Reklama

Reklama

Blízko od seba

  • Česko Blízko od sebe (viac)
Trailer 2

Členovia rodiny Westonovcov sa po dlhšej dobe opäť schádzajú pri príležitosti pohrebu otca, umelca a alkoholika, ktorý spáchal samovraždu. Vzťahy v rodine nikdy neboli dobré a matka (Meryl Streep) ani pri tejto príležitosti neustupuje pred spormi so svojimi tromi dcérami. Tie to však tiež nemajú v živote jednoduché - jednej sa rozpadáva manželstvo, ďalšia sa snaží utajiť dlhoročný vzťah s vlastným bratrancom a posledná prišla na pohreb v spoločnosti pochybného snúbenca. Film, nakrútený podľa divadelnej hry Tracyho Lettsa, bol vďaka vynikajúcim hereckým výkonom Meryl Streepovej a Julie Robertsovej nominovaný na 2 Oscary a získal mnoho ďalších ocenení. (STV)

(viac)

Videá (29)

Trailer 2

Recenzie (428)

Flego 

všetky recenzie používateľa

Príznačný distribučný názov rozpráva veľmi komplikovaným sposobom o rodine, kde cynizmus a chladnosť hrajú hlavné úlohy. Ženské osadenstvo ( matka a tri dcéry ) sa stretnú na pohrebe svojho manžela a otca a snažia sa nájsť cestu k sebe. Nechcel by som žiť v podobnej rodine, Tracy Letts napísal svoju hru a scenár s prapodivnou nenávisťou k ženám a ich vzťahom. Oceňujem však herecké výkony dua Streep - Roberts, obe išli nadoraz a povyšujú tento snímok o level vyššie. 3+ ()

leila22 

všetky recenzie používateľa

To už tak býva, že rodina sa v súčasnosti stretáva už len na pohreboch. A často sa aj stáva, že práve chvíle, ktoré by ich mali opäť stmeliť, sa využijú na vyťahovanie starých záležitostí, krívd a nedopovedaných slov. Alebo sa dokonca odhalia tajomstvá, ktoré radšej nikdy nemali vyjsť na povrch...Snáď by som len ubrala z vyhrotených scén, ktorých bolo až príliš, čo bolo na škodu filmu. Tým pádom pre diváka neostal čas na oddych a spracovanie emócii z jednej hádky, keďže okamžite nasledovala ďalšia. Ale inak mám tento štýl rada, realistické situácie, s ktorými sa človek ľahko stotožní. Meryl Streep dokonalá, Julia nezaostávala. ()

Reklama

MontyBrogan 

všetky recenzie používateľa

Smutný film o malých i veľkých rodinných ťažkostiach, držiaci pohromade naozaj ako rodina. To preto, že je autentický až na dreň. Je tu niekoľko rovnocenných postáv, z ktorých každá je napísaná aj stvárnená absolútne presvedčivo a viaceré z nich pripomínajú typy ľudí, aké poznáme z reality. Zaujala aj Julianne Nicholson, ktorú som videl vo väčších rolách zatiaľ len v seriáloch, alebo Margo Martindale, smejúca sa na každom vtipe svojej sestry - Meryl Streep, až sa jej z toho natriasal hrudník obrastený tukom. Julia Roberts mi tiež bola výnimočne sympatická. Jediný, kto sa moc neprejavil, bol Ewan McGregor, ale to skôr pre menší priestor na plátne. Poďme však späť k príbehu. Rodina sa stretáva pri jednej nepríjemnej situácií, ktorá sa má neskôr ukázať ešte horšou. Pri tejto príležitosti vyjdú na povrch staré, novšie, dlhodobé, aj chvíľkové strasti, čo má za následok množstvo hádok, bitiek, výčitiek, rozbitých tanierov, zabuchnutých dverí a náhlych odchodov. Preto pokladám preložený názov filmu za celkom trefný. Je to už raz ťažké, keď máte kostlivcov v skrini s pokazeným zámkom. Jediné, čo mi tu trochu vadilo, bola občas možno až príliš veľká koncentrácia negatívnych javov na jednom mieste. Niekomu už potom stupňujúca sa tendencia všetkých možných nepríjemností môže pripadať vykonštruovaná. Ale nie je to predsa tak aj v živote? Problémy prichádzajú vo veľkých svorkách, ktoré majú chuť na mäso, nevyberajú si čas či miesto, a nepoznajú zľutovanie. 90% ()

castor 

všetky recenzie používateľa

Vinterbergova Rodinná oslava, Kočka na rozpálené plechové střeše s Elizabeth Taylor, o které se tu mimochodem mluví, a teď multidialogové Blízko od sebe Johna Wellse. Konverzační dramata o křehkých rodinných vazbách a kostlivcích ve skříni, která ve mně vyvolala silné emoce. Cynismem obdarovaná matka, její tři dcery, svérázná sestra, půltucet dalších příbuzných, nastávajících nebo služebných a máme tu břitkou sondu, ve které nejdou přehlédnout divadelní kořeny. Režisér Wells si je velmi dobře vědomý mistrovství zejména svých hereček a nabízí dramaticky i emocionálně rezonující dílo, které si svými všedními momenty, rodinnými rituály i vyhrocenými hádkami zajišťuje vysokou míru pozornosti. Třikrát hurá za přepečlivý casting!! Hned šest herců tu má nebo bylo nominováno na Oscara, vévodí jim krutá a sarkastická Meryl Streep, která předvádí charakterní hru složité osobnosti (z její jedovatosti je nám zle, ale dokážeme ji nejednou pochopit) a Julia Roberts, která mě k obrazovce přikovala, a to pochopení i vrčení (případně fyzické svalení matky na podlahu) jí šlo dokonale. Její zdaleka nejlepší role za posledních deset let. Nominace na Zlatý glóbus i na Oscara je zcela na místě. Zlomovou je pak právě smuteční večeře (páč tmel i alkoholik rodiny to po svém zabalil), kdy to každý druhý pořádně schytá a divák si ji milerád pustí znovu. Tohle řezavé drama mě skutečně bavilo, přemýšlím o něm už druhý den, a i když se ve finálním řešení problémů už lehce přehrává, pořád je to jedna velká filmová „radost“!! 80% ()

Chrustyn 

všetky recenzie používateľa

Typický příklad divadelní hry a "oskarového" filmu, který se zaměřuje pouze a jen na herecké výkony zúčastněných hereckých hvězd. Jediné čím film, alespoň na první pohled zaujme jsou (skoro zapomenuté) herecké a oskarové hvězdy v pro ně atypických rolích. Jinak film nenabízí nic, co by divák už x krát neviděl v horších, ale i daleko lepších a působivějších variacích. ()

Galéria (47)

Zaujímavosti (51)

  • Benedict Cumberbatch se učil hrát na piáno od Lee Groth-Olson, generální manažerky Bartlesville Symphony Orchestra. (Sadi)
  • Barbara (Julia Roberts) vyčítá sestře Ivy (Julianne Nicholson), že je jí skoro 50, a tak by se měla začít chovat rozumně. Julianne Nicholson bylo ale ve skutečnosti pouhých 42 let. (milaneg)

Súvisiace novinky

The Last of Us nabírá herního skladatele

The Last of Us nabírá herního skladatele

13.03.2020

Necelé dva měsíce nás dělí od vydání jedné z nejočekávanějších her letošního roku The Last of Us Part II. Pár dní nazpátek přitom bylo oznámeno, že se kabelovka HBO, scenárista Craig Mazin (Černobyl)… (viac)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (viac)

Reklama

Reklama