Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Patton je portrétem jednoho z nejgeniálnějších válečníků dvacátého století, který získal v roce 1970 celkem 7 Cen Akademie, včetně kategorie za nejlepší film. Jeden ze získaných Oscarů patřil také Georgovi C. Scottovi, a to za jeho triumfální ztvárnění George Pattona, jediného spojeneckého generála, kterého se nacisté skutečně obávali. Charismatický Patton, který sám navrhoval vlastní uniformy a nosil šestiranovku se slonovinovou rukojetí, věřil, že v minulých životech byl válečníkem. Vymanévroval Rommela v Africe a po operaci Den D vedl své jednotky v nezastavitelném tažení napříč Evropou. Jak byl brilantní, tak byl odbojný. Svými schopnostmi dokázal, že jeho nestálá osobnost byla jednou z největších zbraní, kterou nepřítel nedokázal nikdy porazit. (Česká televize)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (195)

Slasher 

všetky recenzie používateľa

Špičkový portrét legendárního generála. Starosvětský, narcistický, neomalený, nebojácný, Patton byl opravdový charakter a Scott ho zahrál naprosto bezchybně a charismaticky. Ať už byl generál jakýkoli, kdybych šel v té době do války, bylo by mi ctí nastoupit pod jeho velením. "Compared to war all other forms of human endeavor shrink to insignificance." ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Už dávno som žiadnemu filmu nedal plný počet hviezdičiek. Film Generál Patton považujem za vhodného kandidáta.. Nie je veľa takých excentrických a výnimočných osobností, ktoré nepochybné úspechy spoľahlivo znehodnocujú bezohľadnosťou pri honbe za splnením úloh. Niekedy mám snahu charakterizovať film jedným slovom. U tohto filmu je to komplexnosť. Film podľa mňa komplexne zobrazil nejednoznačnú a rozporuplnú osobnosť gen. Pattona. Režisér a osobitne George C. Scott k tomu maximálne prispeli. Nezaznamenal som nadbytok amerického pátosu, bojové scény boli tiež v poriadku, takže nemám dôvod kvôli nejakým maličkostiam znižovať hodnotenie. Aj hudba bola fajn. ()

Reklama

Flego 

všetky recenzie používateľa

Film zobrazuje posledné 3 roky z druhej vojny. Do deja vstupujeme po prehranej bitke pri Kasserine v Maroku, vtedajší americký veliteľ Fredendall utrpel značné škody, a bolo načase ho vymeniť. Už úvodné rozkazy nastupujúceho generála Pattona zvyšovali disciplínu a povzbudzovali morálku mužstva... Bezpochyby bol Patton počas celej vojny znamenitým dôstojníkom, nechýbala mu dravosť, nekompromisnosť, disciplinovanosť, ale dokázal ukazovať aj ľudskú tvár básnika a nadovšetko stál za svojími ľuďmi. Neváhal strieľať po útočiacich lietadlách svojim revolverom, neváhal robiť regulovčíka, neváhal robiť všetky kroky, aby jeho vojská napredovali. Lebo uznával jedine napredovanie. Presne všetky tieto historicky známe skutočnosti sú obsiahnuté aj v tomto veľkolepom filme. A že ide o parádny vojnový film svedčia aj realisticky natočené tankové boje. Chvíľami som nechápal, prečo nemohol byť snímok premietaný ešte v socialistických kinách, na záver som to pochopil.:) Treba ešte podotknúť, že výkon Georgea C. Scotta je obdivuhodný, ukázal nám postavu generála v celom jeho spektre charakteru, od poéta po prehnaný ambicionizmus. ()

GodComplex 

všetky recenzie používateľa

Takze v prvni rade skvely Jerry Goldsmith, jehoz ustredni melodie silne evokovala Aliena, ktereho splacnul o dekadu pozdeji. V druhe rade vyborne zobrazeni taktiky spojenecke kampane pri tazeni Evropou a slusne zpracovana atmosfera WWII vcetne pohledu z druhe strany. Nakonec mozna skoda, ze se to cele az prilis zameruje na 1 osobu Pattona, ktery sympatiemi zrovna neoplyva, na druhou stranu je to osoba dostatecne kontroverzni a pro valku zasadni, takze urcite vdecne filmove tema. Kazdopadne dalsi z rady vybornych WWII kousku. 8/10 ()

Frajer42 

všetky recenzie používateľa

Film o šílenci, který nade vše na světě zbožňoval válčení. Zřejmě mu bylo úplně jedno s kým válku vedl, nebo v jaké byl nevýhodné pozici. Zkrátka, slyšel a viděl-li kolem sebe spousty výbuchů, tak prožíval orgasmus. Není se ani moc čemu divit, že film uviděl oscara, když je natolik americký. Rusáci mají svoje bitvy o Stalingrad a američané zase svého supergenerála Patttona, který se nebojí nikoho a ničeho. Pouze v mládí trpěl strachem o svůj nos. Patton si celkem liboval ve špatných citátech, ale zřejmě nikdy nenarazil na rčení ,,Mluviti stříbro, mlčeti zlato", což o ochudilo a spousty krásných válečných zážitků. Film disponuje poměrně dlouhou stopáží, ale není rozhodně nudný. Stále se něco děje a i přes válečnou propagandu ho úplně nezatratím. Na svůj rok jsou záběry skutečně velkolepé. Velmi slabé 3*, tak to vidím já. Ty, které nosíval na své helmě. ()

Galéria (60)

Zaujímavosti (30)

  • George C. Scott odmietol prevziať Oscara, ktorého dostal za tento film. (andykovac)
  • Snímek byl natočen na motivy knihy "A Soldier´s Story" Omara N. Bradleyho a knihy "Patton: Ordeal and Triumph", kterou napsal Ladislas Farago. (Hans.)
  • Americké stíhačky P-51 Mustang jsou ve filmu "hrány" upravenými španělskými stíhačkami HA-1112 Buchón, což jsou licenčně stavěné německé Messerschmitty Bf-109. (Foxhound#1)

Reklama

Reklama