Reklama

Reklama

Odviate vetrom

  • Česko Jih proti Severu (viac)
Trailer
USA, 1939, 224 min (Alternatívna 238 min, televízna verzia: 212 min)

Predloha:

Margaret Mitchell (kniha)

Scenár:

Sidney Howard

Hudba:

Max Steiner

Hrajú:

Clark Gable, Vivien Leigh, Leslie Howard, Olivia de Havilland, Thomas Mitchell, Barbara O'Neil, Evelyn Keyes, Ann Rutherford, George Reeves, Fred Crane (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Krásna dcéra bohatého atlantského plantážnika Scarlett O'Harová (Vivien Leigh) strávila bezstarostné detstvo i roky dospievania životom na milovanom rodinnom pozemku menom Tara. Ešte veľmi mladučká sa zaľúbila sa do príťažlivého, no nepriebojného Ashleyho Wilkesa (Leslie Howard) - ten sa však oženil s tichou a láskavou Melanie Hamiltonovou (Olivia de Havilland), ktorá sa časom stala jej najlepšou priateľkou. Urazená a ohrdnutá Scarlett, nezvyknutá prehrávať, si preto zo vzdoru vzala za muža Melanieinho bratranca Charlesa (Rand Brooks)... Keď vypukne občianska vojna a muži odchádzajú bojovať, odchádza aj zvodný karierista Rhett Butler (Clark Cable), ktorý sa intenzívne usiluje o Scarlettinu priazeň. Ženy odídu do Atlanty, kde Melanie porodí. Keď mesto obsadí vojsko Únie, pomôže obom ženám utiecť do bezpečia práve Rhett. Charles vo vojne zahynie a Scarlett s Melanie sa opäť vracajú na Taru. Aby Scarlett mohla zaplatiť veľké dane, vydá sa za boháča Franka Kennedyho (Carroll Nye), aj ten však zahynie. Teraz sa už konečne môže stať Rhettovou ženou - naozaj to však chce? (TV Markíza)

(viac)

Zaujímavosti (100)

  • Predstaviteľka pestúnky Mammy, Hattie McDaniel, bola kvôli účinkovaniu v "rasistickom" filme často kritizovaná zo strany Afro-Američanov, tá sa však obránila slovami, že tisíckrát radšej bude dostávať 700$ týždenne za to, že sa bude na slúžku len hrať, akoby ňou mala naozaj byť za biednych 7$ na týždeň. (vydumnica)
  • Film je považovaný za najslávnejší americký film všetkých čias, a taktiež sa nachádza aj v rebríčku najdôležitejších filmov svetovej kinematografie. (westerns)
  • Film sa stal najlepšie zarábajúcim filmom, ktorý bol dovtedy natočený, a držal rekord viac ako štvrť storočia. (westerns)
  • Scenár filmu sa menil takmer denne. (westerns)
  • V roku 2007 zaradil Americký filmový inštitút tento film medzi 6. najlepších filmov všetkých čias. (westerns)
  • Všetkých sedem vtedajších hollywoodskych kamier systému Technicolor bolo vo filme použitých na natáčanie požiaru v Atlante. (westerns)
  • S takmer štyrmi hodinami ide o jeden z najdlhších filmov všetkých čias, ktorý získal prestížnu cenu Akadémie za najlepší film. (westerns)
  • Až neuveriteľných 1400 herečiek bolo otestovaných na rolu postavy Scarlett O'Hara, ktorú nakoniec získala Vivien Leigh. (srbak)
  • Kostýmy a rekvizity z filmu sú zberateľskou raritou a na aukcii v Beverly Hills na nich pekne zarobil James Tumblin, ktorý kedysi pracoval v štúdiách Universal a kostýmy zachránil pred vyhodením. Najdrahšou položkou boli vyblednuté sivé šaty, ktoré vo filme nosila Scarlett (Vivien Leigh) – vydražili ich za 137 000 dolárov. (krasomama)
  • Pre spomienku na film je zachovaných veľa miest. Najnavštevovanejším je Calabasas, ležiaci severozápadne od Los Angeles, kde Scarlett (Vivien Leigh) prisahala, že už nikdy nebude hladovať. (Drtic)
  • Film vznikol z väčšej časti v Culver Studios na Washington Boulevard v Culver City, kde dodnes stojí honosné sídlo, kde Ashley Wilkes (Leslie Howard) usporiadal letný ples. (Drtic)
  • Ide o prvý film v histórii kinematografie, ktorému bol z pôvodného mono zvuku vytvorený multikanálový zvukový remix. Ten bol vyhotovený pre obnovenú premiéru v roku 1956 na 70mm formáte. O 6kanálový mix sa postarali pôvodní zvukári a použili naň pôvodné produkčné materiály, kde dialógy, hudba a zvukové efekty boli na samostatných zvukových pásoch. (BlueNeon81)
  • Slová Clarka Gablea alias Rhetta Butlera, určené jeho láske Scarlett O'Hara v podaní Vivien Leigh v úplnom závere, sa stali najlepším výrokom na striebornom plátne v dejinách kinematografie. Legendárnu vetu "Aby som bol úprimný, moja drahá, je mi to jedno" vybrali pri hlasovaní Amerického filmového inštitútu za najlepší filmový citát všetkých čias. (Madison)
  • Vlajka Konfederace (Jihu) se v průběhu americké občanské války změnila. Ve filmu jsou zobrazeny dvě její varianty. Nejprve můžeme v úvodu filmu registrovat vlajku nazvanou „Stars and Bars“, později vlaje nad Atlantou vlajka „Stainless Banner“. (Jirka_Šč)
  • Když se producenta Davida O. Selznicka tři měsíce před premiérou novináři ptali, co k filmu cítí, řekl: „V poledne si myslím, že je nádherný, o půlnoci mi přijde mizerný. Někdy si myslím, že je to nejlepší film, jaký byl kdy natočen. Ale pokud to bude jen skvělý snímek, budu spokojen.“ (Jirka_Šč)
  • Autorka knihy „Jih proti Severu“, kterou se film inspiroval, Margaret Mitchell, odolávala tlaku, aby napsala pokračování až do své smrti v roce 1949. Tvrdila, že nemá ponětí, co se se Scarlett (Vivien Leigh) a Rhettem (Clark Gable) dál dělo, a proto je „nechala jejich osudu“. (Jirka_Šč)

Súvisiace novinky

Zemřela Olivia de Havilland

Zemřela Olivia de Havilland

26.07.2020

Po bouřlivém období, během nějž se oči veřejnosti po letech opět začaly houfně upínat k legendárnímu snímku Jih proti Severu z roku 1939, přichází velmi smutná zpráva. Včera filmový svět opustila… (viac)

HBO Max dočasně stáhlo Jih proti severu

HBO Max dočasně stáhlo Jih proti severu

10.06.2020

Streamovací služba HBO Max se rozhodla stáhnout ze své nabídky snímek Jih proti severu z roku 1939 kvůli problematickému vyobrazováním rasismu a romantizování Konfederace. Rozhodnutí přichází v… (viac)

Reklama

Reklama