Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová adaptácia prózy Milky Zimkovej. Tragikomický pohľad na lásku v zrelom veku... Voľné pokračovanie slávneho filmu Štefana Uhera Pásla kone na betóne sa vracia k známym hrdinom po určitom čase. Už nezúri komunistická diktatúra a aj do odľahlých kútov Slovenska preniká kapitalizmus. Ako sa však ukazuje, ľudia sa časom príliš nemenia a ich radosti i starosti sú stále tie isté... Tragikomický príbeh zachytáva peripetie Johaninho nového vzťahu s manažérom pivovaru Jankom Kvašným, nešťastné manželstvo jej dcéry Paulíny aj život v nových spoločenských podmienkach na východoslovenskej dedine... (STV)

(viac)

Recenzie (29)

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Podstatne slabšie pokračovanie príbehu z "ďalekého východu". Scenár sám o sebe nebol z kategórie najhorších, ale chcelo to viac okoreniť niektoré situácie, vygradovať, prípadne ešte viac odľahčiť humorom. Typický "vychodňarsky" humor tu je, ale je ho za prvé málo a za druhé v mnohých prípadoch ho prednášajú herci, ktorí toto nárečie ani náturu nemajú v krvi. Viac humoru by film určite posunul bližšie k divákovi i komerčnému úspechu. Nakoniec iba slabý priemer, ktorý som považoval vidieť za nutné hlavne z dôvodu kvalitného prvého dielu a rovnako z dôvodu, že z tohto kraja pochádzam. "Vychodňare...!, nevadzí. Raz budú možno i koňe na trave..." Slabé tri hviezdy-50%. ()

mvukotic 

všetky recenzie používateľa

Klasicke porevolucne pokracovanie. To co je stare, ako tak funguje. Pridana vsak bola typicka rovina, ktora pojednava o spolocenskych a ekonomickych zmenach po pade zeleznej opony, ktora vyznieva nasilu a sem tam az trapne. Inac prijemny oddychovy film na nedelne odpoludnie, teda az na toho chrapuna v podani skveleho Pavlovica, hehe. Paci-paci,fik-fik. ()

Reklama

meave 

všetky recenzie používateľa

Je to omnoho slabšie /ako väčšina voľných pokračovaní/ ale Johana je stále Johanou. Trošku staršou, obúchanejšou, avšak stále odhodlanou nedať životu nič zadarmo. Páči sa mi táto plnokrvná baba aj s jej postojom a občasnými útekmi pred sebou. A som rada, že nakoniec nikto z nás neutečie..pretože samému pred sebou sa nedá. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Slovensko nemá tradíciu v pokračovaniach a ak sa o nejaké pokúsi, zdá sa byť zbytočné. Kone na betóne tiež neprinášajú nič zásadné, i keď sa nečudujem, že tvorcovia mali potrebu príbeh Johany uzavrieť. Bohužial sa tak udialo v divokých 90tych rokoch s príšernou módou a všadeprítomnými novopodnikateľmi. Kone na betóne sú však aj po rokoch pozerateľný film, čo je jeho najväčším a v podstate jediným kladom. Niektoré postavy sú zjednodušene napísané, manžel Paulínky sa chová ako karikatúra a syndróm zjednodušenia je prítomný skoro všade. Nápadník Johanky si môže vyberať, môže mať aj Mičkovicovú, avšak dá prednosť vráskam a otáznej charizme hlavnej hrdinky. No je to také malé guilty pleasure, ale ťažko nájsť z tohoto obdobia vkusný a inteligentný nadčasový film. ()

javlapippi 

všetky recenzie používateľa

Ďalšia dobová konzerva, tentoraz rokov deväťdesiatych, so všetkým čo k tejto dekáde patrí. Spoločenské zmeny, pozvoľný rozklad kolektívneho poľnohospodárstva, hurápodnikatelia, dobová móda, densflór a nejaká tá jemná erotika. Oproti jednotke je to slabšie, kopa postáv, dialógov a celých scén je silených a pôsobí až karikatúrne. Ako ukončenie osudov načatých v jednotke to beriem, nad nedostatkami som ochotný privrieť oko, akurát Katarína Kolníková pokúšajúca sa hovoriť východoslovenským nárečím je už na mňa príliš. ()

Galéria (7)

Zaujímavosti (4)

  • Na film si našlo cestu do slovenských kín 77 424 divákov. (Raccoon.city)
  • Film bol natočený v rodisku Milky Zimkovej, v obci Okružná na východe Slovenska. (DETTO1976)
  • Henrieta Mičkovicová se kvůli svlékání před kamerami velmi styděla, zakopla, upadla nahá na zem a rozesmála celý štáb. Právě tato malá nehoda jí ale pomohla překonat nervozitu. (Sufferer)

Reklama

Reklama