Reklama

Reklama

Príbehy tatranských štítov


Súboj velikánov (E01)

(epizóda)

Obsahy(1)

Ľudia oddávna dvíhali zrak k Tatrám a hádali, ktorý z končiarov je najvyšší. O prvenstvo sa uchádzal Kriváň, Gerlach, aj Ľadový štít. Kriváň sa stal symbolom Slovenska, Ľadový štít bol nočnou morou nemeckého profesora, ktorý síce zorganizoval prvovýstup, ale na vrchole nikdy nestál a niekoľkokrát premenovaný Gerlach bol neustále uzurpovaný politickou mocou. Ostal na ňom kríž, ktorý nesie nepoznaný príbeh o ľudskej pokore a stelesňuje prosbu o odpustenie za to nevykonané. (K2studio)

(viac)

Recenzie (4)

0verseer 

všetky recenzie používateľa

Otváracia časť. O Kriváni, národnom symbole. O Ľadovom štíte, treťom najvyššom vrchole Tatier. A napokon o tom najvyššom, Gerlachovskom. Ten posledný bol vďaka rozprávaniu a spomínaniu horolezcov na tragickú udalosť z roku 1987, s ktorou sa spája aj história kríža na vrchole, spracovaný najemotívnejšie. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Obrázky nie sú maximálne úchvatné, ale nejaké zaujímavé informácie prišli. Zaujal ma Gerlach a pohľad na jeho kotol, ale hlavne, že sa kedysi preto volal "Na Kotlu" a že meno Gerlach je síce podľa obce Gerlachov, ale že Gerlach je zároveň istý belgický svätec z 5. storočia. Kto prvý naň vystúpil sa už asi nikdy nedozvieme. ()

Marze 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Takové zajímavosti okolo Kriváně, Gerlachu.... Před mnoha lety jsem na něj vyběhl z jiného vrcholu když mi na kvalitní asfaltové silnici zastavila polská rodinka. Ani taktně nebylo řečeno, že Češi v Tatrách každý rok otevírají záchranářskou sezónu a Slováci si nás v sandálech nefotí. Dokument je zde: https://dokumenty.tv/pribehy-tatranskych-stitu-pribehy-tatranskych-stitov-komplet-1-6-dokument/ ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Kriváň, Ľadový štít a Gerlach, každý z nich bol považovaný za najvyšší vrchol Tatier a Karpát, podľa historického obdobia a podľa toho, odkiaľ sa človek pozeral alebo odkiaľ pochádzal a chcel mať najvyšší vrchol vo svojom susedstve. Až presné merania odhalili pravdu a o Gerlachu film vyrozpráva emotívnu históriu dreveného kríža s kovovou obrubou na jeho vrchole, ktorý bol spočiatku nelegálnou stavbou. ()

Reklama

Reklama