Reklama

Reklama

Nemoc tretej moci

  • Česko Nemoc třetí moci (festivalový názov) (viac)

VOD (1)

Obsahy(1)

Mrazivý pohľad do útrob „čiernych dier“ slovenskej justície. Politický dokumentárny film o formách moci a stave práva na Slovensku. (MFF Cinematik Piešťany)

Recenzie (49)

jojinecko 

všetky recenzie používateľa

Zaujímavý dokument, ktorý je ďalším dielom do súčasnej "gorilej" mozaiky spoločnosti. Nič čo by pred tým človek nevedel/netušil, ale že to bude až tak smutno-vtipno-zúfalá fraška ako ukazujú záznamy z disciplinárnych konaní so sudcami by ma asi nenapadlo...hon na čarodejnice stále trvá a spravodlivosť je chiméra... ()

GTS_PUNK 

všetky recenzie používateľa

Dokumentárne filmy režisérky Zuzany Piussi často odkrývajú (alebo aspoň zobrazujú) stav vecí verejných na Slovensku. Snímka z roku 2011 ponúka nahliadnutie na stav slovenského súdnictva pod taktovkou Štefana Harabina, zachytáva, ako sa poctivým sudcom (minimálne v čase vzniku dokumentu) hádzali polená pod nohy, a ako sudcovia, ktorí sa povyšovali nad zákon, často rozhodovali v niekoho prospech. Minutážou relatívne krátky, ale obsahovo dostatočne úderný dokumentárny film predstavuje jeden z mnohých kúskov skladačky, ktorý v konečnom dôsledku dopĺňa celkový obraz života a fungovania spoločnosti v krajine kdesi v strede Európy. Režisérka Zuzana Piussi dokáže v snímke svojím nepríjemne znejúcim hlasom klásť nepríjemné otázky a nebojí sa konfrontovať pochybné figúrky, ktoré si nikdy nemali obliecť sudcovský talár. Z obsahovej stránky zaujímavé a do veľkej miery znepokojujúce. Z filmárskeho hľadiska však dopláca snímka na "tradične" rozhádzanú dramaturgiu, ktorou je autorka známa aj v iných dielach, a miestami amatérskejšie pôsobiace spracovanie. Nemoc tretej moci takmer s istotou predstavuje iba malý výsek toho, čo sa roky dialo (a asi aj stále deje) v slovenskej justícii. Ak je možné vtesnať do ani nie hodinového dokumentárneho filmu toľko desivého a odpudivého materiálu, je ťažké a strašidelné predstaviť si skazenosť celej justičnej mašinérie. Česť poctivým výnimkám, tým sudcom, ktorí si svoju prácu robia zodpovedne, riadia sa zákonmi a nenechajú sa nikým a ničím ovplyvňovať. ()

Reklama

kaposlav 

všetky recenzie používateľa

Horšie ako úroveň slovenského súdnictva je úroveň tohto dokumentu. Mám pocit, že Zuzanka Piussi je režisérka na zakázku kresťanských pravičiarov a strašne mizerná. Už v druhom tzv. dokumente si podáva všetko a všetkých, len akosi spolok čo bol medzi rokmi 1998 až 2006 pri moci obchádza. Lipšic je asi jej miláčik. Ku všetkému dostal priestor sa vyjadriť ako tu tak aj v tzv. dokumente "Od Fica do Fica". ()

laik_60 

všetky recenzie používateľa

fillm o čom všetci vedia a čia, niektorí bezbranne a niektorí ostentatívne :) K forme sa vyjadriť - ako laik - nechcem, lebo som laik a cele sa mi to zdá byť také nejaké "laické". A či to má ten film zmysel, alebo zapadne v starých krabiciach uložených na zaprášených policiach archívu .. to sa ukáže. ()

agassi68 

všetky recenzie používateľa

Tak a máte to čierne na bielom alebo priamo bomba do kschitu. Vládne nám mafia, bezcharakterní ľudia sú psi tejto verchušky a majú skoro 50% podporu verejnosti. Po takomto dokumente má človek pocit bezmocnosti a márnosti všetkého snaženia. Keď poctivý sudca rezignuje proti takejto svojvôli, čo máme robiť my?! Tento augiášov chliev sa hádam ani vyčistiť nedá lebo súdnický a aparátčikovský bordel sa dedí. Boh s nami.. ()

Galéria (3)

Zaujímavosti (6)

  • Soudkyně Helena Kožíšková podala kvůli obsahu filmu žalobu na Rozhlas a televíziu Slovenska. Prý se v něm objevila bez svého souhlasu a rozhovor s ní o mrtvé soudkyni Martě Laukové s její dcerou Zuzanou Laukovou byl nahrán tajně, proto požadovala odškodné ve výši 30 000 euro. I když není jmenovaná a má zakryté oči, myslí si, že je lehce identifikovatelná. Přibližně za rok, v září roku 2012, dokonce podala trestní oznámení na neznámou osobu ve věci přečinu porušení důvěrnosti ústního projevu osobní povahy. Zuzana Piussi k tomu uvedla: "Člověk, který má máslo na hlavě, tak nedá souhlas s natáčením. Důležité bylo tuto situaci natočit. Nebylo to zcela košer, ale jinak se to udělat nedá!". Kroky soudkyně chápala jako zastrašování a aroganci, nicméně jí hrozilo odsouzení ke dvěma letům odnětí svobody. (JoranProvenzano)
  • Technik, který měl na starosti mastering obrazu, si nepřál být uvedený v titulcích filmu, protože se o politiku nezajímal. (JoranProvenzano)
  • Mistr zvuku si nepřál být uvedený v titulcích filmu, protože měl strach. (JoranProvenzano)

Reklama

Reklama