Reklama

Reklama

Prežijú len milenci

  • Česko Přežijí jen milenci (viac)
Trailer 3

VOD (1)

Adam - talentovaný hudebník ve stylu 60. let, žije v ponurém Detroitu. Zoufalý z toho, kam ten svět spěje, čím dál častěji přemýšlí o sebevraždě. V teplém Tangeru žije jeho tajemná, stylová přítelkyně Eva, co miluje poezii a ráda večeří s Christopherem Marlowem. Adamu i Evě je více než tisíc let. Před několika staletími, se dohodli, že kvůli čerstvé krvi nebudou zabíjet lidi a dobývat krev budou v nemocnici. Není to tak dávno, co se rozhodli žít odděleně. Moc dlouho jim to ale nevydrželo a Eva už vystupuje z letadla v Detroitu. Oba cítí, že se má stát něco nebezpečného. Brzy přijíždí do města i mladší sestra Evy - nekontrolovatelný šílený upír, který neumí ovládat své emoce. Ve městě začínají podivná úmrtí a tak musí Adam i Eva uprchnout do Alžírska. Problémy teprve začaly a vypadá to, že konec světa přeci jenom nastane a smrt není daleko... Smrt? Není příliš brzy? (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(viac)

Videá (7)

Trailer 3

Recenzie (592)

xxmartinxx 

všetky recenzie používateľa

Na jednu stranu je to poměrně banální převyprávění všech upírských klišé, na druhou se musí nechat, že ona klišé, převyprávěná správně, jsou stále velmi působivá. Upírství už dávno přesáhlo hororový žánr směrem k existencionálnímu dramatu, takže ani v tomhle Jarmusch neobjevuje Ameriku, ale jeho minimalistické bloumání světem je přesto chytlavé. 3 a 1/2 ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Neviem, čo to je skutočne dráma, alebo si tak trochu robí Jarmush srandu z art filmov a samého seba. Vlastne z art filmov si robí srandu celý čas...a nakoniec aj zo samého seba. On nikdy nebol fanúšikom nejakých hlboko zašifrovaných posolstiev a mnohoznačných metafor, na to sa cíti príliš antisnobsky, všetko inteligentné v jeho filmoch vyplýva nenútene na povrch. Preto je zaujímavé, že jeho nový počin vzbudzuje rôzne asociácie so súčasným (a z podstaty veci aj minulým) svetom a je tak (okrem iného) jeho alegóriou. Film pôsobí tak trochu nezaujato, akoby ho točil iba pre svoju zábavu, ale podstatné je, že sa vám po projekcii začne rozkladať v hlave a niektoré na prvý pohľad zbytočné dialógy dostanú zmysel. Ak by sa rovnaký príbeh odohrával na menej atmosférickom nieste, akým je nočný Tanger, asi by to až tak nefungovalo, ale aj vo výbere lokácie je autorské majstrovstvo. ()

Reklama

Gilmour93 

všetky recenzie používateľa

Když se přesype všechen písek v přesýpacích hodinách, je čas a vůle je otočit..? Trudnomyslné a přitom překypující životem, genius loci i noci opuštěného Detroitu, někdy poněkud rozpačitě podané odkazy na uměleckou historii, parádní muzikantské vetešnictví a narkomanský rozměr zničující abstinence i raušových stavů. Hiddleston i Swinton v rolích značně hrozících sklouznutím do parodie či trapnosti perfektní a Tilda, o kterou by člověk za normálních okolností neopřel ani cizí kolo, působila místy až magicky. Svojský Jarmusch opět nezklamal a na pozadí plíživého zániku civilizace zombie vytvořil nekonvenční nokturno romanci, u které mu z kapsy tvídového saka zmokle kouká paní Meyerová s celou svou ságou o Ara Belle. Jsem však přesvědčen, že zrovna o tohle mu nešlo.. ()

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Je to dosť dobrá mierne hororovo ladená umelecká dráma od Jima Jarmuscha. Má pomerne dobrý príbeh o upírovi, ktorého jeho veľmi dlhý život už dosť unavuje, kvôli čomu mu chýba chuť do života, ale jeho žena, ktorých láska pretrváva už dlhé stáročia mu príde robiť spoločnosť, aby aspoň trochu znovu začal žiť. A tak si užívajú spoločné chvíle, ale vyskytnú sa aj nejaké komplikácie, za ktoré môže aj jej sestra. Spracovanie sa mi páči, síce o nejakej skutočnej zápletke sa tu moc hovoriť nedá, chýbajú tu výraznejšie dejové motívy a prakticky to celý čas plynie len tak, bez plnohodnotného úvodu alebo záveru, ale v tomto prípade s tým rozhodne nemám ani najmenší problém. Upírska tématika je tu podaná opäť o trochu inak, než obvykle, takže nechýba ani štipka tej originality, všetky postavy ma bavili a obzvlášť hlavné duo, pričom veľkým plusom je ten zaujímavý životný štýl hlavného hrdinu, či už po stránke jeho vzťahu k umeniu, ale hlavne k životu, ktorý na rozdiel od mnohých podobných filmov pôsobí reálne a dá sa mu plne porozumieť. Dobre zvládnuté sú aj ich dialógy, ktoré mi miestami prišli veľmi zaujímavé a aj celkom zábavné a hlavne sa to po celý čas nesie v perfektnej atmosfére, vďaka ktorej to má taký príjemný umelecký náboj. Inak o nejakú hororovú stránku tu nejde vlastne vôbec, tých pár maličkostí je úplne zanedbateľných. Herecké obsadenie je výborné, tu je skutočne každá postava ideálne obsadená a aj zahraná, či už hlavné duo Tom Hiddleston a Tilda Swinton, k tomu poteší Mia Wasikowska, ktorá ale mohla mať viac priestoru a nesklamú ani John Hurt a Anton Yelchin. Réžia a technická stránka sú výborné, Jim Jarmusch má svoj špecifický štýl, ktorý mi sedí, chválim vizuálnu stránku, obzvlášť v prvej polovici, kedy sa mi tie vizuálne nápady veľmi páčili, ale hlavne tá atmosféra je skutočne skvelá. A veľkým plusom je aj hudba, ktorá tu výborne sedí. A tak aj keď mi Prežijú len milenci nepríde tak nápaditý film, ako tie najznámejšie režisérove diela, nie som ani trochu sklamaný. Na plné hodnotenie to nie je, ale tie dve hodiny ma dosť bavili. 77% ()

nunka 

všetky recenzie používateľa

Môj vzťah s Jarmuschom je veľmi dynamický, nestabilný a perspektívne nikdy vopred nevieme, ako to bude ďalej fungovať. Po neuspokojivom Limits of Control prišla ďalšia šanca, v ktorej sa podarilo presvedčiť ma, že znova sme tam, kde sme boli- v rovine uspokojujúcej filmárčiny. Môj emocionálny vklad do tohto filmu bol skutočne maximálny - získal si ma hudobne, vizuálne, komplexne umelecky. Bizarné upírie postavičky, každý záber vycibrený a stopáž na dve hodiny. Vopred som neverila, že to napíšem...aj keď sa tam celý čas vlastne nič extra nedialo, mňa to tak neskutočne bavilo. Umelecká atraktivita na výbornú. ()

Galéria (89)

Zaujímavosti (28)

  • Ačkoliv si většina diváků spojuje jména hlavních postav s biblickým Adamem a Evou, tak režisér Jim Jarmusch je zamýšlel jako odkaz na do češtiny nepřeložené dílo Marka Twaina „The Diaries of Adam and Eve“. V rozhovoru prozradil, že si tento fakt uvědomil až po začátku natáčení. „Ups. Už je pozdě. Co s tím nadělám?“ byla jeho reakce. (TaNya_)
  • Arabskou píseň v tangerském baru zpívá zpěvačka Yasmine Hamdan, ikona arabské undergroundové hudby. Přežijí jen milenci přitom není první film, ve kterém se objevily její písně. (Casablanca)

Súvisiace novinky

Jim Jarmusch zahájí Cannes

Jim Jarmusch zahájí Cannes

12.04.2019

Nová zombie komedie Jima Jarmusche The Dead Don’t Die 14. května slavnostně zahájí letošní filmový festival v Cannes. Snímek si zde tak odbude svoji světovou premiéru podobně jako Jarmuschovy… (viac)

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (viac)

Jim Jarmusch a upíří romance... Cože?

Jim Jarmusch a upíří romance... Cože?

31.01.2012

Pokud jste nevěřili, že se konec světa opravdu blíží, tahle zpráva to definitivně potvrzuje. Král nezávislého filmu se po několika letech vrací za kameru a natočí... upíří romanci kříženou s… (viac)

Reklama

Reklama