Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rozvedená Meg Altmanová (Jodie Foster) a jej dvanásťročná dcérka Sarah (Kristen Stewart) sa nasťahujú do luxusného newyorského domu, ktorého zvláštnosťou je tajná miestnosť. Tú si ako nedobytný úkryt nechal vybudovať predchádzajúci majiteľ. Meg síce podľa návodu zapne bezpečnostný systém, napriek tomu vnikne v noci do domu černoch Burnham (Forest Whitaker), vypne bezpečnostné kódy a vpustí do jeho priestorov svojho komplica Juniora (Jared Leto), ktorý si neplánovane priviedol posilu - maskovaného a ozbrojeného Raoula (Dwight Yoakam). Trojica príde do konfliktu, pretože dom mal byť podľa ich informácií prázdny. Keď sa Meg náhodou prebudí a zistí, že v dome sú lupiči, zobudí dcéru a podarí sa im schovať sa v úkryte - ale ani zďaleka nemajú vyhrané. Muži sa totiž nezastavia pred ničím, pretože obsah zakódovaného sejfu v úkryte je pre nich priveľmi cenný... Zakrátko, keď sa diabetička Sarah stane rukojemníčkou zločincov, Meg nezostáva nič iné, ako bojovať o dcérin život všetkými dostupnými zbraňami... (TV Doma)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (765)

Sarkastic 

všetky recenzie používateľa

No tak samozřejmě, kvalit snímku Seven to nedosahuje, ale nadprůměrnost si to drží po celou dobu. Skvělá atmosféra, slušné herecké výkony, perfektní kamera a dobrá hudba. Tajně jsem doufal, že budu moct ohodnotit dílo plným počtem a také tomu mnohé nasvědčovalo, ale v tom mi bohužel brání odfláknutý konec. Takže bych to viděl na slušné 4*; milovníkům thrillerů jako jsem já vřele doporučuju. ()

HAL 

všetky recenzie používateľa

Fantastický thriller s komorní zápletkou, ale dokonale precizním zpracováním. Jediný dům a pět lidí v něm stačí Fincherovi na to aby rozehrál vypjaté drama při kterém jsou nervy napjaté k prasknutí a dech se zastavuje na dlouhé minuty. Ano, je to jen čistá žánrovka bez snahy o jakýkoli myšlenkový nebo emocionální přesah, ale zatraceně jedna z nejlepších jakou jsem kdy viděl. 9/10 ()

Reklama

choze 

všetky recenzie používateľa

"KDO JSI?" - "JÁ JSEM RAOUL." Velký dům, deštivá noc, matka s dcerou a hodný, zlý a blbý lupič. Po KLUBU RVÁČů se Fincher stejně jako po 7EVEN stáhl zpět a natočil si "jen" další nadprůměrný oddechový thriller jako byla HRA. Virtuální kamera je príma věc a Fincher s ní létá po baráku a nahlíží kam to jde i nejde, aby vytunil rutinní scénář co to dá. A vizuálně vymazlený, atmosférický výsledek s kvalitními hereckými výkony rozhodně neurazí, ale pachuť z toho, že Fincher má na víc, zůstane. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Vypadnite z môjho domu!“ – „Mama, povedz ´ku*va´.“ – „Ku*va!“ – „Nie, povedz ´vypadnite z môjho domu, ku*va´.“ – „Vypadnite z môjho domu, ku*va!“ Jedna z mojich najobľúbenejších fincheroviek. Po jeho kultových peckách Sedem a Klub bitkárov sa s napätím očakávalo, aký projekt si Fincher najbližšie vyberie. A všetci boli zaskočení, keď siahol po scenári k "bežnému" home invasion trileru. Ono je ale jedna vec, ak máte scenár k bežnému home invasion trileru a niečo iné, ak ho písal David Koepp a neoficiálne vylepšoval Andrew Kevin Walker (Sedem, 8MM, Ospalá diera). Scenár obsahuje viacero pozoruhodných detailov typu „Takto sa to nikdy skončiť nemalo.“ (jedna z najčastejších vetných konštrukcií kriminálnikov, ktorým sa zločin vymkol spod kontroly) alebo rozhovor so sympatickým a vnímavým mladým policajtom, ktorý vidí, že hrdinka nemôže nič prezradiť. Mojím obľúbeným je moment, v ktorom si Raoul dá dole masku, ktorú mal 90% minutáže. Čakáte monštrum, netvora v ľudskej koži, zjavného magora s jedným okom... a on je to priemerný chlap, akého by ste si na ulici ani nevšimli. Hlavnú rolu si užíva Jodie Foster, ktorá mala s Fincherom spolupracovať už v Hre, ale nič z toho nebolo a z Douglasovej sestry sa vtedy stal brat v podaní Seana Penna. O to viac si obaja spoluprácu vychutnali v Úkryte. Napätie vytvára nielen trojica pošukov v dome (skvelý Leto, presvedčivý Whitaker a mrazivý Yoakam), ale i naštrbený vzťah s vynervovanou puberťáčkou, ktorá je miestami neznesiteľnejšia, než lupiči. Stvárnila ju výborne Kristen Stewart, z ktorej som mal už v kine dojem, že ju čaká obrovská budúcnosť.  Po vizuálnej stránke je to fascinujúci projekt. Kameramani Darius Khondji a Conrad W. Hall sú absolútnymi majstrami vo svojom fachu a film podľa toho vyzerá (už tie úvodné titulky!). Z viacerých scén si ohryziete nechty (prvý útek do bunkru). Sú prítomné rôzne bizarné cameo srandičky, ako Walker v úlohe suseda alebo Nicole Kidman ako hlas v telefóne. Vadila mi možno len genialita zločincov, ktorí vytušia skoro každý krok hrdiniek. Chápem, že Whitaker je macher cez techniku a poriadne mu to páli, ale aj tak mi jeho neviditeľná veštecká guľa vadila (výbuch plynu alebo to, čo sa práve hrdinka chystá spraviť s mobilom). Diváci si túto psychojazdu užili: pri rozpočte necelých 50 miliónov ich celosvetovo trhla fajnových temer 200 (!). Kino Považan NMnV 2002 ()

Kaka 

všetky recenzie používateľa

Divák laik jen těžko docení brilantní kamerové techniky Davida Finchera a lehce noir nádech celého snímku. Scénář je pravda jednoduchý, ale hlavní hrdinové mají brilantně vykreslené postavy a prostory velké vily, špatné počasí a herecky věrohodná Jodie Foster dělají hodně. Pro fandy žánru a filmů Davida Finchera věru nadstandartní záležitost. Pro většinu ostatních pak pravděpodobně spíše průměrné hraní si na kočku a myš s trochu moc vyšponovaným koncem. ()

Galéria (104)

Zaujímavosti (20)

  • Ve své domovině film utržil 96,4 milionu amerických dolarů, celosvětově 197,1 mil. (NIRO)
  • Přeobsazená Nicole Kidman si nakonec ve filmu přeci jen zahrála - avšak jen hlasem – propůjčila jej Stephenově (Patrick Bauchau) přítelkyni v telefonu. (Kulmon)

Reklama

Reklama