Reklama

Reklama

Viděl jsem ďábla

(festivalový názov)
  • Južná Kórea Akmareul boattda (viac)
Trailer 2

Obsahy(1)

Korejský autor vytříbených žánrových snímků Kim Ji-woon se opět vrací na Filmasii. Po mandžuském westernu Hodný zlý a divný, existenciální gangsterce A Bittersweet Life a přelomovém hororu A Tale of Two Sisters přináší osobité a kontroverzní uchopení filmů o masových vrazích. Premisu o zastánci práva, který se tváří v tvář brutální vraždě své přítelkyně stává zaslepeným mstitelem, rozvádí do podoby divokého a drsného thrilleru prodchnutého groteskním násilím. Hrdina toužící po zadostiučinění se postupně stává stejnou bestií, jako jeho protivník. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (4)

Trailer 2

Recenzie (477)

JFL 

všetky recenzie používateľa

Korejský expert na žánrové hybridy Kim Dži-un se tentokrát chopil filmů o pomstě. Stejně jako v jeho předchozích variacích na western, gangsterku, horor, sportovní film a rodinné melodrama i tentokrát ze základního rámce přejímá pouze základní prvky a motivy, ale vsazuje je do doposud nevídaného celku. "Viděl jsem ďábla" lze popsat jako spojení západní dramatičnosti a formální preciznosti s karnevalovým extrémem hongkongských CAT III snímků. ()

pornogrind 

všetky recenzie používateľa

Konečně jsem taky viděl ďábla :-D Strašně dlouho jsem se tomuto filmu vyhýbal kvůli dlouhé stopáži.Je pravdou že by to mohlo být kratší,ale rozhodně tenhle film nenudí.Sice jsem to čekal víc krvavější (né že by jí tam bylo málo),ale on je to spíš nářez po psychologické stránce.To vše podtrženo skvělými hereckými výkony dvou hlavních akterů a dobře zvolená hudba,která nádherně přidává tísnivější atmosféře.Rozhodně stojí za podívání. ()

Reklama

tron 

všetky recenzie používateľa

Pecka. V rámci možností. Spočiatku ma to príliš nechytilo, ale po polhodine som sa namotal ako mača na misku mlieka a už som len „zíral“, aké ďalšie príšerné zverstvo na mňa tvorcovia zakaždým vymysleli. Nie som si istý, či vykradli seriálového Dextera, každopádne to v konečnom efekte podali o dosť inak a vyšla im z toho fakt vydarená šialená hra so šialeným vrahom. Nechápal som síce, prečo to má mať minutáž pomaly ako režisérska verzia Pána prsteňov, ale napokon som sa nenudil a možno by som dokonca zniesol aj ďalších 10 – 20 minút navyše. Je to fakt brutálne, nekompromisná a pomerne šokujúca jazda a to som už čo-to videl. ()

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Je to skvelý krimi thriller od Kim Ji-una. Má vynikajúci príbeh o agentovi, ktorého snúbenka bola brutálne zavraždená sadistickým vrahom a tak chce urobiť všetko preto, aby ho medzi miestnymi podobne zameranými zločincami našiel. To sa mu aj podarí, ale miesto usmrtenia sa rozhodne týrať ho tým, že z lovca urobí korisť. Ale vrah sa s týmto osudom len tak zmieriť nehodlá. Spracovanie je perfektné, tu nemám absolútne čo vytknúť, aj táto nadmerná dĺžka filmu mohla byť kľudne ešte výraznejšia, dej vtiahne už od prvej minúty a odhlavnej vraždy, ktorá príde čoskoro naberie skvelé tempo, ktoré sa nezastaví až do konca. Film je plný originálnych situácií, minimálne už len základ filmu, tento spôsob pomsty som ešte nikdy nevidel a z kladného hrdinu to nerobí až takého slušného človeka, ako v bežných filmoch a mnoho iných prvkov, ktoré celkový príbeh ešte rozšíria, ale vôbec nič tu nepôsobí, že by bolo navyše, alebo dokonca malo prekážať, príbehovo to už v rámci žánru lepšie byť ani nemohlo. A ešte k tomu ten nezabudnuteľný záver. Čo sa týka samotnej akcie, tak vo svojej kategórii je to úplná špička. Násilím sa zbytočne nepreháňa, nie je ho tu prehnane moc, viacero situácií je len naznačených, alebo sú krátke, ale zase mimoriadne efektívne, napríklad ťahanie úst za prípustnú mieru, k tomu nezabudnuteľná situácia v taxíku, obzvlášť skvelým vizuálom, ale najviac som spokojný so samotnými stretmi dvoch hlavných rivalov, vycvičený agent proti brutálnemu vrahovi, ktorý sa len tak nezastaví, ktoré pôsobia správne tvrdo a nekomromisne a sú aj výborne natočené. Herecké obsadenie je dokonalé, perfektný Lee Byeong-heon v hlavnej úlohe, ktorý hráva v jednej skvelej úlohe za druhou a táto je asi tou najlepšou, Choi Min-sik, ktorý tu až nepríjemne zahral toho najslizkejšieho a najúchylnejšieho vraha, s akým som sa vôbec kedy vo filmoch stretol, je skutočne odporný v každom ohľade a plno zaujímavých zvyšných postáv. Réžia a technická stránka sú dokonalé, Kim Ji-un je skutočne talent, bezchybnosť v každom ohľade. Tu skutočne nenachádzam nič, čo by sa dalo vytknúť, v rámci žánru asi absolútny vrchol. 87% ()

Bloody13 

všetky recenzie používateľa

Dechberoucí thriller o tisícinásobné pomstě. Výkony dvou hlavních protagonistů jsou obdivuhodné, hlavně ve chvílích, když stojí oba tváří v tvář. Akční scény jsou nápadité, choreograficky skvěle zvládnuté a přehledné, brutalita nekorektní, ne však samoúčelná! Například taková scéna v taxíku vejde do dějin kinematografie stejně, jako ta s kladivem v Oldboyovi. Excelentní kamera a působivá hudba, dlouho na mě něco takovýho nezapůsobilo, prostě radost hledět a slyšet. Škoda jen té poslední třetiny, kde jinak strhující tempo malinko poleví. Dvě a půl hodiny je přece jenom trochu moc. Tak či onak, po Oldboyovi je pro mě tohle nejlepší korejskej "revenge" nářez. ()

Galéria (41)

Zaujímavosti (16)

  • Režisér Jee-woon Kim prezradil, ako sa niektorí indickí producenti zaujímali o práva na remake filmu. Keďže dohoda pri rokovacom stole zlyhala, zasmial sa a povedal: "Aj tak to urobili." (maramashi)
  • Sexuálna scéna medzi Kyung-chul a Se-jung bola vymazaná z medzinárodného zostrihu, Jee-woon Kim v rozhovore povedal, že jej odstránenie súvisí s filmovou stopážou a tiež nie je celkom vhodná z hľadiska načasovania. Mal v úmysle ukázať Kyung-chulovu bezohľadnosť prostredníctvom sadistického sexu, ale Se-jung sa ukázala byť agresívnejšia a v tej chvíli vyčnievala viac ako on. Keďže vysvetlenie vzťahu týchto dvoch bolo neobjasnené počas toho, keď Kim pracoval na filme, povedal, že to vyzeralo bližšie k cudzoložstvu so súhlasom a nie ako znásilnenie, a preto nedávalo zmysel, že by si znásilnená žena mohla takto užívať pohlavný styk. Ale Kim sa nechcel vracať k vysvetleniam, takže chcel film zbaviť zbytočného nedorozumenia. (maramashi)
  • Záverečná hudba filmu v kórejskom a medzinárodnom strihu je odlišná: Kórejský strih sa viac zameriava na hudbu, zatiaľ čo medzinárodný strih má aj zvuk plačúceho hrdinu. (maramashi)

Súvisiace novinky

Filmasia 2010 – asijské „best of“

Filmasia 2010 – asijské „best of“

30.11.2010

Letošní festival Filmasia se koná v Aeru 3. - 5. prosince 2010. Uvidíte nové filmy od jmen jako Andrew Lau, Takashi Miike, Hayao Miyazaki, Tsai Ming-liang nebo Kim Ji-woon! Asijský víkend začíná v… (viac)

Reklama

Reklama