Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pokračovanie životných osudov hrdinov filmu Medená veža. Dramatický príbeh dvoch chatárov z tatranskej Stratenej doliny začína ich prepustením z väzenia a návratom do rodnej dediny. Obaja chatári strávili za mrežami dva roky pre pašovanie - rozhodnú sa, že sa za to pomstia nadporučíkovi Pardekovi. (STV)

Recenzie (93)

Radko 

všetky recenzie používateľa

Pokračovanie Medenej veže recyklovalo hlavný hudobný motív, postavy a zliezlo nadol nielen z hory do doliny ale aj kvalitatívne. Pritom to tak nemuselo byť. Takmer 2/3 času ukazujú postupný rozklad ľudí, ktorým zobrali zmysel žitia. Pašovacie fóriky sú len unavenou reakciou smutných chlapov. Umelecká filmová štúdia postupného alkoholického rozkladu sklamaných a mocou utlačených by bola skvelou poctou všetkým potácajúcim sa troskám, ktoré kedysi zažívali hviezdne hodiny, a ktorých sú plné odumierajúce stredoslovenské dediny. Podanie pomocnej policajnej ruky sľubne sa rozvíjajúci motív spoľahlivo znormalizovalo. ()

PetrPan 

všetky recenzie používateľa

Poetika prvního dílu nevyšuměla, jen mezi baladou prosvítá i lehká romance s pár satirickými verši.  Kromě hledání nového smyslu života a zjištění, že nic takového neexistuje mě bavil ale snad i jediný lehce záporný esenbák v československém filmu v podání  Vlada Müllera, jehož počáteční nadutost dostává díky srandičkám navrátivších se kamarádů řádně na frak.  Orlie pierko je lehká smířlivá tečka za původně smutným příběhem, proč ne. ()

Reklama

Slartibarkfast 

všetky recenzie používateľa

V Orlím pírku se vracíme do Ztracené doliny, ve které se odehrával příběh Měděné věže. Nerozluční kamarádi dostávají lekce pokory a musí si projít nejednou nesnází, aby se nějak protloukli. Poetika z prvního dílu se více či méně vytratila a zbyl jen jakýsi pokus o navázání na přetrženou nit. Na příběh, který už skončil. Snaha o komické odlehčení, které se střídá s dramatickými scénami se bohužel nevyvedla příliš dobře. Skvělé herecké výkony a silné scény, které měly svůj potenciál, byly promrhány a naředěny plytkou břečkou, která vyplnila hluchá místa. Nicméně se na to dalo koukat a konec přeci jen pohladil na duši. 70% ()

Rozjimatel 

všetky recenzie používateľa

O poznanie slabšie ako prvý diel, aj sa tvorcovia vybrali trochu iným smerom (viac do komédie) a do iných lokalít (z hôr do doliny). Herci sú opäť skvelí, okrem Ivana Rajniaka a Ivana Mistríka ma veľmi bavil Vlado Müller ako policajt a jeho ustavične potýčky s dvojicou "chatárov". Inakšie, spomínaná dvojica je už charakterovo akási temnejšia, už sa im kvôli tomu nedá naplno fandiť. Zdá sa, akoby tvorcovia chceli naskočiť na vlnu popularity francúzskych kriminálnych komédii (napr. s Belmondom), kde hlavní hrdinovia sú darebáci, ale nebol to zrejme najšťastnejší nápad. Nejako sa vytratila tá pôvodná originalita, aj je to, najmä z počiatku, dosť strojené. Celkom ma pobavil nápad so zaľúbenou sedemnástkou, ale priznajme si, Andrea Čunderlíková nie je Milka Vášáryová (ani krásou a už vôbec nie herectvom). ()

Willy Kufalt 

všetky recenzie používateľa

(3x) Medená veža bol film so smutným príbehom, končiaci samovraždou jedného z hrdinov a depresívnym zakončením osudov ďalších dvoch hrdinov, vyústených do dvojročného väzenia. Kladol som si otázku, či takýto film s relatívne uzavretým príbehom môže mať dobré pokračovanie. Konec pochybovania bol po prvých minútach na mieste, keď sa z druhého dielu prekvapivo vyvinula výborná komédia s prvkami krimi a dobrodružného filmu. Orlie pierko je film o znovuhľadaní šťastia a radosti po tragických udalostiach, o slovenskom humore, užívaní si života, ale i o poznaní hraníc slušného správania a prostom ľudskom pochopení tých druhých. Za doprovodu hudby Zdeňka Lišky sa rozbieha veľká podvodnícka šaráda, ktorá sa nesie v duchu podobnej atmosféry ako komediálne diely Hříšních lidí alebo Majora Zemana. Ivan Mistrík a Ivan Rajniak vytvorili tragikomickú dvojku malých-veľkých zlodejíčkov, ktorí sa po pobyte vo väzení chcú začleniť späť do normálneho života, hľadajú ľudské pochopenie, ale prenasleduje ich smola. Podarí sa im to nakoniec? Pozrite si film... Mimochodom osobité kúzlo tomu dodala ako hosť i česká kráska Andrea Čunderlíková. ()

Galéria (25)

Zaujímavosti (12)

  • Filmovalo se i na železniční stanici Tatranská Lomnica. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Chata v Stratenej doline bola postavená v tzv. Filmárskom žľabe (cca 10 m pod Lomnickým sedlom), čisto pre potreby natáčania a stála v tej dobe pol milióna československých korún. Ešte v roku 1974 tam chata stála. Demontovaná bola postupne. Zhotovitelia chaty dostali podmienku, že ju po skončení natáčania musia zlikvidovať. Pozostatky chaty dnes dokumentujú len železné trubky, na ktorých bola stavba upevnená. Na vrchu Lomnického sedla sa nachádza informačná tabuľa, oznamujúca, že sa tu film natáčal. (Raccoon.city)
  • Nakrúcanie filmu prebiehalo v Starom Smokovci, Hornom Smokovci, Ždiari, Novej Lesnej, Spišskej Sobote, Novej Lesnej a na Dunajci. (dyfur)

Reklama

Reklama