Reklama

Reklama

Hra o trůny

(seriál)
  • USA Game of Thrones (viac)
Trailer 2
USA / Veľká Británia, (2011–2019), 67 h 52 min (Minutáž: 48–82 min)

Predloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrajú:

Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harington, Emilia Clarke, Sophie Turner, Maisie Williams, Iain Glen, Nikolaj Coster-Waldau, John Bradley, Alfie Allen (viac)
(ďalšie profesie)

Série(8) / Epizódy(73)

Kontinent, kde léta trvají desítky roků a zimy se mohou protáhnout na celý lidský život, začínají sužovat nepokoje. Všech Sedm království Západozemí - pletichářský jih, divoké východní krajiny i ledový sever ohraničený starobylou Zdí, která chrání království před pronikáním temnoty - je zmítáno bojem dvou mocných rodů na život a na smrt o nadvládu nad celou říší. Zemí otřásá zrada, chtíč, intriky a nadpřirozené síly. Krvavý boj o Železný trůn, post nejvyššího vládce Sedmi království, bude mít nepředvídatelné a dalekosáhlé důsledky...
Výpravný seriál HBO Hra o trůny, podle bestsellerové fantasy ságy Píseň ohně a ledu od George R. R. Martina, zachycuje soupeření o moc mezi králi a královnami, rytíři a odpadlíky, lháři a šlechtici. Na počátku požádá král Robert Baratheon, jehož žena Cersei pochází z rodu bohatých a bezohledných Lannisterů, lorda Eddarda Starka, aby přijel na jih a pomohl mu spravovat království poté, co záhadně skonal jeho pobočník. Zároveň trůn z východu ohrožuje dospívající princezna Daenerys s bratrem Viserysem, jejichž rod Targaryenů vládl Západozemí mnoho let předtím, než byl krvavě sesazen. A proslýchá se také, že se dějí podivné věci na hranicích, severně od Zdi, kam odjíždí Jon Snow, Nedův nemanželský syn, aby se stal členem bratrstva, jenž je zavázáno přísahou království chránit. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie používateľa molcan2 k tomuto seriálu (5)

Hra o trůny (2011) 

Bol by to dokonalý seriál. Ak by neexistovala 8. séria. Ale bohužiaľ - je. ()

Cesta vzhůru (2013) (S03E06) 

Jednou z najlepších vecí na seriáli Hra o tróny je jeho vzhľad. Z vizuálneho hľadiska obsahuje tohtotýždňová epizóda niektoré z najvýraznejších obrazov celého seriálu. V tomto prípade je pravdepodobne najpôsobivejšia Múr. Múr sme už veľa krát videli zo strany Západozemia, ale vidieť ho zo strany pravého severu mu dodáva úplne iný vzhľad. Je to ohromujúci záber a záverečné momenty epizódy, keď vidíte z vrcholu múru na obe strany kráľovstva, sú ohromujúco pôsobivé. Tvorcovia vybrali na nakrúcanie tohto seriálu tie najúžasnejšie miesta a je plnou zásluhou štábu, že sa im podarilo prekonať prieskumníkov lokácií Pána prsteňov. Na mnohých režisérskych výberoch Alika Sacharova sa dá niečo pochváliť. Ako pomerne skúsený kameraman má dobrý cit pre vizuálnu stránku, čo sa prejavuje aj v niektorých záberových rozhodnutiach, ktoré tento týždeň urobil. V scéne vyjednávania v Riverrune medzi predstaviteľmi Freyovcov a vnútornou radou Robba Starka sa skvele využíva prirodzené svetlo a okná, a tiež je tu niekoľko veľmi šikovných prechodov. Horolezecké sekvencie, keď divokí vyliezli na Múr, boli jednoducho brilantné a ukazujú, že z niečoho tak nudného, ako je lezenie po úbočí hory, sa dá vydojiť prekvapivé množstvo napätia a skvelý pocit dobrodružstva v tom, čo sa mohlo ľahko zvrtnúť. Tento týždeň veľmi silné vizuálne efekty. A niekoľko veľmi šikovných prechodov scén od Sacharova a obvyklých scenáristov seriálu Benioffa a Weissa, ktorí sa zdajú byť v tejto sezóne na koni ako nikto iný. To je veľká otázka v Hre o tróny. Každý má rôzne motivácie a ich činy zvyčajne neodrážajú to, kam skutočne smerujú. Sansa sa síce hrá na hlúpu dievčinu, ale možno je múdrejšia, než si myslíte, vzhľadom na to, že prežila množstvo ľudí, ktorí boli špecialistami na politické hry. Vždy sa deje niečo iné, nejaká iná vrstva ako povrch, ale práve skutočne nadaní hráči tejto hry sa dokážu prispôsobiť okolnostiam a vrstvičky klamstva navŕšiť. Sú to však nebezpeční ľudia, ktorí majú jediné ciele. Dalo by sa argumentovať, že sledovanie mučenia Theona Greyjoya stráca na príťažlivosti, ale absolútne úžasné, chrobácke šialenstvo, ktoré predvádza Iwan Rheon, a číra radosť, ktorú jeho postava vnáša do mučenia Theona, mení to, čo by inak bolo skľučujúcou ukážkou majstrovstva špeciálnych efektov, na niečo oveľa zaujímavejšie a oveľa temnejšie. Čím viac vidím postavu Iwana Rheona - o ktorom som presvedčený, že je Boltonov syn, ktorého v minulej sezóne poslali zachrániť Zimohrad -, tým viac chcem vedieť, aký je jeho koniec. Môže to byť také jednoduché ako jeho láska k mučeniu, alebo sa tam deje niečo iné? ()

O medvědovi a krásné panně (2013) (S03E07) 

Epizódy, ktoré napísal George R. R. Martin, patria tradične k najlepším v danej sezóne. Keďže je to človek, ktorý vymyslel postavy obývajúce tento svet (a vlastne aj svet samotný), je len prirodzené, že má zrejme najšikovnejší dotyk, pokiaľ ide o tvorbu epizód a písanie pre postavy. V jeho rukách sa už aj tak ostré dialógy stávajú oveľa ostrejšími, vybrúsenými a inteligentnými bez toho, aby boli nútené. Jeho scenáre majú tendenciu pôsobiť veľmi prirodzene, čo je dosť pôsobivé, keď vám otrokárskych kráľov ohrozujú draci. Brilantný scenár vyvažuje skvelá vizuálna réžia Michelle MacLaren. Tá dokazuje, že s kamerou narába obratne, a CGI štáb je viac než schopný preniesť jej víziu na plátno. Draci vysedávajúci v Danyinom trónnom stane vyzerali skvele, ale dlhá a zdĺhavá cesta otrokárskeho vozu táborom - a jeho početné rady Nepoškvrnených, ktoré lemujú cestu a celkovo vyzerajú veľmi zastrašujúco - ukazujú, akou veľkou silou je Matka drakov, s ktorou treba počítať aj bez jej drakov. Seriál však neuspokojuje len svojimi zábleskami, je v ňom aj veľa obsahu. Podobne ako úvodná naháňačka v seriáli pomáha udržiavať poriadok a pomáha divákom vytvoriť si správne súvislosti medzi postavami a udržať si v každom prehľad. Vzhľadom na obrovský sortiment postáv Hry o tróny (zabudol som meno Robbovej manželky, hoci herečku som si zapamätal vďaka jej spojeniu s Chaplinom). Tento týždeň sa urobilo niekoľko veľkých krokov, aby sa posunuli figúrky, s ktorými sa seriál musí hrať, ale stále je tu veľké množstvo figúrok, ktoré treba sledovať, a každý malý kúsok pomoci, ktorý nám je ochotný poskytnúť, veľmi oceníme my, ktorí pri takýchto veciach zostávame dlho do noci. Keďže do konca tretej sezóny zostávajú už len tri epizódy, možno je načase prestať posúvať figúrky a začať ich zhadzovať zo šachovnice. Deviata epizóda je tradične epizódou, v ktorej sa krajina Hry o tróny skutočne mení, a musím sa pýtať, či to bude platiť aj v tretej sezóne len preto, že tretiu knihu seriálu rozdelili do dvoch sezón. Budeme mať sezónu (uspokojivého) rozostavenia s následnou sezónou veľkolepých pádov? Dokázali to s Daenerys a jej handrovou bandou v tomto priebehu po druhej sezóne plánovania; budú mať odvahu urobiť to s celým seriálom, alebo sa mám pripraviť na niečo ešte úžasnejšie ako dnešná epizóda budúci týždeň a neskôr? Vysvetlia konečne Theonovo mučenie okrem toho, že nám len pripomenú, ako si to zaslúži? ()

Druzí synové (2013) (S03E08) 

Keď chce byť Hra o tróny strašidelná, môže byť veľmi strašidelná. Tohtotýždňová epizóda mala vo viacerých momentoch neuveriteľne strašidelnú atmosféru, ale nič nepôsobilo tak znepokojivo ako svadba Tyriona Lannistera a Sansy Stark. Celá scéna svadby so zhromaždenými hodnostármi rodu Lannisterovcov aj rodu Tyrelovcov, ako aj malou radou (bez Malíčka), boli všetci zhromaždení v Septe Baelor v tom najlepšom, aby sledovali pochod Sansy Stark za jej konečným osudom. Osoba, ktorá sa podujme odprevadiť ju k oltáru? Nikto iný ako Joffrey, ktorý sa k nej prisunie, vezme ju za ruku a pripomenie jej, že síce nie je jej otec, ale je otcom kráľovstva, takže kto by ju mal lepšie vydať? Keď sa Sansa a Joffrey neponáhľali a smerovali k oltáru cez rozostúpený dav, pričom kamera na nich striehla, aby zdôraznila čudnú výšku scény, a tváre a telá po oboch stranách, celé mi to pripomínalo nemecký expresionistický horor. S každým krokom k oltáru to bolo čoraz nervóznejšie, a keď Sansa a Tyrion konečne zložili svadobný sľub, bolo jasné, že to celé je skutočná svadba a zároveň krutý, krutý žart. Joffrey jedným z najjemnejších pohybov odníme strýkovi stupienok a vedie smiech, keď je čas, aby Tyrion prehodil plášť cez Sansine plecia. Je to skvelá séria momentov pre všetkých troch hlavných aktérov scény. Jack Gleeson nám môže pripomenúť, že je najefektívnejším čistokrvným zloduchom v seriáli, Peter Dinklage môže ukázať, aký je fyzicky zraniteľný v porovnaní s oveľa vyššími všetkými okolo neho, a Dinklage aj Sophie Turnerová môžu preskúmať emocionálnu zraniteľnosť svojich postáv počas obradu a počas ich prvej noci ako muža a ženy. Sledovať vzájomnú interakciu týchto troch postáv počas toho, čo má byť radostnou nocou (v normálnom svete), bol nádherný moment pre Tyriona/Dinklagea, ktorý bol v tejto sezóne odsunutý na vedľajšiu koľaj v prospech Tywina Charlesa Dancea a rôznych Divokých. Podobne brilantný záber sa odohral počas chvíle na Dračom kameni, keď Stannis zostúpil do kobky, aby sa porozprával s Davosom. Navonok ide o rozhovor a možnosť slobody pre Davosa, ale z pozície mreží medzi nimi vyzerá Stannis rovnako uväznený ako Davos, ak nie viac. Je to zaujímavé spojenie. Davos je vo väzení, pretože si splnil svoju povinnosť voči Stannisovi. Stannis je uväznený kvôli svojej povinnosti stať sa kráľom a zbaviť Západozemie uzurpátorov. Tyrion a Cersei bojujú vo svojej povinnosti vydať sa za mocné rody na príkaz svojho otca. Robb sa už vyhol povinnosti kvôli mladej sexi žene a Jon Sneh je nútený vybrať si medzi Ygritte a Nočnou hliadkou. Všetkých ich ženú do záhuby veci, o ktorých cítia, že ich nemôžu ovplyvniť, a ako by povedal Ned Stark, česť nemôže byť ničím iným než špalkom, na ktorý môže odsúdený položiť hlavu. Svadobné oslavy pôsobia ako posledné jedlá. Najšťastnejšia udalosť je predzvesťou katastrofy. Žiadny dobrý skutok nezostane nepotrestaný. Aj dobré jedlo a pohárik vína môžu viesť k hrozným následkom. ()

Deště Kastameru (2013) (S03E09) 

Soundtrack : (9,7/10) Dialógy : (9,6/10) Príbeh : (10/10) Kamera : (9,5/10) Vývoj postáv : (9,6/10) Konflikt : (9,7/10) Vzrušenie : (9,7/10) Rozumnosť : (9,9/10) Celkovo : (9,7/10) Plusy : Ó BOŽE NIE! Červená svadba je bez problémov jedna z najlepších scén, ak nie TÁ najlepšia scéna v celom seriáli. Všetky naše pochybnosti o tom, či lord Frey urobí niečo nenormálne, sa zmenšujú so začiatkom svadby, aby nás prekvapil zvrat storočia. Všetky scény pred tragédiou boli 10/10. Páči sa mi, že napätie sa pomaly stupňuje, keď počujeme, ako sa hrá kastamérsky dážď, dvere sa zatvárajú, z pohľadu Aryi tiež cítime niečo zlé. Najväčšia/najsrdcervúcejšia scéna, aká sa kedy odohrala v televízii. Pes je k popukaniu. Jeho vzťah s Aryou je jednoducho dokonalý. Osha a Rickon sa rozdelia v skvelej emotívnej scéne. Aryina posledná nádej sa rozplynie srdcervúcou scénou. Bojové scény boli dobre vykonané. Zápory : Žiadne. Alebo možno Jon bojujúci s 3 divokými nebol celý logický. Zlovlci síce pomáhajú, ale až neskôr. Ale bolo to úplne v poriadku. ()

Súvisiace novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (viac)

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (viac)

Reklama

Reklama