Reklama

Reklama

Žiť v krajine Barbie znamená byť dokonalou bytosťou na dokonalom mieste. Pokiaľ nemáte existenčnú krízu. Alebo nie ste Ken. Barbie a Ken si užívajú bezstarostný život vo farebnom a zdanlivo bezchybnom Barbie Svete. Keď však dostanú príležitosť ísť do skutočného sveta, čoskoro objavia radosti a úskalia života medzi ľuďmi. (Continental film)

(viac)

Zaujímavosti (56)

  • Počas BFI London Film Festival, kde Greta Gerwig mala panel, režisérka prezradila, že mala so štúdiom "veľký meeting" ohľadom muzikálového čísla "I'm Just Ken". Štúdio chcelo vedieť, či je táto scéna potrebná, keďže si nedokázali predstaviť scénu podľa popisu v scenári. Gerwig odpovedala: "Všetko vo mne potrebuje túto scénu," a citovala scénu zo Spievanie v daždi (1952) ako inšpiráciu. (drake31)
  • Skutočné celé meno Barbie je Barbara Millicent Roberts. Vo filme bolo priezvisko Barbie zmenené na Handler pre film po Ruth Handlerovej, tvorkyni Barbie. (adam_majko99)
  • Dua Lipa vo filme hrá morskú pannu Barbie. Jej vzhľad priamo vychádza z modrej bábiky Dreamtopia Mermaid Barbie z roku 2018. (adam_majko99)
  • Na skladbe "I'm Just Ken" spolupracoval ako hlavný gitarista Slash zo skupiny Guns N' Roses. Ruku k dielu priložili ale aj Josh Freese z Foo Fighters a Wolfgang Van Halen zo skupiny Van Halen. (Pat_rick_fan)
  • Napriek očakávaniam fanúšikov sa hit "Barbie Girl" od skupiny Aqua vo filme neobjavil. Predpokladá sa, že to bolo kvôli zlým vzťahom medzi spoločnosťou Mattel a MCA Records, americkým vydavateľom piesne, ktorí v rokoch 1997 až 2002 viedli medzi sebou sériu súdnych sporov kvôli tejto piesni. Alternatívne sa teda do filmu nasadila pieseň "Barbie World" a ako autor je písaná skupina Aqua. (Arsenal83)
  • Vydanie filmu v pakistanskej provincii Pandžáb sa oneskorilo kvôli „nevhodnému obsahu“. Podrobnosti cenzorský úrad neuviedol. (Arsenal83)
  • Gerwig sa rozhodla použiť filmovacie techniky z 50. rokov minulého storočia, keďže Barbie je populárnou hračkou od roku 1959 so zámerom obnoviť dobovo presný vzhľad. (Arsenal83)
  • Režisérka Gerwig sa snažila pochopiť, ako boli staršie vizuálne efekty použité na vytvorenie pocitu divadelnosti, a tieto vložiť do svojho filmu, a na to jej poslúžilo odsledovanie filmu Otázka života a smrti (1946) (Arsenal83)
  • Pred natáčaním zorganizovala Gerwig prespávačku s členkami hereckého obsadenia, aby nadviazali pozitívne vzťahy a zároveň cítili, že „to bude najzábavnejší spôsob, ako všetko začať“. (Arsenal83)
  • Kostýmová návrhárka Jacqueline Durran vytvorila kostýmy z približne pätnástich farebných kombinácií, „ktoré naplnili myšlienku pláže na Francúzskej riviére na začiatku 60. rokov“ a inšpirovala sa predovšetkým herečkou Brigitte Bardot. (Arsenal83)
  • Vo filme sa tiež skúmajú negatívne dôsledky hierarchických mocenských štruktúr, pričom Gerwig hovorí, že jej stvárnenie Barbies ako vládnucej triedy a Kenov ako spodnej triedy je niečo podobné, ako bolo ukázané vo filme Planéta opíc (1968). (Arsenal83)
  • Gerwig použila na zachytenie oblohy a pohoria San Jacinto praktické efekty namiesto CGI, pretože, ako povedala: „Všetko muselo byť hmatové, pretože hračky sú predovšetkým veci, ktorých sa dotýkate.“  (Arsenal83)
  • Posledná replika filmu týkajúca sa gynekológie zahrnula Gerwig s cieľom "vzbudiť dôveru v mladších dievčatách", pretože keď bola mladšia, mala zo svojho tela rozpaky. (Arsenal83)
  • Gerwig nechcela film pojať ako film o dospievaní, hoci odzrkadľuje túto cestu, ale ako "anarchický, neviazaný a humanistický film", ktorý vznikol z "hlbokej izolácie pandémie" a nesie v sebe "uvedomenie si toho, že sme ľuďmi." (Arsenal83)
  • Gerwig mala v úmysle natočiť film, ktorý by oslavoval feminizmus za Barbie a zároveň by si všímala kontroverzné štandardy krásy, ktoré s tým súvisia. Tvrdí, že ide o „seriózny pokus o nápravu“ so zámerom potvrdiť hodnotu žien a sprostredkovať nemožnosť dokonalosti, ktorú niektorí vnímali ako štandard spojený s Barbie. (Arsenal83)
  • Jednou z adeptiek do úlohy Barbie bola aj Anne Hathaway. Zmluva však s ňou nakoniec nebola podpísaná. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

Kaskadér propadl, přesto má napsané pokračování

Kaskadér propadl, přesto má napsané pokračování

06.05.2024

Kinaři teď nemají zrovna nejlepší časy. Blíží se totiž letní sezóna, která tradičně bývá nařachaná těmi největšími blockbustery a do pokladniček kin často nasype cenné zlatky. Jenže se zdá, že ta… (viac)

Margot Robbie chystá filmové The Sims

Margot Robbie chystá filmové The Sims

23.03.2024

Loňský rok byl pro hvězdnou herečku a schopnou producentku Margot Robbie (Babylon) poměrně přelomový. Její produkční společnost LuckyChap přenesla na plátna kin svět Barbie, tedy nejvýdělečnější film… (viac)

96. Ceny Akademie - výsledky

96. Ceny Akademie - výsledky

11.03.2024

V noci z neděle na pondělí proběhl v hollywoodském Dolby Theatre v Los Angeles šestadevadesátý ročník slavnostního předávání Cen americké Akademie filmového umění a věd, na němž byla v celkem… (viac)

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

23.01.2024

V úterý 23. ledna 2024 byl v Samuel Goldwyn Theater v Beverly Hills z úst herců Jacka Quaida a Zazie Beetz oznámen kompletní výčet nominací pro nadcházející 96. ročník předávání cen americké Akademie… (viac)

Reklama

Reklama