Reklama

Reklama

Sociálna sieť

  • Česko Sociální síť (viac)
Trailer 1
USA, 2010, 120 min

Réžia:

David Fincher

Predloha:

Ben Mezrich (kniha)

Scenár:

Aaron Sorkin

Kamera:

Jeff Cronenweth

Hrajú:

Jesse Eisenberg, Justin Timberlake, Andrew Garfield, Brenda Song, Rooney Mara, Max Minghella, Armie Hammer, Joseph Mazzello, Melise, Natalina Maggio (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Všetko sa to začalo v jeden v podstate celkom obyčajný jesenný deň roku 2003, keď sa harvardský študent a počítačový génius Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg) posadil za počítač a začal horúčkovito pracovať na novej myšlienke, ktorá ho doslova pohltila! Nečudo, po tom, čo ho priateľka Erica (Rooney Mara) pustila k vode, potreboval nejaké rozptýlenie... Tak či onak, z toho, čo sa napokon zrodilo v jednej z univerzitných internátnych izieb ako akýsi zlepenec zúrivých blogov a programovania, sa rekordnou rýchlosťou vyvinie sociálna sieť s nepredstaviteľným dosahom a rozsahom, ktorá spôsobí doslova revolúciu v komunikácii! O zhruba šesť rokov – a cca 500 miliónov priateľov – neskôr, je z Marka najmladší miliardár všetkých čias. No za všetko v živote sa platí, a Mark nieje žiadnou výnimkou - veľký úspech mu totiž okrem bohatstva a slávy prinesie i množstvo osobných a právnych problémov... (TV Markíza)

(viac)

Zaujímavosti (71)

  • Aaron Sorkin režíroval posledný záber vo filme. David Fincher oznámil, že odchádza, Sorkin si myslel, že je to vtip, kým k nemu neprišiel produkčný štáb s otázkou, ako to natočiť. Aj keď to bolo len na sekundu, tak Sorkin musel na konci oznámiť posledný záber. (WalterIK7)
  • Jesse Eisenberg (Mark Zuckerberg), ktorému bola diagnostikovaná obsedantno-kompulzívna porucha (OCD), v rozhovore uviedol, že jednou z najťažších vecí bolo, že musel úmyselne hovoriť a správať sa spôsobom, proti ktorému bojoval celý život. (WalterIK7)
  • V rámci svojho výskumu si Jesse Eisenberg (Mark Zuckerberg) prečítal kópiu prihlášky Marka Zuckerberga na vysokú školu. Zuckerbergova esej bola zameraná na jeho lásku k šermu, takže Eisenberg absolvoval tento šport niekoľko hodín. Rýchlo si uvedomil, že to ovplyvnilo jeho držanie tela a spôsob, akým sa pohyboval, a tieto vedomosti aplikoval na zobrazenie jeho postavy. (WalterIK7)
  • Poznámkový blok, ktorý môžeme často vidieť u Marka (Jesse Eisenberg), bol Eisenbergovým vlastným nápadom. Zapisoval si doň svoje posudzovania vlastných výkonov po každom zábere. (WalterIK7)
  • Aziz Ansari sa zúčastnil konkurzu na rolu Divya Narendra (Max Minghella). Neskôr priznal, že jeho konkurz bol hrozný, ale aj napriek tomu sa mu nepáčilo, že do role bol obsadený neindický herec. (WalterIK7)
  • Scenár mal pôvodne 178 strán. Štúdio žiadalo, aby bolo odstránených aspoň 30 strán, avšak režisér David Fincher sa rozhodol ponechať všetky stránky. (WalterIK7)
  • Scéna, v ktorej Mark (Jesse Eisenberg) opustí učebňu a na chodbe stretne dvojčatá Camerona a Tylera (Armie Hammer), sa nakrúcala na dvoch rozličných miestach miestach v areáli USC. Chodba bola v budove s názvom Taper Hall of Humanities a učebňa v Grace Ford Salvatori Hall. (WalterIK7)
  • Scenár filmu bol v roku 2009 uvedený v listine najobľúbenejších nevyužitých scenárov roka. (WalterIK7)
  • V roku 2010, keď mal film premiéru, sa Zuckerberg (Jesse Eisenberg) stal osobnosťou roka podľa časopisu Time. V tom istom roku bol aj 36. najbohatším človekom na svete (mal len 26 rokov). (toi-toi)
  • Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg) sa od filmu dištancoval, keďže podľa jeho tvrdenia sa popísané udalosti nezakladajú na pravde. Spoločnosť Facebook sa k filmu vyjadrila slovami: "Tento film môže byť znakom, že Facebook má pre ľudí význam." (toi-toi)
  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 96 milionů amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 224,9 mil. (NIRO)
  • Celosvětová premiéra proběhla na Newyorském Filmovém festivalu 24. září 2010. (Varan)
  • Časopis Forbes odhadl Zuckerbergův (Jesse Eisenberg) majetek ke květnu 2016 na 51,6 miliard amerických dolarů. Zuckerbergův oficiální roční příjem jako výkonného ředitele a prezidenta Facebooku je 1 dolar. (bohhous22)
  • Dvě ze čtyř Red One kamer, jimiž se film natáčel, vlastní Steven Soderbergh, který je filmařům zapůjčil a vysloužil si tak zvláštní poděkování v závěrečných titulcích. (Cheeker)
  • David Fincher pracoval se skladatelem Trentem Reznorem již podruhé. Reznor v roce 1995 vytvořil remix písně „Closer“ svojí kapely Nine Inch Nails, jehož zkrácenou dvouminutovou verzi můžeme slyšet při úvodních titulcích Fincherova filmu Sedm (1995). (Itar)

Súvisiace novinky

Fincher chystá film se scenáristou Sedm

Fincher chystá film se scenáristou Sedm

24.02.2021

Tak se zdá, že starý dobrý David Fincher se přece jen vrací. Režisér pecek jako Sociální síť či Zodiac totiž nejenže chystá nový film, zároveň se ale bude jednat o temný thriller z pera scenáristy… (viac)

Příběh GameStopu na velkém plátně

Příběh GameStopu na velkém plátně

01.02.2021

Studio MGM zakoupilo práva na chystanou knihu The Antisocial Network od spisovatele Bena Mezricha. Ten přitom knihu oznámil na konci minulého týdne, a to přesto, že její příběh vlastně stále probíhá… (viac)

Jak to vypadá s pokračováním Sociální sítě?

Jak to vypadá s pokračováním Sociální sítě?

08.10.2020

Snímek Sociální síť Davida Finchera a Aarona Sorkina patří mezi jedny z nejlepší životopisných dramat vůbec. Právem taky získal tři Oscary za Adaptovaný scénář, Střih a Hudbu skladatelů Trenta… (viac)

Dočkáme se pokračování Sociální sítě?

Dočkáme se pokračování Sociální sítě?

13.01.2019

Jen málokterý film se může chlubit tak perfektní kombinací režiséra a scenáristy, jako byla Sociální síť z roku 2010. David Fincher (Sedm, Zodiac) a Aaron Sorkin (Pár správných chlapů, Steve Jobs)… (viac)

Reklama

Reklama