Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dráma mladého dôstojníka slovenskej armády, ktorý si počas bojov na Ukrajine postupne uvedomuje hrôzy fašizmu. Po návrate na Slovensko sa zapojí do SNP. Nedokáže však prekonať postoj samotára, ani pochybnosti o zmysle partizánskej činnosti. (oficiálny text distribútora)

Recenzie (64)

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Paľo Bielik dokázal Dabačom akým je režisérom. Stáva sa tvorcom dobrodružných filmov, s častokrát charizmatickým hlavným hrdinom, ktorého obklopujú často krát rovnako silný a odhodlaní bratia v zbroji a osudové ženy. Bielik ako scenárista dopomohol k lepšej zrozumiteľnosti a ľudovosti, ktorá dopomohla k popularite tohto diela. Film sa môže pýšiť akčnými scénami, ktoré obklopuje síce priamočiari, ale technicky a dramaticky výborne vystavaný príbeh, ktorý nenudí, je atraktívny a ktorý rovnako ako väčšina Bielikových diel je multijazyčný. Ladislav Chudík ako hlavná postava uhrančivo dominuje scénam a stáva sa slovenským hrdinom, ktorému by ťažko konkuroval aj Jánošík. Jeho snaha o poľudčtenie - alkoholizmus a nevera ženy - z neho robia človeka, akých poznáme mnoho a ktorý sa so svojim osudom snaží vysporiadať po svojom. Vrcholné dielo Bielikovej tvorby aj slovenského filmu 50 rokov. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Kapitán Dabač nie je iba "mierne nadpriemerný" film, ako som ho pôvodne ohodnotil, ale film výnimočný, minimálne v kontexte slovenskej kinematografie. Nebudem sa zaoberať povinnými cvikmi, ktoré musel absolvovať aj Paľo Bielik, aby tento film vôbec vznikol. Iným režisérom povinná služba režimu a zopár klišé vystačili na celý život. Paľovi Bielikovi nie. Kto iný spracoval tému osudov individualistu a dôstojníka Slovenského štátu počas vojny a osobitne počas Povstania, v ktorých súdruhovia partizáni zohrávajú iba podružnú úlohu? Kto iný by zveril náročnú a pre neho netypickú úlohu Ladislavovi Chudíkovi? A to všetko v roku 1959! ()

Reklama

hallelluja 

všetky recenzie používateľa

Tentokrát je chyba vo mne... O Povstaní viem prdel, niečo ako "národná hrdosť" som nikdy necítila, na vojnové filmy nekukám... A hlavný hrdina - cholerický individualista neschopný potlačiť svoje ego v prospech komunity, ktorá mu zachránila život, tiež na dojme nepridal... Asi je to dobrý film, na ktorý sa však nedokážem naladiť (viď vyššie) a tým pádom ho adekvátne oceniť. Možno, keď budem staršia, mentálne zrelšia. Alebo keď zažijem vojnu. Skrátka, keď budem niekým úplne iným... Ale teraz som to ja a vidím to na tri. ()

Posheidon 

všetky recenzie používateľa

Na tomhle filmu je perfektně vidět, jakáže ta herecká profese umí být nevděčná potvora. Kdyby po tomto filmu Ladislav Chudík už nic jiného nenatočil, tak by byl do dějin československé kinematografie navždy zapsán tučným písmem (a předvedeným výkonem rozhodně po právu) jako československý Rambo. Ironii osudu, se však do paměti většiny z nás zapsal jako Sova...doktor Sova. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Mám slabosť pre tento film...Paľo Bielik, veľký talent slovenskej kinematografie, natočil výbornú vojnovú drámu z obdobia SNP. Aj keď mnohých rok výroby 1959 odradí, napriek tomu film ani po rokoch nestratil nič zo svojej príťažlivosti. Dodnes mi nie je jasné ako mohol tento film prejsť vtedajšou cenzúrou. V koľkých filmoch ste videli, že slováci bojovali s fašistami bok po boku? Excelentný hlavný predstaviteľ Ladislav Chudík nesie celý film svojim kvalitným herectvom, ale nielen on, obsadenie je celkovo výborné, miestami vtipné hlášky (No, mário!,.... Ale chlap si,vieš trafiť rovno po hube!) Na dnešnú dobu veľmi realisticky zobrazená poprava dedinčanov, ktorej atmosféru aj dnešní filmári môžu iba závidieť. Nezabudnuteľných scén je tu viac. Zastrelený kôň a pomsta, prestrelka v krčme... . Mám fakt radosť, že to vyšlo na DVD, aj keď dosť zahanbujúco, pretože jeden z najlepších slovenských filmov musel vydať český distribútor Řitka video. ()

Galéria (12)

Zaujímavosti (17)

  • Dabačov kôň bol cirkusový a volal sa Damask. (gogo76)
  • Cena: Zvláštní odměna za celovečerní film v Umělecké soutěži k 15. výročí vzniku lidově-demokratického Československa 1960. [LFŠ 2010] (Krouťák)

Súvisiace novinky

Ladislav Chudík 1924 - 2015

Ladislav Chudík 1924 - 2015

29.06.2015

Po těžké nemoci ve věku 91 let zemřel v bratislavské nemocnici herec Ladislav Chudík. Syn hutnického mistra projevoval zálibu v recitaci a herectví již na gymnáziu a později v ochotnickém kroužku.… (viac)

Reklama

Reklama