Reklama

Reklama

Kriminálka Staré Mesto

(seriál)
  • Česko Kriminálka Staré Město
TV spot 4
Slovensko / Česko, (2010–2013), 12 h 19 min (Minutáž: 52–59 min)

Hrajú:

Zuzana Fialová, Matěj Hádek, Milan Lasica, Emília Vášáryová, Tibor Babarcai, Peter Šimun, Marián Slovák, Boris Farkaš, Táňa Pauhofová, Alexander Bárta (viac)
(ďalšie profesie)

Série(2) / Epizódy(13)

Obsahy(1)

Sedemdielny detektívny seriál, zasadený do každodennej reality životom kypiaceho bratislavského Starého mesta.  Jeho hrdinami sú predovšetkým kriminalisti, pátrajúci po zločinoch, ukrývajúcich sa v zdanlivo pokojných uličkách historickej Bratislavy. Svoju úlohu však v seriáli zohráva aj pestrofarebná vzorka typických obyvateľov tejto malebnej štvrte, ľudí so svojimi rozmanitými, často i tienistými osudmi. Nielen drobné krádeže, ale aj vraždy z vášne, či škandalózne aféry s medzinárodným dosahom, stoja v centre tohto pútavého rozprávania, plného napätia, zaujímavých psychologických postrehov i nadľahčeného humoru.
Seriál vzniká na základe námetov skúseného kriminalistu, ktorý už niekoľko rokov vydáva bestsellery pod pseudonymom Dominik Dán a o ktorom sa už hovorí ako o slovenskom Ed McBainovi. Jeho spoluautorom je skúsený televízny scenárista Alex Koenigsmark.

Jednotlivé časti:  1. Prípad petrolejového princa
2. Prípad vysmiateho muža
3. Prípad zlatej smrti
4. Prípad červeného hada
5. Prípad tancujúceho fantóma
6. Prípad strateného syna
7. Prípad zamknutého kostola (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (14)

TV spot 4

Recenzie (123)

kinderman 

všetky recenzie používateľa

Je to problém, když máte postavit seriál na nesympatické herečce, jejíž jedinou polohou je permanentní naštvanost a z té vyplývající způsob mluvy- kulometná kadence dohnaná za hranici srozumitelnosti. První 4 epizody nic zvláštního, jako by se tvůrci nedokázali rozhodnout, zda to bude spíš o případech, nebo o vztazích (ač díl trvá hodinu, připadá mi stopáž vždy dvojnásobná). Nejpřirozenější herec jednoznačně M.Hádek, proto ta užovka v autě ve 4.epizodě?! ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Natočiť dobrý krimi seriál si vyžaduje mnoho vecí, od kvalitného scenára, skúseného dramaturga, invenčného režiséra a v neposlednom rade uveriteľných hercov. V súčasnosti v našich zemepisných šírkach skĺbiť všetky atribúty býva veľký problém. A je tomu i teraz. Najviac bijúca do očí je stavba jednotlivých príbehov. Balansujú na hrane kriminálky a rodinného seriálu, čo v tomto prípade bolo na škodu. Hlavne línia hlavnej predstaviteľky Zuzany ( Fialová ) a jej bývalého manžela ( Igonda ) je kontroverzná a v podstate zbytočná. Taktiež viacero častí živená téma tajomného vzťahu jej matky ( Vašáryová ) s neznámym "biológom". O to viacej sa mi páčil komplikovaný vzťah Zuzaninho kolegu Andyho ( Hádek ) s pražskou priateľkou, kde sa im do vzťahu plietla jeho práca a vzdialenosť. Bolo to preto, že táto línia bola skoro nepovšimnuteľná a uzavrela sa až v poslednej časti. Čo sa týka výberu hercov, som veľmi spokojný so všetkými zúčastnenými, jediný problém som mal s Fialovou. Bola neuveriteľne neuveriteľná, jej postava vyšetrovateľky bola úplne mimo. Svoje herectvo dokázalá ukázať jedine v poslednej časti, keď sa vynoril problém so synom. Práve tento fakt zásadne znižuje hodnotenie, lebo som sa s hlavnou predstaviteľkou nedokázal stotožniť. Na druhej strane treba oceniť režiséra, strihača a dobrá bola aj hudba. Možno sa obe verejnoprávne televízie ( STV a ČT ) rozhodnú pokračovať v druhej sérii, čo by určite nebolo na škodu, lebo pri záplave primitívnych rodinných seriáloch komerčných televízií, to bol dobrý projekt. ()

Reklama

Gwaihir 

všetky recenzie používateľa

Po velmi dlouhé době opět došlo na česko-slovenskou spolupráci v seriálové tvorbě a nutno říct, že to nedopadlo vůbec špatně. Atmosféra noční Bratislavy je skutečně působivá a jednotlivé případy jsou docela uvěřitelné, možná také proto, že nejsou nikterak zbytečně překombinované. Linie rodinných vztahů překvapivě neruší a komentáře bývalého šéfa většinou dobře baví. Hlavní ale je, že celý seriál zůstává v našich vodách, a to i svým poklidnějším stylem. S1 - 65 %, S2 - 70 % ()

2-Xtreme 

všetky recenzie používateľa

Slovenské odsúdené panelákové seriály, ktoré ordinujú v ružovej záhrade nesledujem. Pri tomto som spravil výnimku, pretože za scenárom stojí skvelý spisovateľ Dominik Dán. A práve tento človek tú našu tvorbu ako tak okorenil o neokukanost. Kto čítal Dánove knihy, všimol si spojitosti s postavami a iné vychytávky, no predovšetkým si všimol, že slovensko je stále moc konzervatívne. Je škoda, že seriál je (zatiaľ) okresaný o štipľavé dialógy a čierny humor ako v Dánových knihách. Na prvý pohla nejde o žiadnu svetobornú vec, no v dnešnej slovenskej tvory je to asi to najlepšie čo sa na obrazovky dostalo. Herci na čele v Fialovou nepôsobia strojene a dej pilotu i keď bol lineárny, bol zaujímavý. Som zvedaví čo povedia ďalšie diely a zatiaľ aspoň palec hore. Len dúfam, že tvorcovia nesklamú a predvedú viac než len manžela, ktorý vraždí, pretože manželka spí s jeho kamošom. ()

Phobia 

všetky recenzie používateľa

Návštěva přítelovy babičky, nevhodnost někam se zašít a dělat, co chci, výsledkem bylo sezení u TV obrazovky, když zmíněná bedýnka nenabízí cokoliv záživného. Z obvyklých sraček v hlavním vysílacím čase padla volba na novou českou kriminálku. Zíííív... snažila jsem se u toho podřimovat, ať využiju čas nějak konstruktivně, no nedařilo se :-(. Rozkouskovaným příběhem na téma Radovan Krejčíř, pardon, Emil Svatý, jsem se pronudila až do trpkého konce. Na prd děj, spousta rádobyzajímavých postav v podání více i méně slavných herců, okoukané exteriéry Prahy, dramatická hudba v okamžicích, kdy se někdo třeba jen prochází po obchodě (divák čeká, kdy bude dotyčný zastřelen, probodnut či sežrán divou zvěří - a ono nic). Snad k nám babička nebude jezdit přespávat často, ať nemusím podobně rozpačité počiny českých a slovenských tvůrců sledovat často. 45% ()

Galéria (110)

Zaujímavosti (4)

  • Jméno scenáristy Dominika Dána je umělecký pseudonym autora, který svou totožnost pečlivě tají. Jelikož zná detailně jednotlivé kauzy, spekuluje se, že jde o bývalého nebo stále aktivního kriminalistu. (Olík)
  • Na výrobe seriálu sa podieľal známy autor detektívnych románov Dominik Dán. (R4D0)
  • V pátém díle je pachatel spoután náramky s rukama před tělem, avšak v dalším záběru má spoutané ruce za zády. (sator)

Reklama

Reklama