Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Komédia
  • Dráma
  • Rodinný
  • Animovaný
  • Rozprávka

Recenzie (1 091)

plagát

Tlačit rukama (1991) 

Zaslúžilý tajvanský tajči majster sa na dôchodcovské kolená presťahuje do Ňujorku k synovi s americkou manželkou a miešaným vnukom. Trojgeneračné spolužitie býva problematické samo o sebe, nieto ešte s kultúrnymi rozdielmi a jazykovou bariérou. Svoju pravdu má vykorenený dedko, nervózna nevesta aj na obidve strany hrajúci syn. Výsledkom sú scény vtipné, dramatické, tragikomické a nájde sa aj pár akčných. Poteší spokojné finále, kde sa tiger nažerie, drak zostane celý a dokonca nastanú nejaké tie medzikultúrne kulinárske prieniky. Za štyri rozpučené knedličky. "There is one thing worse than a communist. It´s ex-communist who became a capitalist." (vďaka Willy Kufaltovi za zaradenie do premietania)

plagát

Třetí patro - Mistr (1985) (epizóda) 

"Chlapci, kdo to tady hvízdá? Hvízdaní přenechte ptactvu, vy jste lid!" Vo finálnej epizóde sa riešia dva bojové úkoly. Za prvé si Brázda Vaculík zrovná vzťah s tehotnou frajerkou, podujme sa na rolu otca a odmietne síce pomocnú, ale aj dozornú ruku jej rodičov. "Konektory sice přinesl, ale nástěnku udělal akorát jednou!" Za druhé sa vyrieši otázka šikany, po počiatočnom okúňaní sa funkcionárov a žiakov sa do toho obuje stranícky výbor a po krížových výsluchoch, kedy aj otrlému Suchánkovi zvlhnú oči, je hlavný šikany strojca Kadlec Duchoslav jednomyseľne vylúčený zo školy a slušnej spoločnosti. "Jseš předseda svazu mládeže, tak snad by ses měl řídit vlastním názorem, ne tím, co ti kdo naznačí! Copak jsi loutka na provázku?!" Správny smer v živote si nájdu aj Slamák a Vojta a všetko sa skončí happyendom okolo skrine tlačenej na dvojkolesovom vozíku. Veľmi dobré vyvrcholenie, za štyri viney na diskotéke.

plagát

Třetí patro - Hrdlička (1985) (epizóda) 

"Kdo tuhle práci bude dělat, až všichni dědkové a babky umřou? To mě řekni!" Učilište vyrazí na chmeľovú brigádu, kde sa rieši hneď niekoľko problémov, od slabej pracovnej morálky, cez Brázdove rozhodovanie ako naložiť so zvyškom života, akordami na Ovečku, zábavou na daždivý deň, až po vystupňovanú šikanu končiacu skoro že až tragicky. Za štyri stehná z hrdličky.

plagát

Třetí patro - Patent (1985) (epizóda) 

"Sakra, kdybych nevěděl, že na to ti kluci kálej, tak bych mu navrhl nějakou pochvalu!" Šikanovaní obyvatelia internátu sa pomstia šikanujúcim za použitia biologických zbraní zabíjačkového typu. Slamákovi skoro trafí šľak fotra a stratí sa vynález. Miky machruje na gymnaziálnej stužkovej za zvukov Michala Davida. Brázda orie dvojmo, v jednom prípade dokonca aj seje. Za štyri tabletky živočíšneho uhlia.

plagát

Třetí patro - Dopis (1985) (epizóda) 

"Když já sbírám zahraniční špunty vod limonád a takovej kroužek tady není!" Úspešne prebehnutý deň otvorench dverí pokazia Brázdovi Vaculíkovi nezhody s frajerkou Mílovou, na ktorých má svoj podiel aj zabuchnutá šťanda Olina Chrtková, ktorá to skúša najprv líbesbrýfmi a neskôr obvineniami z harašenia. Ďalej sa rieši práca vo výškach, útek z domu do pavlačového pelechu neresti Slamáka Langmajera a šikanovanie kučeravého Novotného. Náš hrdina pociťuje silnú skepsu a má zajačie úmysly. Kvalita za štyri konektory do jazykovej učebne.

plagát

Třetí patro - Zeď (1985) (epizóda) 

"Vlasy má sčesaný do patky, do očí mu není vidět, tady v uchu to má náušnici, chtělo by to ještě kroužek do nosu!" Otec Somr predpovedá budúce módne trendy, protekčný hajzlík Miky Duchoslav uniká zaslúženému trestu a ešte zvádza Slamáka Langmajera na šikmú plochu. "No co je kluci, nemáte bejt na schůzi?!" Vojta Potměšil si po kúpeli posiluje sebavedomie so slobodnou matkou Krbovou, zatiaľ čo Vaculíkova polovička činnosti podobného druhu v internátnej izbe odmieta. "No podívejte, květiny na internátu jsou obrazem vaší svazácké aktivity..." Aspoň mu to umožnilo zdekovať sa zo zväzáckej schôdze, ale o niečo neskôr v postkoitálnom uvoľnení sľubuje veci, ktoré asi nemyslí úplne vážne. "To mi ho musíte tak dráždit?! On mi pak chce diktovat přímo do stroje!" Výborný druhý diel, pribudli konflikty s vedením, dokonca aj nejaké náznaky šikany, zábava pokračuje za štyri ohnuté šrobováky. "Podívej se, jsi mistrem odborného výcviku a ne mistr světa!"

plagát

Třetí patro - Civil (1985) (epizóda) 

Vaculík priamo z vojny nastupuje do hlavného mesta ako majster odborného výcviku, čím popudí frajerku Mílovú a jej rodičov, ktorí s ním mali iné plány. "Teda vy umíte běhat, soudruhu!" V učilišti aj internáte si ho všetci pamätajú z jeho učňovských rokov, takže si rešpektu neužije ani od kolegov pedagógov a vďaka nízkemu vekovému rozdielu ani od zverených žiakov, Duchoslav Miky dokonca neváha zneužiť jeho naivity a mäkkej povahy k vlastnému prospechu. "V samoobsluze odcizil kefír." Posledná šanca do srdcí oprsklých pubertiakov by mohla byť prostredníctvom modelárskeho krúžku. "Zakoupili jsme autodráhu, chlapci se přitom ventilují." Úvodná epizóda baví za štyri zlomené vrtáky.

plagát

Trasa (1978) 

Dobývanie ropy v extrémnych podmienkach na Sibíri je činnosť natoľko dôležitá a náročná, že na ňu nestačia ani osvedčené a skoro dokonalé nákladiaky z Tatry. Podnik teda vyšle skupinu skúsených šoférov, aby oranžové mašiny otestovali priamo na mieste a pripomienkovali, čo treba k ich absolútnemu zdokonaleniu. Náročná práca pri teplotách hlboko pod nulou môže skúseného šoféra zlomiť, ako sa stalo uzimencovi Jandákovi, alebo ho zoceliť a urobiť z neho lepšieho človeka. To sa stane Kanyzovi, ktorý sa z ľahkovážneho frajera a sukničkára stane zaprisahaným monogamistom s úprimnými citami k miestnej felčiarke Margarite Alexandrovne. To nejde pod fúzy jej bývalému Arkadijovi a tak započne súťaženie medzi nimi aj automobilovým priemyslom oboch spriatelených krajín. Nápad by celkom ušiel, problémom je nezáživné filmové spracovanie, nijako oslnivé herecké výkony a mne konkrétne u filmov tohto typu lezie na nervy, keď všetci v Česku aj Rusku hovoria dokonalou češtinou, akurát niektorí Česi sa tvária, že predabovaným Rusom nerozumejú a čakajú, až im to iní Česi preložia. Za dve neexistujúce injekcie proti mrazu.

plagát

Hvězda jede na jih (1958) 

"No dovolte pane! Toto dítě má morální nárok na místo u okna! Dítě je naděje národa a nesmíme mu bránit, aby vidělo co nejvíce!" Jazzový orchester pod vedením kapelmajstra Hrušínskeho vyráža špeciálnym čedokovým vlakom na filmový a hudobný festival do Juhoslávie. Bohužiaľ odišli bez speváčky, ktorá si pomýli železničné stanice a snaží sa kolegov hudobníkov dostihnúť lietadlom a autom. Okrem spomínaných spôsobov vyspelej socialistickej dopravy, ktorú treba prezentovať, dôjde aj na plavbu loďou, keď už sme na tom Jadrane. Nie príliš náročná, ale celkom vtipná dobová komédia mi hudobným, cestovateľským a kolektívnym námetom evokovala mix filmov Hudba z Marsu, Výlet po Dunaji a Andělovských veselohier. Je tu plno vtipných postavičiek ako o komforte ostatných sa neustále uisťujúci vedúci zájazdu Kopecký, pašeráčka pršiplášťov Zázvorková, malý okuliarnatý génius Chudáček, pevec sukničkár Cortés, profesionálny rekreant prepočítavajúci slnečný svit na koruny Deyl, komediálne nie naplno využití členovia orchestru Štercl, Menšík, Lipský, Effa, Hlinomaz a ako speváčky predabované aj prespievané cudzinky, Srbka Miletić a Poľka Połomska. Dej svižne odsýpa bez nudných miest, nechýbajú chorvátske scenérie, temperamentné balkánske nepredabované a neotitulkované dialógy, pravdepodobne na posilnenie krátkodobej československo-juhoslovanskej družby a zopár lepších bigbandových inštrumentálnych a slabších spievaných hudobných čísel. Nie je to nejaký nezabudnuteľný majsterštyk, ale pobavilo ma to za tri neprečítané telegramy. "Pane, vy jste muž a vezete dámské prádlo! Za to vás mohu klidne zadržet!"

plagát

Kentauři (1979) 

"To jsi to všechno ukradla, nebo ti to darovali?" "Prosím tě, kdo ti dneska něco daruje!?" Marxistický prezident fiktívnej juhoamerickej krajiny čelí ekonomickej a politickej kríze, nepomáha už ani zvolávanie miliónových manifestácií a nakoniec podľahne fašistickému puču podlého generála. Kým sa tak stane, máme tu nejaké dramatické situácie, chvíľami až politicky thrillerové, nejakú propagandu a na záver aj akciu. Zaujímavý námet, inšpirovaný udalosťami v Čile, bohužiaľ dosť nezáživne spracovaný, takže nejaký extra filmový zážitok nehrozí. Jedná sa o veľkú koprodukciu štyroch krajín (ZSSR/Maďarsko/ČSSR/Kolumbia) a ešte viacerých národov (Litva, Estónsko, Moldavsko), viditeľný československý podiel predstavuje akurát vedľajšia rola Jitky Zelenohorskej. Za dve prezidentské rany z bazuky. "Tyto výhružky přicházejí od důstojníků." "Z čeho tak usuzujete?" "Soudím tak dle velikého množství hrubých pravopisných chyb v těchto dopisech."