Reklama

Reklama

Skupina odhodlaných ruských vojakov uprostred zničeného mesta sa zo všetkých síl snaží ubrániť strategickú budovu pred nemilosrdnou nemeckou armádou. Počas obliehania vzniká medzi vojakmi a mladou ruskou ženou, ktorá v dome žije, nečakané puto. V  Stalingrade, ruskom meste na rieke Volge, sa v novembri roku 1942 odohrávajú kruté a krvavé boje sovietskej armády s hitlerovskými vojskami. Skupina sovietskych rozviedčíkov obsadí strategicky významnú budovu a v nájdu v nej dievča – jediného obyvateľa domu, ktorý prežil nemecký útok. A to, že sa dievča objaví, podivuhodným spôsobom zjednotí ruských vojakov. Pre niektorých sa stáva dcérou, pre iných priateľkou a pre niekoho iného zase milovaným dievčaťom. Zosobňuje všetko, čo vojaci stratili, každý v nej vidí svojho blízkeho, kto zahynul vo vojnovom chaose alebo je nezvestný. Vojaci pociťujú nádej, vracia sa im sila, odhodlanie a sú odhodlaní ochrániť dievča za akúkoľvek cenu. Aj nemeckí vojaci sú len ľudia, ktorí pochybujú, prežívajú hanbu aj bolesť. Nemecký dôstojník dokonca prežije ľúbostný príbeh s ruskou kráskou. Skôr, než naposledy vydýchne v súboji so svojím najväčším nepriateľom, sovietskym dôstojníkom. Náznaky ľudských osudov a životných príbehov odhaľujú tajomstvá fenoménu zvaného Stalingrad. Prečo sa utýraným a vysileným ruským vojakom, ktorí tak dlho ustupovali pod náporom nemeckých vojsk, predsa len podarilo zvrátiť priebeh vojny v svoj prospech? (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer 2

Recenzie (243)

misterz 

všetky recenzie používateľa

Keby vedel tatko Bondarčuk, čo za hroznú kakačku natočil jeho (ne)podarený synáčik, tak chytí mokrý vecheť a toľko ho ním mlátí, až by z neho lietali len zdrapy. Viac nie je čo dodať, hrozná digitálna zlátanina na pomedzí fantasy paródie a s pátosom, že by sa zaň nemuseli hanbiť ani v Holyvúde. 15/100 ()

MikO_NR_1909 

všetky recenzie používateľa

Neskutočne tupý film. Detinské vyobrazenie postáv ako v rozprávke o šípovej ruženke, prehnaný a hlavne nezmyselný pátos, počítačové prostredie, ideologická naivita. Takýto druh filmu vás nemá čím zaujať, neprinesie vám jedinú hlbšiu myšlienku, zhorší vám náladu, nestotožníte sa so žiadnou postavou a koniec koncov z vás robí blbcov. Stalingrad ako ho môžeme poznať aj z historických prameňov tu prakticky neexistuje. ()

Reklama

AppleCore 

všetky recenzie používateľa

Nejen podle traileru, ale i podle názvu bych čekal, že film prolítne napříč celým Stalingradem, napříč celým konfliktem. Nejen že se to nestalo, ono to tomu vyloženě odporuje. Protože dění se situuje do jednoho domu, kde parta ruských "hrdinů" brání poslední kousky svého města a cti. Takže se vlastně o Stalingradu nic nedovíme, ale vlastně ani nic o oněch postavách, jelikož filmu je všechno (až na vizuální stránku) jedno. Nuže, jediný věci, který divák dokáže pozitivně vnímat jsou skvělý efekty, parádní akce a výborná kamera. Všechno ostatní je tu buď navíc, nebo se to zkrátka nepovedlo. Stejně jako není Pearl Harbor o Parlu Harboru, není Stalingrad o Stalingradu - ten je navíc prostě nezvládnutej. ()

Eleanor05 

všetky recenzie používateľa

Příšerně naivní. Banda Rusáků ochraňuje mladou, bezbrannou holku na místě, kde kdysi bývala obytná zóna, a kde se teď ve Stalingradu válčí. Ani jeden se jí nedotkne, všichni s ní mají jen ty nejčistší úmysly a dokonce s ní slaví i narozeniny s dárkem apod. Prostě totálně neskutečný, až se vám chce smát. A samozřejmě je zde vylíčeno jenom, jaké svině byli Němci v kontrastu s tím, jak správní a morálně čistí jsou Rusové. Vrchol všeho je fakt, že se po dvou hodinách stopáže dozvíte, že ta "pravá" bitva u Stalingradu začala teprve až po skončení tohoto příběhu... ()

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Jedna z najväčších a najkrvavejších bitiev druhej svetovej vojny sa odohrala v meste Stalingrad. Hrdinská sovietská ľudová armáda tam čelila nemeckým fašistickým agresorom. Padlo tam na oboch stranách tisíce vojakov. Natočilo sa o tom už mnoho filmov. No a tejto vojnovej témy sa v roku 2013 chopil i ruský režisér Fjodor Sergejevič Bondarčuk. Pojal to vlastenecky. Natočil niečo na rozhraní bombastického akčného filmu a tmavej komornej drámy. *** ()

Galéria (87)

Zaujímavosti (12)

  • Kulisy Stalingradu boli postavené pri Petrohrade, pričom sa dbalo, aby bol verne zobrazený každý detail tohto heroického mesta. Stavba kulís trvala 6 mesiacov, podieľalo sa na nej vyše 400 ľudí a náklady na ňu činili okolo 4 milióny amerických dolárov. (beso74)
  • Film byl natočen ve 3D na digitální kamery Red Epic v rozlišení 5K. (Hawaj)
  • Pôvodný scenár Ilyu Tilkina nemá jeden literárny zdroj. Scenárista využíval muzeálne archívy a dokumenty, skúmal denníky účastníkov stalingradskej bitky a ich príbehy si podrobne zaznamenával. (sashazv)

Súvisiace novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (viac)

Warneři udali Odyssea

Warneři udali Odyssea

02.07.2014

26. února 2016 nás čeká nová verze Ben Hura, kterou bude režírovat Timur Bekmambetov (Wanted, Abraham Lincoln: Lovec upírů). Půjde již o několikátou adaptaci románu z roku 1880 (ta nejslavnější… (viac)

Reklama

Reklama