Gym na bulvári Beverly. (Real Tom Hardy)
  • William Friedkin na margo snímku: "Celý film je o falošných vzťahoch, nie len falošných peniazoch. Je to metafora pre všetko, čo som za celé tie roky počas pracovania v Los Angeles videl." (Real Tom Hardy)
  • Michael Mann zažaloval Friedkina za plagiátorstvo, údajne ukradol celý koncept televízneho seriálu Miami Vice (1984–1989). Mann súd prehral. Friedkin sa vyjadril, že je s Mannom priateľ už 30 rokov a nič podobné sa predtým nestalo. (Real Tom Hardy)
  • Friedkin vo svojom memoári "The Friedkin Connection" uviedol, že po skončení natáčania sa ho pokúšali konfrontovať Tajná služba a advokát Spojených štátov. Dlho sa im však vyhýbal. Keď bol film uvedený do kín, televízie zaplnili správy o tom, ako sa ľudia pokúšali podľa filmu takéto falošné bankovky vytvoriť. Friedkin taktiež prezradil, že niekoľko dvadsiatok si z natáčania nechal a minul ich v reštauráciách a podobne. (Real Tom Hardy)
  • Legendárna automobilová naháňačka bola "inšpirovaná" situáciou, ktorá sa Friedkinovi stala v roku 1963. Keď sa vracal zo svadobnej oslavy, počas jazdy zaspal a o pár sekúnd sa prebudil v opačnom pruhu s prichádzajúcou premávkou oproti nemu. V poslednej chvíli strhol volant a zaradil sa do svojho pruhu. 20 rokov rozmýšľal, ako by toto mohol použiť vo filme. Keď sa pripravovali na jej natáčanie v tomto filme, Friedkin povedal Buddy Joe Hookerovi, ktorý bol koordinátor trikov, že ak z toho nakoniec bude lepšie naháňačka ako v jeho filme Francúzska spojka (1971), tak ju použijú a ak nebude, tak nie. Niektoré zdroje zase tvrdia, že Friedkin toto nepovedal. Údajne nechcel tú naháňačku prekonať, ale urobiť ju inak. Väčšinu času Petersen skutočne šoféroval a Pankowe panické reakcie boli reálne. (Real Tom Hardy)
  • Slávna automobilová naháňačka sa natáčala ako posledná, najmä preto, že ak by sa niečo stalo hlavným hercom, väčšina filmu by bola už tým pádom natočená. (Real Tom Hardy)
  • William Friedkin trval na tom, aby bol každý element filmu čo najvernejší a zobrazený s extrémnou presnosťou. Pre scény súvisiace s falšovaním najal ako technických konzultantov dvoch falšovateľov, pre scény súvisiace s policajnými procedúrami zase agentov Tajnej služby, taktiež špeciálnych agentov z ministerstva financií a tiež veterána s 30 ročnou praxou, legendu LAPD Jacka Hoara. (Real Tom Hardy)
  • Friedkin chcel spolupracovať najmä s ľuďmi, ktorí pracujú veľmi rýchlo, celý štáb si vybral prakticky on sám "ručne" a najmä tých, ktorí neboli členmi vo filmových odboroch a zväzoch. Všetko sa točilo na mieste a Friedkin chcel mať čo najviac scén na prvý pokus, aby im dodal pocit bezprostrednosti. Nemal rád nacvičovanie scén, niekedy vytváral situácie, kedy si herci mysleli, že si scénu len nacvičujú, no Friedkin ich normálne natáčal. (Real Tom Hardy)
  • Scéna, v ktorej Petersen uteká cez LAX po zábradlí pomedzi dve cesty, rozhnevala letiskovú políciu, ktorá im vopred povedala, že s tým nesúhlasí. Friedkin povedal Petersenovi, nech ju aj tak natočia. Tváril sa, že ju idú iba nacvičiť, no kamery ju snímali a nakoniec bola použitá. (Real Tom Hardy)
  • Darlanne Fluegel (Ruth) trávila dosť času v apartmáne, kde jej postava žila. Friedkin jej umožnil, aby si ho navrhla podľa jej predstáv, nech sa v ňom cíti dobre. Chcel, aby boli jej reakcie prirodzené. To isté platilo aj pre jej milostnú scénu s Chanceom (Petersen). Friedkin im ukázal, kde bude umiestnená kamera a povedal len jedno: "Prekvapte ma." (Real Tom Hardy)
  • Film poslúžil ako inšpirácia pre slávnu videohernú sériu "Grand Theft Auto". Diel "Vice City" si preberá koncept falšovania peňazí, hlášku "You work for me now" a scéna vraždy Diaza je podobná tej v tomto filme. Diel "San Andreas" prebral filmovú naháňačku vo svojej misii "Just Business" a diel "Grand Theft Auto IV" má misiu s názvom "To Live and Die In Alderney". (Real Tom Hardy)
  • Kvôli nízkemu rozpočtu Friedkin ani neuvažoval o obsadení nejakých známych hercov. Keďže pochádza z Chicaga, dobre poznal Petersonovu prácu, zavolal si ho na čítanie scenára a takmer okamžite, po prečítaní pol strany, Petersena obsadil. Petersen mu na oplátku odporučil jeho dobrého kamaráta Pankowa. Friedkin sa s ním o deň stretol a obsadil ho taktiež takmer okamžite, v tomto prípade po prehraní jednej scénky. (Real Tom Hardy)

Súvisiace novinky

Zemřel režisér William Friedkin

Zemřel režisér William Friedkin

07.08.2023

Ve věku 87 let zemřel legendární režisér William Friedkin známý nejlépe pro své nezapomenutelné klasiky Francouzská spojka a Vymítač ďábla. Režisérův skon potvrdil děkan Chapman University a známý… (viac)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (viac)

Reklama

Reklama