Reklama

Reklama

Doktor Jack Kevorkian chtěl vždy pomáhat lidem odejít z tohoto světa. Smrt ho fascinovala a vždycky ji viděl jako součást přirozeného řádu věcí. Často také mluvil o právu na důstojnou smrt. Při svých pravidelných nočních pochůzkách po nemocnici vždy pozoroval oči umírajících, zdali mu neprozradí něco víc. Právě tyto pochůzky mu vynesly nelichotivou přezdívku doktor Smrt. Kevorkian se po setkání s jedním ochrnutým pacientem, jehož kvalita života se prakticky rovnala nule, rozhodl přejít od slov k činům a sám začal pracovat na stroji, který nazval Mercitron. Měl pouhým stisknutím tlačítka pacientovi umožnit jednoduše a důstojně ukončit svůj život, pokud si to bude přát. Dal tak vzniknout zcela novému oboru medicíny - euthanázii. Sám poskytoval v této oblasti poradenství. Začalo to obyčejným inzerátem v novinách, pak přišla první pacientka a zanedlouho o tom měl slyšet celý svět... Detroitského patologa ztvárnil Al Pacino a za svůj strhující herecký výkon byl oceněn Zlatým glóbem. Biografické drama s hvězdným obsazením portrétuje i několik lidí, kteří Jacku Kevorkianovi pomáhali. Nejbližší okruh příznivců vzdělaného patologa tvořili jeho sestra Margo (Brenda Vaccarová), jeho dlouholetý přítel, technik Neal Nicol (John Goodman), aktivistka Janet Goodová (Susan Sarandonová) a právník Geoffery Fieger (Danny Huston). Film, realizovaný v produkci HBO, ověnčený dvěma Cenami Emmy, natočil režisér Barry Levinson. (HBO GO)

(viac)

Recenzie (352)

viperblade 

všetky recenzie používateľa

Už začátek, kdy se na obrazovce objeví, že film je z produkce HBO mě povzbudil a dal mi naději, že tohle bude skvělý zážitek. A po skončení mi nezbývá než suše konstatovat, že tohle JE skvělé! Natočit film o zřejmě nejpalčivějším tématu dnešní doby tak, aby to nebylo hloupé, to chce pořádně talentovaného režiséra a neméně talentovaného hlavního tahouna. Barry Levinson mi dokázal, že od dob Rain Mana se nic nezměnilo a on stále umí. Byla by škoda, kdyby on přemýšlel o režisérském důchodě… To samé platí pro mistra všech mistrů, herce všech herců - Ala. Věřil jsem, že jsem většinu jeho skvělých rolí už viděl, ale k sakru, tenhle chlap nemá žádná herecká omezení! Do každé role dává kus ze sebe a zde to jde poznat. Je vážně škoda, že nemá šanci na Oscara, nicméně útěchou mu může být cena Emmy. _____ Nejvíce mě ale překvapil přístup k danému tématu. Na eutanazii zde neexistuje ten správný názor (všimněte si, že i SPOILER!!! když ho soudkyně pochopí, proč to udělal, stejně jej pošle sedět, protože se jí zdálo, že byl "nad zákonem". KONEC SPOILERU! Je zarážející, že od té doby se prakticky nic nezměnilo - křesťané (které zde mimochodem Al setře skvělou hláškou /dívka se ho zeptá, zda věří v nějakého Boha/: "I have a religion. His name is Bach… Johann Sebastian Bach. And at least my God isn't an invented one.") jsou zde znázorněni jako ti, kterým to vadí nejvíce, protože to je hřích, ale ve většině Ameriky má Jack podporu… Já měl taky na eutanazii názor spíše záporný, ale v průběhu filmu, kdy jsem měl možnost nahlédnout (byť to nebylo reálné) jak někteří trpí, začal jsem svůj názor měnit. Pokud opravdu někdo trpí tak, že léky nezabírají a chce dobrovolně skončit se životem, tak necháme ho, ať se trápí a třeba skočí pod vlak, či to napálí za volantem v plné rychlosti do stromu (a třeba ještě někoho omylem přibere s sebou)? Nebo mu radši dopřeje poklidnou smrt? Nechci říct důstojnou, protože jak řekl v jedné epizodě Dr. House: "Důstojně žijeme, ne umíráme." Eutanazie zřejmě bude vždy palčivé téma, na které nikdo nebude znát 100% odpověď, zda ano, nebo ne. Já jen doufám, že se do této situace nikdy nedostanu, ať už budu na jakékoliv straně pomyslného "provázku" (kdo viděl film, tak ví.) You Don't Know Jack není pěkný film, není to vlastně ani příjemný film, ale má hloubku a donutí vás přemýšlet. Tady nejde jinak - 100 %. ()

Cappuccino 

všetky recenzie používateľa

"Mám Boha a jmenuje se Bach, Sebastian Bach. A ten můj bůh není aspoň smyšlený." __ 129 minút vám ubehne ako voda - priam rýchlosťou Niagarských vodopádov. Za to ručím! __ HBO opäť nesklamalo. Majster Pacino opäť nesklamal. Čo viac si priať? Určite by som v žiadnom prípade neprotestoval, ak by sa snímok snažil poukázať aj na fakta z oboch strán barikád, ale nič to, nič. Jednostrannosť má v tomto prípade svoje opodstatnenie - vďaka nej sme sa aspoň mohli zamerať na kontroverznú, no v podaní veľkého Ala nadmieru sympaticky vyznievajúcu osobnosť, Jacka Kevorkiana, Doktora Smrti. __ Každý človek má právo rozhodovať o svojom živote a smrti. Každý z nás má k obom podmetom jedinečný postoj. Aké sú však rozmedzia, v ktorých treba danému človeku "pomôcť na druhú stranu" alebo ho naopak podporiť k návratu do bežného života? Zapeklitá otázka. ()

Reklama

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Sú to problematické štyri hviezdičky. Ak by som hodnotil iba film, tak je to o hviezdičku menej. Ale film je silný nielen tým, ako príbeh pretvorí do filmovej reči, ale aj výberom dostatočne zaujímavého príbehu. A to sa v tomto prípade stalo. Samotný príbeh jedného, spočiatku anonymného doktora, je mimoriadne zaujímavý, rozporuplný a polarizujúci, okrem iného aj preto, že sa bezprostredne týka každého z nás a našich najbližších. Nájsť v tejto dileme pravdu, nejaké optimum je veľmi ťažké. A aj keď súdna moc štátu Michigan sa príliš nevyznamenala, jej posledné rozhodnutie, ktorým oddelila asistovanú samovraždu od aktívnej eutanázie, bolo jedno z najlepších. Za stvárnenie postavy doktora Kevorkiana si Al Pacino zaslúži absolutórium. A na záver môj súhlas s obľúbenou evapetrou, ktorá upozornila na odfláknuté premenovanie originálneho názvu filmu, ktoré neprípustne priblížilo dr. Kevorkiana k dr. Mengelemu. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Odhliadnuc od faktu, že distribútor si preklad filmu vyložil po svojom a za každú cenu chce pritiahnuť diváka i peniaze, si skúsený divák vyberie sám. Stačí pohľad do očí Al Pacina na DVD obale a je rozhodnuté. Pacino si po dlhšom čase vybral dobre a film si ukradol celý pre seba. Ako "asistent" pri samovraždách nevyliečiteľne chorých a trpiacich určite rozdelí divákov i verejnosť na dva nezmieriteľné tábory. Ja som pevne stál za názormi doktora, ktorého tradične fantasticky stvárnil Al Pacino a súhlasím s názorom, že každý by sa mal rozhodnúť sám za seba. Ani vláda, ani štát, ani boh.... iba ja sám. Je to jeden z tých filmov, ktorý kladie zaujímavé otázky a dokáže v každom z nás vyvolať záujem o tému i vytvorenie si vlastného názoru. Napriek tomu, že film má neskutočné množstvo príležitosti na citové vydieranie, nedeje sa tak. Skúsený Levinsom k téme pristúpil profesionálne a namiesto sĺz by radšej videl diváka, ktorý aj po skončení filmu bude na tému eutanázie myslieť. Film nemá vyslovene silnú scénu, aj keď by som rád vyzdvihol scénu prvej nevydarenej prezentácie prístroja smrti, či prvého pacienta v dodávke, no napriek tomu má u mňa poctivé štyri hviezdy. 80%. ()

jojinecko 

všetky recenzie používateľa

Kevorkiana som "študoval" (kniha, dokumenty) a písal o ňom a eutanázii cca tri práce na VŠ a aj preto som bol na tento film vytešený už dlhšie. Očakávania veľké- výsledok výborný. Barry Levinson si zaspomínal na formu z obdobia Spáčov a podarilo sa mu dosiahnuť v rámci filmových možností komplexný pohľad na Kevorkiana a celú problematiku. Film nemôže nechať diváka chladným, v dobrom slova zmysle ho núti zamyslieť sa nad celou problematikou asistovanej samovraždy a otvára diskusie. Oceňujem, že pri tak komerčne vďačnej a zároveň polarizujúcej téme autori neskĺzli do moralizovania, prvoplánovosti a povrchnosti. Možno v rámci "férovosti" a vyplnenia mozaiky osobnostného profilu mohla byť vo filme viac detailne vykreslená reálne dokázateľná Kevorkianova posadnutosť smrťou a umieraním, ktorá sa prejavovala už v jeho mladom veku a najmä pri štúdiu a praxi (tým by jeho motivácia k tak radikálnej podpore eutanázie nebola len "proľudská", ale rolu by zohrávali aj latentné psychopatické črty). K autenticite prispievajú aj útržky reálnych Kevorkianových videí, do ktorých bol elegantne "dorobený" aj Al Pacino. Mimochodom Al Pacino je ďalšou devízou snímku- už som sa zľakol, že po sračkách posledných rokov aj zabudol hrať. Omyl! On nehrá, on JE Kevorkianom! HBO má poslednú dobu šťastie na projekty. You Don´t Know Jack je jedným z nich a pre mňa jedným z horúcich kandidátov na film roku 2010. ()

Galéria (30)

Zaujímavosti (7)

  • Když mluví Neal (John Goodman) s doktorem Kevorkianem (Al Pacino) o tom, jak mu vpravil do krevního oběhu krev z mrtvého člověka, jedná se o událost, která se opravdu stala. Kevorkian chtěl využít poznatky z tohoto experimentu v případné válce, kde by krev padlých posloužila jako transfuze raněným přímo na bojišti. (syphonn)
  • Al Pacino získal za ztvárnění doktora Kevorkiana ceny Emmy a Zlatý Glóbus za nejlepší herecký výkon v hlavní roli v minisérii nebo TV filmu. (Bibr)
  • Jack Kevorkian zemřel v Detroitu 3. června 2011, více než rok po premiéře filmu. (LudeCZek)

Súvisiace novinky

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

08.02.2014

Barry Levinson dal světu Dobré ráno, Vietname nebo Rain Mana, v posledním letech pak zaujal především televizním dramatem Doktor Smrt s Alem Pacinem. Teď nicméně chystá pořádný celovečerní comeback,… (viac)

The Rock a Hemsworth: Pro ranec dolarů

The Rock a Hemsworth: Pro ranec dolarů

06.01.2012

Akční hrdina minulého a podle traileru na G.I. Joe: Retaliation i tohoto roku Dwayne Johnson pokračuje v linii filmů, ve kterých spíš někdo dostane nakládačku, než objetí od šťastné rodiny.… (viac)

Reklama

Reklama