Reklama

Reklama

Krvavá Omaha

(TV film)
  • Veľká Británia Timewatch: Bloody Omaha
Veľká Británia, 2008, 50 min

Obsahy(1)

Den D byl největší obojživelnou vojenskou operací všech dob a stal se zlomovým okamžikem druhé světové války. Co kdyby se ale akce nezdařila? Na pláži k tomu málem došlo a Spojenci mohli zaplatit cenu nejvyšší. Na pláži Omaha se americké jednotky setkaly s daleko větším odporem než v ostatních částech pobřeží a přišly o více než 2,000 vojáků. Na vedlejší pláži Utah to naopak byla jednoznačná záležitost. Proč? Odborníci hledali odpovědi na tuto záhadu přes 60 let a nové poznatky nyní konečně poodhalují roušku. Dokument s využitím nejnovějších archeologických výzkumů, vojenského myšlení a výpovědí bývalých příslušníků Rangers vypráví skutečný příběh o tom, co se opravdu událo v Den D na pláži Omaha. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (8)

vander19 

všetky recenzie používateľa

Vylodenie v Normandií. Znie ako romanticko-hrdinský epos. Deň D. Deň, keď sa kolesá vojny začali otáčať v prospech západu. Nemecko začínalo strácať svoju dominanciu. Lenže na hodinách dejepisu nepočujete výpovede ľudí, ktorí sa toho zúčastnili. Neviem si ani predstaviť čo to bolo za peklo. Je mnoho filmov, ktoré narážajú na tento moment, ktorý možno zapríčinil to, že svet vypadá tak ako vypadá. Autentické výpovede ľudí, čo sa ocitli na pláži Omaha, ktorá bola najkrvavejšia zo všetkých v človeku vyvolajú pocit ako by som sa asi zachoval??? Dokument je dosť nestranne robený, čím som bol dosť prekvapený, žiadne prehnané US reakcie ako sme ich dali dole. Nie, len krv, potom, smrť...Fakt drsná záležitosť. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Jedná sa o diel z cyklu Timewatch, v češtine ako Průřez minulosti. Aj keď dokumenty s tematickou 2. sv. vojny nie sú moja šalka čaju, tento môže stavať na kvalitnom prevedení a s pravkami autentickosti. Mohlo byt však v ňom viac animačných sekvencií, ktoré by priblížili zaujímavejšie momenty. Hodnotenie: 70% ()

Reklama

Thomassi 

všetky recenzie používateľa

Den D a vylodění na pláži Omaha mě fascinovalo už od doby, co jsem se začal zajímat o druhou světovou. Proto dokumenty o této operaci přímo vyhledávám. Krvavá Omaha navíc pojednává přímo o tomto krvavém vylodění v americkém úseku a snaží se odpovědět na otázku, proč a jak Američané dokázali z naprosto bezvýchodné situace vytěžit obrat a útesy nakonec dobýt. Dokument obsahuje nějaké zajímavé studie a pro mě úchvatné záběry současné pláže a okolí. Přesto si myslím, že tam nějaké nesrovnalosti byly, proto "jen" za 4. ()

1945 

všetky recenzie používateľa

Není to úplně špatný dokument, jen jsem měl ve výsledku pocit, že více než polovina stopáže byla vyplněna opakováním stejného záběru, ve kterém střílí MG42 smrtelné dávky slepými náboji... ()

Galéria (4)

Reklama

Reklama