Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dramatický príbeh o rivalite medzi dvoma bývalými priateľmi sa odohráva v období vpádu Turkov na Slovensko. Dvoch priateľov rybárov Richardusa /Štefan Kvietik/ a posledného bratislavského kata Emil Targa /Vlado Muller/ spája dlhoročné priateľstvo, ale aj nešťastná náklonnosť k jednej žene Milici. Medzi statočným rybárom a chvastúnskym katom, ktorý sa často a veľmi rád potužoval alkoholom, nastal zlom, keď milovanú Milicu vybral alipaša do hámeru. Utrpenie ľudí sa stupňovalo a Turci v snahe zabraňiť stupňujúcej sa revolte sa na výstrahu rozhodli popraviť najvplyvnejších miestneho kňaza a rebelantov Richardusa a Emila. Pod tlakom veľkej lásky, závisti a nešťastných udalostí Emil zradí priateľa Richardusa a medzi bývalými priateľmi vzniká nenávisť.... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (84)

gogo76 

všetky recenzie používateľa

"Napi sa!(slivovice) . Nemôžeš čo?, lebo by si zdochol!..." P. Bielik ma ešte nikdy nesklamal a nech sa pustil do čoho chcel vždy mu to vyšlo. Jeho facky a kopance vo filmoch vždy bolia, na to si on potrpel, preto ma každá pobaví. Príbeh zaujme takmer každého, pretože svojou štruktúrou, postavami a rozložením síl dobra a zla pripomína klasickú rozprávku a Bielik sa tomuto prirovnaniu ani nebráni a priznáva to. Film je plný vtipných hlášok, bavil som sa neskutočne. Herecky tu dominuje absolútne fantastický Vlado Muller a tesne za ním výborný Š. Kvietik. Film je tak krásne farebný až mi pripomínal slávne hollywoodske historické trháky zo 60-70-tych rokov. Majster Kat je slovenská klasika a právom patrí k tomu najlepšiemu , čo u nás vzniklo. Po takomto filme som vždy hrdý na to produktívne obdobie pred 89 rokom. Vtedy sme filmy robiť vedeli, dnes to nejde. 100%. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Emocionálne maximálne vyhrotená melodráma, ako v divadle. Bielik vie, ako narabáť s publikom, čo sa týka práce postáv a rovnako aj s exotickými a divácky príťažlivými kulisami a kostýmami. Aj by sme zabudli, že je to celé akosi vypreparované a hĺbka postáv je nahrádzaná práve expresívnym prejavom hercov. Milovníčki kostýmových jednohubiek so Jeanom Maraisom však budú v siedmom nebi. Takže najväčším kladom tejto historickej drámy je okrem hereckých výkonov dojem, že sa pozeráte na zahraničný film so štedrejším rozpočtom. K záporom radím až príliš pasívne ženské postavy, ktoré navyše nedostanú žiaden priestor. Ďalší so slovenských filmov, pri ktorého sledovaní som si začal uvedomovať, že kedysi veľmi dávno som to videl a začal som sa zabávať spomínaním si na riešenia jednotlivých situácií, kde som sa väčšinou nemýlil. Hold čo sa v mladosti naučíš, alebo si pozrieš, ostane v hlave navždy. ()

Reklama

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Bielik patrí rozhodne ku klasickým a najstarším režisérom slovenska. Jeho filmy síce postrádajú širší rozmer čo sa týka emotívnej stránky - tým nemyslím, že by jeho filmy neboli emotívne. Každá jedna postava je budovaná podľa presnej čiernobielej šablóny a ukazuje potrebnú dávku emócií aby sme mohli postavu pochopiť, ale určitá jednotvárnosť tejto čiernobielej šablóny ma na svedomie, že utrpeniu ktoré postihne Richardusa - v podaní excelentného Štefana Kvietika, alebo Emila - nemenej výborný Vlado Muller - že s postavami nesúcitíme tak ako by sme mali. Ale je to naozaj jediná chyba čo sa dá tomuto filmu vytknúť. Táto rozprávka bez šťastného konca dokonale vyznieva ako historický veľkofilm, má dokonalé prostredie a úchvatné exteriéry. Na všetko sa neskutočne dobre pozerá, dokonca si trúfam tvrdiť, že po vizuálnej stránke je to omnoho pútavejšie ako Bielikov dvojdielny Jánošík. Plus krása Emílie Vášáryovej nemá obdoby. ()

lucascus 

všetky recenzie používateľa

Film o hodnotě lásky a především pak přátelství - to je totiž ta nejkřehčí věc na světě. A Slováci, jak se v posledních měsících dozvídám, v šedesátých a sedmdesátých letech uměli zatraceně dobře filmovat. A ti jejich herci - to je prostě elita jedna báseň. Vlado Müller je zde bezpochyby největší hvězdou v roli mistra kata, který postupně dává průchod své hořkosti a zpřetrhá poslední city, které uvnitř sebe ještě nosil. Jeho herectví, dikce a hlasový rozsah je neuvěřitelný. Štefan Kvietik zde sice stojí trochu ve stínu velkého Vlada, ale i on ukázal, jak dobrý herec je. Půvabem pak zaujme Emília Vášáryová a v menší roli se mihne i pozdější lamač dívčích srdcí Jozef Adamovič. Právem tento film patří ke klenotům slovenské kinematografie (spolu s Medenou vežou, Zmluvou s diablom, Orlim pierkom, Polnočnou omšou, Obchodem na korze a dalšími skvosty). ()

dehlie 

všetky recenzie používateľa

naozaj je zahambujúce zistenie, že skutočne dobré slovenské filmy sa žiaľ točili už veľmi veľmi dávno. majster kat je toho dôkazom. unikali mi však niektoré skutočnosti ako skoro filantropia tureckého pašu, to ako sa z rybára a hlavne z kata stali takí páni. strhujúce herecké výkony, výprava však vynahradia všetko. ()

Galéria (12)

Zaujímavosti (6)

  • Film mal pôvodne vzniknúť v koprodukcii s Juhosláviou, no po povodniach, ktoré v roku 1966 postihli Slovensko, sa z finančných dôvodov viaceré scény napokon nakrúcali v Čechách. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Turecké rekvizity boli zapožičané z renesančného múzea v Topoľčiankach a zbrane z hradu Červený kameň. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama