Reklama

Reklama

Laputa: Nebeský zámek

  • Česko Laputa: Zámek v oblacích (viac)
Trailer

VOD (1)

Chlapec z hornického městečka a dívka, jejíž původ je zahalen tajemstvím, jsou zataženi do honby za pokladem ukrytým v bájném létajícím městě Laputa. Během krkolomných dobrodružství, razantních honiček i dechberoucích odhalení musejí čelit nejen hamižným vzdušným pirátům, ale také armádě a tajným agentům. Celosvětově uznávaný režisér a scenárista Hajao Mijazaki do snímku promítl svou fascinaci létáním, vášeň pro klasickou evropskou dobrodružnou prózu a pro fascinující epochu konce 19. století, která s sebou přinesla rozmach letectví a vzducholodí. Díky těmto vlivům se Laputa: Nebeský zámek vyznačuje výrazně evropským, až verneovským nádechem, ale současně si uchovává kvality charakteristické pro produkci Studia Ghibli i japonskou animaci obecně. (Aerofilms)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (300)

Skejpr 

všetky recenzie používateľa

Můj v pořadí čtvrtý Miyazaki představuje po bezchybné Naušice, Cestě do Fantazie a Totorovi (v pořadí, v jakém byly shlíženy) poprvé silné zklamání. Film, kterému by zjevně prospělo, kdyby vznikl o pár let později (a nemuselo by to být mnoho - technický rozdíl mezi Laputou a o dva roky starším Totorem je neuvěřitelný). Mimoto, Miyazaki selhává jako vizionář, který nedokázal vymyslet funkční svět bez logických nedotažeností a nedořečeností (spíš je to docela solidní mytologický kočkopes) a nepřináší snad jedinou scénu, která by mne dokázala opravdu zamáčkout do sedačky (zatímco v ostatních jeho filmech je jich vždy několik). Selhává také jako vypravěč, kdy se až příliš často opírá o provařená dějová klišé a náhody a snaží se o co nejkorektnější podívanou proloženou infantilními fórky na úkor uvěřitelné kauzality. Opravdu se nehodlám spokojit s tím, že nejzábavnější moment v mistrově filmu je rvačka jako vystřižená z Asterixe.. Prostě ne.. ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Mijazaki tvorí filmami svet strateného detstva, plného nespútaného dobrodružného spoznávania sveta. Nenápadne doň vkladá úctu k prírode a všetkému živému a premenlivé charaktery postáv s ťažšie definovaným vyjadrením toho, či sú dobré alebo zlé. Evidentný je obdiv k Verneovkám, Zemanovkám a obdobiu niekedy koncom 19. storočia, kedy sa prírodné zdroje zdali byť nekonečné, príroda neznečistená a verilo sa, že technický pokrok dokáže zlepšiť ľudstvo ako také. Viditeľná je tiež režisérova nenávisť k armáde a tajným. To všetko má v sebe Laputa, maľovaná fantazijná krása o krajine kde príroda víťazí, pričom stroje jej pomáhajú. Ak k tomu pridám sympatickú partiu pirátov pod vedením ženy (tiež častý motív Mijazakiho filmov), ktorí dokážu vytvárať životnejší svet než zorganizované šíky uniformovaných navôkol, okuliarnatých mocibažných tajných či prácou zodretých otrokov v každodennej drine - vychádza mi z toho i skvelá slobodomyseľne anarchistická rozprávka. ()

Reklama

Madsbender 

všetky recenzie používateľa

No tak tentoraz hodnotím plným počtom z prozaického dôvodu - nemám vonkoncom čo vytknúť! Právom považovaná za jeden z Mijazakiho najväčších skvostov, Laputa v sebe miesi rovnako ohromujúcu esenciu Hajaovej fantázie ako ktorýkoľvek iný jeho film, ale s hravosťou a úsmevom na perách do žánrov primiešava mimo iného aj parádnu komédiu, pri ktorej som sa nestíhal za brucho popadať. Celkovo je to čo do kresby a drsnosti niekde medzi Naušikou a Princeznou Mononoke - a to je jasné plus. Svet je tentoraz zkonštruovaný na báze steampunku, teda sa dočkáme technickej spoločnosti založenej na hutníckom priemysle, s ktorým sa neodmysliteľne spája ten zbrojársky. Motív vojny sa však objavuje až v úplnom závere, po celý film sa skôr stretávame s pirátstvom, túžbou po moci, technologickým napredovaním a pod. Opäť ma prekvapil aj Hisaiši s mocným, nevtieravým soundtrackom, ktorý už pri písaní komentára spokojne počúvam a viem, že sa zaradí medzi moje TOP filmové hudobné zážitky. Chcel som pôvodne písať trochu inak a viac, ale nevidím k tomu dôvod, všetky slová sú aj tak málo. 100% ()

BigDeal 

všetky recenzie používateľa

Krásny epický animák od Miyazakiho. Okrem tradične výbornej hudby, animácie a nejednoznačných postáv ma uchvacuje prepracovanosť Miyazakiho príbehov a ich rozprávanie. Neviem ako to robí, ale po dopozeraní filmu musím uznať, že som sa ani na sekundu nenudil, pričom som mal pocit, akoby som v jeho svete strávil nie dve hodiny, ale aspoň týždeň. A nechce sa mi ísť preč. ()

Marius 

všetky recenzie používateľa

Súčasné, prevažne americké počítačové animáky ťažia z citácií a fórkov prebratých z iných, serióznejších filmov, perfektnej animácie a narážok na idoly pop kultúry. Našťastie však existuje pán Myiazaki, ktorý nič zo spomenutého nepotrebuje aby natočil päťhviezdičkový film. Jeho filmy majú niečo, čo tým zvyšným chýba - príbehy. Príbehy tak fantastické, až sa človek čuduje, že mohli vzniknúť v jedinej hlave. Laputa síce nedosahuje kvalít a zložitosti Mononoke Hime, ani fantastičnosti Cesty do fantázie, právom si však zaslúži päťhviezdičkové hodnotenie. Príbeh dvoch sirôt, ktoré osud zvedie dokopy aby našli legendárny lietajúci hrad plný pokladov a ničivých síl predznamenáva Miyazakiho neskoršiu ekologickú agitku v Mononoke Hime. Týmto filmom sa Miyazaki dostáva do mojej TOP 5 režisérov.10/10 ()

Galéria (82)

Zaujímavosti (7)

  • Ve filmu bylo použito 381 barev. (HellFire)
  • Na jednom robotovi na Laputě si lze všimnout podivných žluto-černých kočkám podobným stvoření. Stejné zvíře se objevilo již v předchozím snímku režiséra Hajao Mijazakiho, Naušika z Větrného údolí (1984), kde ho vlastnila hlavní postava. Na základě tohoto propojení lze soudit, že oba filmy se odehrávají ve stejném světě. (LucasAbelle)
  • O Laputě se zmiňuje už Jonathan Swift ve svých „Gulliverových cestách“. Obyvatelé jsou popisováni jako lidé, jež pro svoji přehnanou zálibu ve vědách ztratili smysl pro realitu. Létající ostrov se vznáší díky silnému magnetickému poli v centru říše, toto pole však spolu se vzdáleností od centra slábne a proto Laputu nelze spatřit nikde jinde na světě. (dvd-L)

Súvisiace novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (viac)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené