Reklama

Reklama

Olympijský víťaz v zápasení Mark Schultz (Channing Tatum) žije vo Wisconsine v chudobe a zabudnutí. Nečakane sa mu dostane pozvania od bohatého dediča Johna du Ponta (Steve Carell), aby sa nasťahoval do jeho okázalého sídla, kde má zostaviť a trénovať zápasnícky tím na Oympiádu v Soule v roku 1988. Keďže Schultz túži vykročiť z tieňa svojho slávneho staršieho brata Davea (Mark Ruffalo), vyhláseného zápasníckeho trénera a držiteľa zlatej medaile, bez váhania ponuku du Ponta prijme. Du Pont, usilujúci sa získať rešpekt rovesníkov a zapôsobiť na svoju odmietavú matku (Vanessa Redgrave), sa s ohľadom na rozsiahle finančné prostriedky a špičkové technické vybavenie, ktoré má na farme Foxcatcher k dispozícii, stavia do pozície hlavného trénera celého tímu. Mark začína postupne vnímať svojho mecenáša ako postavu otca, čo sa odrazí aj v ich vzájomnom vzťahu. Du Pontova nevyspytateľná povaha a psychologické hry však začínajú výrazne znižovať Markovo už aj tak neisté sebavedomie a negatívne dopadať na jeho športové výkony. Keď začne du Pont uprednostňovať jeho brata Davea, vrhne sa táto trojica mužov do víru udalostí s tragickým koncom, ktoré nikto nedokázal predvídať. Snímka Foxcatcher je nominovaná na Oscara v piatich kategóriách, vrátane kategórie najlepšia réžia, najlepší pôvodný scenár, najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe a najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. (Itafilm)

(viac)

Videá (9)

Trailer 9

Recenzie (344)

Pepinec 

všetky recenzie používateľa

Teda ne že bych byl hotovej z nahatejch šeredů, co se po sobě válej jak fotbalisti po malým vápně (to by mě velmi pravděpodobně nerozhodilo ani kdybych byl zoufalá ženská), líbila se mi ta těžkost, se kterou sportovním zvyklostem navzdory film nakonec porazil průměr. Asi to ale nepotřebuju vidět znova, byl to takový ten film na jednu noc. (Febiofest 2015) ()

Pilda17 

všetky recenzie používateľa

Hon na zklamání roku, nevzpomenu si, který snímek zklamal více než právě Foxcatcher. Dvou hodinová zhovadilost o zápasníkovi jménem Mark Schultz, který se potká s milionářem a měl by mu změnit život. Proč vlastně, když je to hvězda, která vyhrála olympiádu? Lidi si ho v USA neváží, nevšímají a hlavně nepoznávají, takže žádná sláva ho nečeká. Udělá životní změnu, která ho něco bude stát. Tenhle průser nemůže zachránit ani Channing Tatum, který se svým předkusem připomínal spíše opici. Délka 130 minut je obrovský problém, nuda provází snímek celou dobu. Děj problém druhý, nudný a o ničem, ale jak udělat z nezajímavého opičího sportu a nudného života Marka Schultza kvalitní snímek? Asi těžko, protože jediná událost, která stála za zmínění je až na konci. V tu chvíli měli bouchnout nějaké emoce, nebo něco, co by Foxcatcher posunulo o stupeň výš, ale to se také nestalo. Tohle je jasný kandidát na Oscara a nedivil bych se, kdyby nakonec vyhrál. Pro ty staré páprdy je tohle geniální film, dle mého zahozených 130 minut života ... 2/10 = 25% ()

Reklama

pepo 

všetky recenzie používateľa

Po veľmi dobrom Capotem a fantastickom Moneyballe som na tento Millerov film strašne tešil.A bolelo to. Film pri ktorom som sa musel štípať do zápestia aby som pri ňom niečo cítil a nedovolil si zaspať. Fakt neviem kedy som videl film, ktorý je tak strašne dobre natočený, napísaný, zahraný ( hlavne Carell je bombový)proste po každej stránke dobre urobený a pritom bol tak hrozne, hrozne nudný. Časom to určite dozrie ale pozerať to bolo miestami fakt za trest. Škoda, že je s tým minimalizmom tak preháňané. Viac je proste niekedy viac. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Foxcatcher je presne ten typ filmu (spoločne napr. s Zero dark thirty), pri ktorom by vám nejaký letitý pedagóg na filmovej škole povedal: "No a teraz si predstavte, čo by s tým urobil Hollywood". Aha, lenže on to Hollywood aj urobil a nakoniec je asi správne, že ide skôr o výnimku potvrdzujúcu pravidlo (klasického Hollywoodu), pretože potom takéto odvážne experimenty na poli štúdiového filmu značne vyčnievajú a upútajú pozornosť. Miller sa rozhodol, že vo všetkých smeroch bude "anti" a výsledok je samozrejme antifilm. Emócie vyplávajú na povrch iba raz, v hotelovej scéne, inak je všetko správne pod povrchom. Foxcatcher sa nedá prvoplánovo precítiť, najskôr ho treba rozanalyzovať a až potom je šanca, že niečo pocítite. Ale na rozdiel od mainstreamu tie pocity budú skutočné. V súčasnosti letí nostalgia za osemdesiatkami, Miller to ale zobral z opačného konca, pričom je stále v zobrzení americkej spoločnosti výsostne nadčasový. V podstate by bol Foxcactcher v tejto podobe hardcore aj ako európsky festifalový art. ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Zaujímavý film ukazujúci, že aj bohatí alebo v určitej oblasti úspešní ľudia môžu byť riadne nešťastní chudáci. Film sa sústredí na tri postavy, ktoré si vzájomne ovplyvnia životy až to vyústi v tragédiu. A zase ju spôsobí ten najväčší zbabelec a odnesie to ten najväčší dobrák. Najväčší problém s filmom som mal ohľadom jeho formy. A to dialógov a hereckých výkonov. Dialógy obsahujú dlhé artové pauzy častokrát aj medzi jednotlivými slovami v jednej vete, behom ktorých máte čas ísť na záchod a kľudne aj na veľkú potrebu. Keby sa všetky tie pauzy vymazali, tak je film minimálne o 40 minút kratší. A čo sa týka hereckých výkonov, tak ústredné trio je strašne škrobené a pôsobí neprirodzene. A naviac je film pojatý strašne chladne, takže si ma postavy nezískali natoľko, aby ma ich príbeh dostal a tragické finále nejak emocionálne dotklo. Vďaka finále akurát film konečne získal nejakú pointu nad ktorou som celý film rozmýšľal. Raz sa to pozrieť dalo, ale je to véééľmi pomalý film o divných nešťastných ľuďoch a Channing Tatum celý čas pôsobí jak full retard. 5/10. ()

Galéria (33)

Zaujímavosti (42)

  • Podľa Steva Carella bol skutočný John du Pont v skutočnosti ešte čudnejší ako vo filme. S režisérom však chceli jeho šialenstvo prinášať divákovi postupne. (megajalec)
  • John Eleuthère du Pont, člen prominentného rodu du Pontovcov, ktorých majetok sa vďaka podnikaniu s chemikáliami odhadoval na 250 miliónov amerických dolárov, zriadil v Pensylvánii wrestlingovú halu Foxcatcher Farm. (figliar)
  • Skutečný Mark Schultz na své facebookové stránce napsal, že film neodpovídá realitě a vypsal všechny věci, které si tvůrci vymysleli a upravili a uvedl, že osobnosti a vztahy mezi postavami jsou především fiktivní.  Pochválil ale výkon Channinga Tatum, (Mark Schultz), ke kterému dodat, že ho hrál dobře podle režisérových představ. Den před zveřejněním této zprávy na Facebooku napsal Schultz několik nesouhlasných zpráv na Twitteru, které poté smazal. (Patw)

Súvisiace novinky

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (viac)

Tatum rodičem na plný úvazek

Tatum rodičem na plný úvazek

01.06.2015

Channing Tatum se hodně drží akčních filmů a komedií, ve Vedlejších účincích nebo Honu na lišku ale předvedl, že zvládne i dramatickou roli. Kde se bude o oscarovou nominaci rvát příště? Jeho zájem… (viac)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (viac)

Reklama

Reklama