Reklama

Reklama

Po vražde prezidenta Abrahama Lincolna bolo zatknutých sedem mužov a jedna žena a všetci boli obvinení zo sprisahania za účelom atentátu. Obvinená žena, štyridsaťdvaročná Mary Surrattová bola majiteľkou penziónu, v ktorom sa atentátnik John Wilkes Booth stretával so svojimi komplicmi a plánoval útok. Zatiaľ čo sa proti nej obracia nenávisť celého národa, Mary má len jedinú nádej na záchranu života - mladého právnika Fredercka Aikena. (STV)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (214)

Madison 

všetky recenzie používateľa

Hoci je na prvý pohľad zrejmé, že sa Redford sústredí najmä na čiernu škvrnu amerických dejín, skôr som mala dojem, že atentát slúži ako pozadie na psychologické vykreslenie ženy, ktorú v danom období, na základe vtedajšej ústavy súdili úplne inak, ako by ju boli právne normy súdili dnes. Bola som pripravená na nenápadnú rezervovanú drámu a dostala som, čo som očakávala. Znamenitá kamera plná tlmeného svetla perfektne dotvárala stiesnenú atmosféru, skvelý James McAvoy a Robin Wright v pozícii ženy, ktorej voľby zďaleka neboli tak jednoduché. Pripadá mi komické, keď niekto americkému filmu s americkou históriou vyčíta patetizmus, ústavu, morálku,... - jemné zveličenie a nadnesené podanie nepovažujem za negatívum, hoci chladný Redford je tým posledným, komu by sa tieto elementy pri tak škrobenom pojatí snímky mali vyčítať. ()

Cervenak 

všetky recenzie používateľa

Tvrdohlavec verzus systém, ktorý v mene veľkých ideálov zomelie jedinca na šrot. Zhruba do polovice typicky redfordovsky tézovité a od mŕtvolnosti to zachraňuje iba tradične šťavnatý McAvoy (až neskôr si uvedomíte, ako to celé ťahal a akí boli všetci okolo matní, vrátane Robin Wright). Potom to zrazu začne byť nielen zaujímavé, ale aj napínavé a ku koncu sa prekvapivo dostavia celkom silné emócie. Dobrá prácička, ktorá si nekompromisne ide za vyrieknutím svojich právd bez otravovania vykonštruovanými osobnými (milostnými) líniami. 7/10 ()

Reklama

misterz 

všetky recenzie používateľa

Veľmi dobre natočená verzia časti dejín, na ktorú by najradšej Američania zabudli. Prísť takým potupným spôsobom o prezidenta Lincolna bolo určite riadne frustrujúce, takže sa im ani nemožno čudovať, že v prípade úbohej majiteľky penziónu Marry Surratt obchádzali zákon ako sa len dalo. A keď to nešlo inak, tak aj s poverením prezidenta. Veľmi smutné a nespravodlivé. Presne ako bolo povedané vo filme: ... v čase vojny spravodlivosť mlčí..." O tom je i celý film. 80/100 ()

rikitiki 

všetky recenzie používateľa

Co je důležitější - spravedlnost pro jednoho, nebo historická nutnost pro všechny? Kdo to rozhodne a jaké k tomu použije prostředky? Aktuální téma se Redfordovi podařilo natočit naprosto nevzrušivě, jako vybledlou fotografii ze starého alba z půdy. Většinu filmu jsem postrádala emoce, přitom příběh samotný jimi musel přímo překypovat. Režisér se příliš soustředil na rozumovou, vysvětlovací dějovou linku, jakoby zapomněl, že city bývají přesvědčivější. /11. 4. 13./ ()

Freemind

všetky recenzie používateľa

Vedle Scorseseho další schopný režisér, kterému postupující senilizace a narůstající počet dioptrií nenávratně zkorodovaly estetický vkus. Redford kdysi uměl komorní dramata ("Ordinary people") i malebné krajinky ("The Horse Whisperer") - to ještě nebyla klíčovací plátna a celá estetika obrazu stála a padala s řemeslem kameramana a střihače. Scénografii "Konspirátora" asi lepila horda mlaďochů v After Effects - celek totiž vypadá jako plochá, televizní produkce s počítačově dokreslenými budovami a komparzisty. Jo, měl bych říct něco o ději ... Škoda, že si toho moc nepamatuju, protože jsem počítal pixely. ()

Galéria (103)

Zaujímavosti (15)

  • Robin Wright, představitelka Mary Suratt, původně nemohla ve filmu hrát kvůli rodinným důvodům. Robert Redford ji však chtěl obsadit tak moc, že kvůli ní krátce posunul natáčení. (hellstruck)
  • Dům, ve kterém Mary Surratová provozovala svoji ubytovnu, stále stojí na předměstí Washingtonu, v Čínské čtvrti. (Morien)

Súvisiace novinky

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

16.09.2009

Aneb „Steven Spielberg má napilno“. Pojďme popořadě – Harrison Ford pro magazín People řekl, že se Spielberg a Lucas shodli na zápletce pro Indianu Jonese 5. Už prostě vědí, co bude Indy tentokrát… (viac)

Reklama

Reklama