Reklama

Reklama

Terminátor Genisys

  • USA Terminator Genisys (viac)
Trailer 1

Budúcnosť je temná. Súdny deň v deväťdesiatych rokoch minulého storočia zlikvidoval polovicu ľudstva a tí, ktorí prežili, sa od tej doby snažia márne vzdorovať počítačovému systému Skynet. Najsilnejšie hnutie odporu sa sformovalo okolo Johna Connora (Jason Clarke), ktorý pre Skynet predstavuje najväčšiu hrozbu. Problém má vyriešiť Terminátor, stroj na zabíjanie s ľudskými rysmi (Arnold Schwarzenegger), ktorého Skynet pošle do minulosti, aby zabil Connorovu matku Sáru (Emilia Clarke) skôr, ako stihne počať svojho syna. Lenže aj ľudský rebeli majú prístup do stroja času a za Sárou pošlú vojaka Kylea Reesa (Jai Courtney), aby ju pre zmenu zachránil pred Terminátorom. Až do toho okamihu sa vyššie uvedený popis zhoduje s prvým dielom. Návratom do roku 1984 však dochádza k zásadnému bodu obratu. Kyle Reese zisťuje, že Sára nie je bezradná a vydesená servírka, ale poriadna bojovníčka, ktorú žiaden Terminátor nemôže vystrašiť, zvlášť keď jej jeden taký stroj už pár rokov robí spoločníka a ochrancu. Lenže táto výhoda môže byť k ničomu, pretože Skynet má ,,prsty" všade a rozhodne chce zabrániť tomu, aby táto nesúrodá trojica namaľovala ľudstvu ružovú budúcnosť. (Barracuda Movie)

(viac)

Videá (18)

Trailer 1

Recenzie (1 539)

tron 

všetky recenzie používateľa

„Dali mi výpoveď.“ Mne sa to páčilo. Áno, scenáristicky je to veľký guláš, ale paradoxne práve to ma na tom bavilo a keď to zrovnáte so scenárom k seriálu, Salvation a s tým, čo prišlo po ňom, tak je to istým spôsobom tretí najlepší scenár série. Útla Emilia Clarke s gigantickými guľovnicami a brokovnicami sa do úlohy Sáry Connor prekvapivo hodí, miestami som bol zarazený z toho, ako sa v niektorých detailnejších záberoch podobá na Lindu Hamilton. Pritom obe herečky sú typovo veľmi odlišné, keď si to tak vezmete. Skvelá je jej chémia s „deduľom“ Schwarzeneggerom. 68-ročný Rakúsky dub tu nečakane hladko funguje aj ako komický element („Už došlo k spáreniu?“), aj ako osobnosť zúčastňujúca sa viacerých dynamických akčných sekvencií. Účes má fakt na draka (horší mal už len Cruise v Mission: Impossible 2), ale faktom je, že v akcii stále budí rešpekt a v odľahčených momentoch (fotenie) je vtipný. Autori výborne do príbehu zakomponovali v rámci možností revolučný nápad so starnutím Terminátorov. Prečo to doteraz nikomu nenapadlo? Veď predsa všetko na svete starne a technika dvojnásobne. Na druhej strane, koľkokrát autá-veteránov z 80. rokov opravíte doma v garáži, ale najmodernejšie typy nemáte šancu. Scenár je nepredvídateľný. Môže sa v ňom stať v podstate „všetko“ (úvodná pasáž, v ktorej je zremakovaný útok na pankáčov sa vydá vskutku originálnym smerom). To je sympatické osvieženie ako po Salvation, ktorý príliš nudne pracoval s tematikou vojny, tak po T3, ktorý bol v podstate remakom T2. Dokonca je dojímavý (dlaň). Scenár síce občas vykazuje logické chyby (načo sa T-1000 vôbec zdržuje získavaním strelných zbraní, keď sám osebe je zbraň a ako sa následne ukáže, pravdaže ich ani nepotreboval?) a niektoré motívy/postavy by si určite zaslúžili detailnejšie spracovania (J.K. Simmons), ale inak ma bavil a to vrátane skvelého nápadu s napoly strojmi napoly ľuďmi, s čím prvý raz prišli komiksy od Dark Horse (vyšli aj v češtine). Faktom každopádne je, že Jason Clarke niky nemal byť obsadený do ničoho s názvom Terminátor, miestami je  trikov priveľa (most), Jai Courtney je ako Kyle Reese len o chlp znesiteľnejší, ako Anton Yelchin zo Salvation a niektoré strihy sú brané zo značného rýchlika (John je na streche, STRIH, John sedí v letiacej helikoptére). Diváci boli na film zvedaví, celosvetová tržba bola pekných 440 miliónov pri v rámci možností rozumnom rozpočte 155. Napriek tomu trvalo 4 roky, kým sa objavil nový diel, ktorý už po scenáristickej stránke nepredstavoval až takú divočinu, ale (zase raz) pripomínal čiastočný remake dvojky. ()

Segrestor 

všetky recenzie používateľa

Tvůrci pasovali jednoduchý akční film s prvky sci-fi na super sci-fi s prvky akce. Srovnání s Terminatorem 1 se skutečně nabízí, jelikož se i Genisys o něj opírá, v podstatě polovinu filmu jede paralelně s ním. A to je to nejlepší, co od dalšího dílu lze vůbec očekávat. Napojit se na původní a vytvořit si vlastní. A nejen, že to udělali chytře, udělali to i precizně a dokonce i vtipně. Divák se nenudí a fanoušek, který jedničku zná nazpaměť, je navýsost spokojený. Arnold je naprosto fantastický, nebál bych se říci, že tento jeho lidský terminátor je ze všech nejlepší, ačkoliv "umělý" z prvního dílu taky rozhodně stojí za to. Zkrátka a jednoduše, bez delších průtahů, Genisys posunul kult do dnešní doby naprosto seriozně a se vším všudy. Vzhledem k složitosti látky jim patří uznání větší, než tvůrcům opěvovanějšího blockbusteru Jurský svět. ()

Reklama

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Mám Arnolda rád. Veľmi. A čím je starší mám ho radšej a zdá sa, že i po hereckej stránke dozrel. Úspech som mu prial z celého srdca a po prvých správach o obsadení som bol dosť optimistický. E. Clarke sa mi zdala fajn, je tu istá podoba s L. Hamilton a Alan Taylor..., čo ja viem ja toho "Tchora" nemusím, ale jeho účasť v projekte Hra o tróny ma presvedčila, že snáď on bude ten pravý. Prvé komentáre boli dosť kritické, preto som hneď v prvý deň premiéry vyrazil do kina ujasniť si to. Ako to dopadlo? Ja som si celú dobu iba prial, aby to bolo super, ale nebolo. Obsadenie Jai Courtneyho i Emilie Clarke bola pre film úplná katastrofa. Emilia je dosť nízka, má detskú tvár a v akčných scénach je nepresvedčivá. Linda Hamilton ostane dlho neprekonaná. Po nedávnom hite Mad Max som si želel iba jednu Sarah Connor...a to Carlize Theron! Ako tak uspel Jason Clarke, ale z jeho postavy nejde strach, čo je však chyba režiséra. Akčné scény tu sú a je ich dosť, ale sú nudné. Cameronov T2 je aj po rokoch doslova špičkový, kvalitou nedosiahnuteľný kult. Hudba nefunguje a dej neposúva. Dej filmu je v prvej tretine tak zbytočne komplikovaný časovými rovinami až to začína byť trapas a v podstate ide o to isté , čo v T2, čiže zničiť Skynet. Obsadenie celkovo nevyšlo. Jediná skutočná hviezda je Arnold, v niektorých scénach i slušne hrá!, ale vo filme sa akoby vytvoril akýsi poradovník dôležitosti a Arnold bol vždy ten druhý či tretí v poradí...Nechápem, Arnie je predsa hlavná Hviezda! Najlepšia správa je, že Arnie má vo filme oveľa viac priestoru ako sa zdalo z trailerov a ak ísť do kina tak len kvôli nemu! Vo filme však vôbec nefungujú emócie, napätie ani gradovanie. Atmosféra? Nikde...Máme mať obavy o S. Connor alebo je to blockbuster? Má to byť vážne alebo veselé? Všetko je tak nevýrazne priemerné, a keď dôjde na akciu je tak mechanicky ubíjajúca, že hrozí mikrospánok. Moja manželka v kine fakticky zaspala! Myslel som, že ma jebne...Lichotivé vyjadrenia Camerona beriem s rezervou. Čo mal povedať? Je to na piču, nechoďte do kina? Ako fanda Arnieho a Terminátora by som rád filmu hviezdu pridal, ale cítim, že klamem sám seba. Musím bohužiaľ priznať sklamanie. Zlatý Jonathan Mostow a jeho T3. Film 60%. Arnold 100%. ()

EdaS 

všetky recenzie používateľa

Tragický casting dvou důležitých rolí, na které jsme zvyklí v tisíckrát lepším podání (Sarah Connor vypadá jako vyjukaná středoškolačka a má velkej zadek, Kyle Reese se tváří jako osvalené tele), trestuhodně nevýrazná akce (Alan Taylor dává filmu televizní look - a to nemyslím v současném významu, ale spíš patnáct, dvacet let spátky) a zápletka je tak blbá, že se člověku otevírá nůž v kapse za to prznění proslulé značky. Jako čekal jsem to, ale i tak je to smutné. Snad jen za toho snaživého Arnolda a roličku J.K.Simmonse můžu Terminator Genisys prohlásit za průměrnou scifárnu. 50% ()

Morien odpad!

všetky recenzie používateľa

Ten základní koncept je v podstatě zajímavý, ale co mohlo provedením pokazit, to se pokazilo. Herci se do svých rolí nehodí, všechno se řeší v dialozích, akce je jenom akce pro akci a žádná zranění se jich doopravdy nemohou dotknout, pokusy o humor jsou hodně rozpačité a hodně mimo úrodnou půdu, snaha vyrukovat s něčím novým ústí v pitomě působící překomplikovanost a co je snad nejhorší: hudba je úplně příšerně nudná a nezajímavá. I Salvation si občas pustím znova, když mám na něj náladu, ale Genisys jde rovnou do propadliště dějin. ()

Galéria (310)

Zaujímavosti (54)

  • Celosvětová premiéra proběhla 21. června 2015 v Berlíně. (Varan)

Súvisiace novinky

Miguel Sapochnik opouští Rod draka

Miguel Sapochnik opouští Rod draka

01.09.2022

Režisér Miguel Sapochnik, mimo jiné tvůrce nejlépe hodnocených epizod Hry o trůny, se původně do světa Západozemí vracet nechtěl. Museli ho nakonec přemlouvat scenárista Ryan Condal a autor předlohy… (viac)

Terminátor v kinech narazil

Terminátor v kinech narazil

03.11.2019

Den zúčtování je tady a Terminátorovi k vítězství tentokrát nepomůže ani Sarah Connor. A byť nemám nejmenší tušení, jestli ta věta ve skutečnosti dává smysl, protože tahle značka upřímně nikdy nebyla… (viac)

Prequel Sopránových se hýbe kupředu

Prequel Sopránových se hýbe kupředu

05.07.2018

Fanoušci kultovního seriálu Rodina Sopránů mohou být klidní. Tedy, jak se to vezme. Prequelový film o mafiánské rodině v čele se zesnulým Jamesem Gandolfinim (Pravdivá romance, 8 MM) se po rocích… (viac)

Terminátor po mexicku?

Terminátor po mexicku?

22.11.2017

Tim Miller (Deadpool) se chystá režírovat nového Terminátora v produkci Jamese Camerona. Zapomeňte na Salvation a Genisys, jež se ukázaly být slepými uličkami. "Šestka" se vydá vlastní cestou a… (viac)

Reklama

Reklama