Reklama

Reklama

Príbehy tatranských štítov


Súboj velikánov (E01)

(epizóda)

Obsahy(1)

Ľudia oddávna dvíhali zrak k Tatrám a hádali, ktorý z končiarov je najvyšší. O prvenstvo sa uchádzal Kriváň, Gerlach, aj Ľadový štít. Kriváň sa stal symbolom Slovenska, Ľadový štít bol nočnou morou nemeckého profesora, ktorý síce zorganizoval prvovýstup, ale na vrchole nikdy nestál a niekoľkokrát premenovaný Gerlach bol neustále uzurpovaný politickou mocou. Ostal na ňom kríž, ktorý nesie nepoznaný príbeh o ľudskej pokore a stelesňuje prosbu o odpustenie za to nevykonané. (K2studio)

(viac)

Recenzie (4)

Marze 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Takové zajímavosti okolo Kriváně, Gerlachu.... Před mnoha lety jsem na něj vyběhl z jiného vrcholu když mi na kvalitní asfaltové silnici zastavila polská rodinka. Ani taktně nebylo řečeno, že Češi v Tatrách každý rok otevírají záchranářskou sezónu a Slováci si nás v sandálech nefotí. Dokument je zde: https://dokumenty.tv/pribehy-tatranskych-stitu-pribehy-tatranskych-stitov-komplet-1-6-dokument/ ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Obrázky nie sú maximálne úchvatné, ale nejaké zaujímavé informácie prišli. Zaujal ma Gerlach a pohľad na jeho kotol, ale hlavne, že sa kedysi preto volal "Na Kotlu" a že meno Gerlach je síce podľa obce Gerlachov, ale že Gerlach je zároveň istý belgický svätec z 5. storočia. Kto prvý naň vystúpil sa už asi nikdy nedozvieme. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Kriváň, Ľadový štít a Gerlach, každý z nich bol považovaný za najvyšší vrchol Tatier a Karpát, podľa historického obdobia a podľa toho, odkiaľ sa človek pozeral alebo odkiaľ pochádzal a chcel mať najvyšší vrchol vo svojom susedstve. Až presné merania odhalili pravdu a o Gerlachu film vyrozpráva emotívnu históriu dreveného kríža s kovovou obrubou na jeho vrchole, ktorý bol spočiatku nelegálnou stavbou. ()

0verseer 

všetky recenzie používateľa

Otváracia časť. O Kriváni, národnom symbole. O Ľadovom štíte, treťom najvyššom vrchole Tatier. A napokon o tom najvyššom, Gerlachovskom. Ten posledný bol vďaka rozprávaniu a spomínaniu horolezcov na tragickú udalosť z roku 1987, s ktorou sa spája aj história kríža na vrchole, spracovaný najemotívnejšie. ()

Reklama

Reklama