Reklama

Reklama

Patriot

  • Česko Patriot (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Rok 1776. Vdovec Benjamin Martin (Mel Gibson) je skromný a predsa charizmatický muž, ukrývajúci v sebe obrovskú silu, odvahu a zodpovednosť. Kedysi spoznal hrôzy vojny, a preto je striktne proti novej a odmieta sa v nej angažovať, aj keď jej cieľom je dosiahnuť nezávislosť od Veľkej Británie. Benjamin nie je priveľkým vlastencom, ale predovšetkým otcom milujúcim svojich sedem detí, ktorý chce v pokoji žiť, farmárčiť a starať sa o rodinu. Nechce bojovať z pocitu vlasteneckého nadšenia a keď príde k boju priamo pred jeho farmou, ošetruje ranených z oboch strán. Až v okamihu, keď arogantný anglický plukovník William Tavington (Jason Isaacs) zákerne zavraždí jeho syna a druhého pošle na popravisko, mení sa farmár na bojovníka. Najskôr je akýmsi temným pomstychtivým prízrakom, ktorý sa v zúfalej snahe zachrániť odsúdeného syna vrhne proti dvadsaťnásobne početnejšej prevahe. Je nočnou morou nepriateľa, ktorý sa so svojimi mužmi vynára z temnoty a neľútostne zabíja. Nebojuje však za veľké ideály, iba mstí smrť svojich blízkych a usiluje sa chrániť rodinu, ktorú vojna bezprostredne ohrozuje. Na pozadí jeho boja proti Britom sa však rozvíja aj tragická láska jeho syna Gabriela (Heath Ledger) a pôvabnej Anne Howardovej (Lisa Brenner) a aj sám Benjamin sa citom neubráni, keď sa zblíži so svojou švagrinou Charlotte Seltonovou (Joely Richardson), ktorá sa obetavo v dňoch vojny starala o jeho deti. (TV Markíza)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (615)

Dever 

všetky recenzie používateľa

Soundtrack John Williams: 1. The Patriot [6:39] ,2. The Family Farm [3:03] ,3. To Charleston [2:15] ,4. Colonial Cause [3:15] ,5. Redcoats at the Farm and the Death of Thomas [5:00] ,6. Ann Recruits the Prisoners [3:09] ,7. Preparing for Battle [5:50] ,8. Ann and Gabriel [4:35] ,9. The First Ambush and Remembering the Wilderness [4:00] ,10. Tavington's Trap [4:09] ,11. The Burning of the Plantation [4:55] ,12. Facing the British Lines [3:05] ,13. The Parish Church Aflame [3:03] ,14. Susan Speaks [3:17] ,15. Martin vs. Tavington [3:06] ,16. Yorktown and the Return Home [5:20] ,17. The Patriot (reprise) [7:50], ()

sud 

všetky recenzie používateľa

"Patriot" celou dobu působí jako slabší odvar "Statečného srdce" a to nejen díky obsazení Mela Gibsona do hlavní role. Rolanda Emmericha příliš v lásce nemám, ale myslím si, že toto je jeho nejlepší film. Bojové scény jsou dobře ztvárněné, Mel Gibson standartně dobrý a Jason Isaack je perfektně slizký záporák. Spíše zábavnější, než historicky hodnotný, ale slušný snímek. Jen ta délka, myslím, nebyla nutná. 55%. ()

Reklama

sepp 

všetky recenzie používateľa

Jeden z kvalitnejsich snimku roku 2000 - Mel Gibson tradicne vytecny, bojove sceny jsou propracovane a skvele predvedene a scenar take dobre zvladnuty. Patriot nenadchne, ale rozhodne si zaslouzi misto ve filmotece a svym patriotismem mi je blizsi, nez posledni dobou hodne caste ceske paskvily a radobyumelecke filmy, typu pupendo. Ona trocha ty narodni hrdosti a sentimentu v zivote neuskodi, pani cechacci. ()

D.Moore 

všetky recenzie používateľa

Dnes už zkrátka klasika a v ní Mel ve výborné formě. Tomuhle chlapíkovi na rodinu vážně sahat neměli. Jeho šílený výraz je nenapodobitelný a scéna s ním a nejmladší dcerkou, při které si oba padnou do náruče, ta tedy umí hnát slzy do očí. Nejvíce mě ovšem pobaví lidé, kteří filmu nadávají proto, že je v něm až příliš amerického patriotismu.__P.S. Skvostný Jason Isaacs (a záporáci vůbec), tradičně dokonalý John Williams. ()

Sobis87 

všetky recenzie používateľa

Takhle to dopadá, když se režisér popkornových pitomostí snaží dosáhnout na nějakého toho Oscara. Výsledkem je povrchní exkurze do amerických dějin, které vévodí patos a nechutně velké množství zpomalených záběrů. Celý film je navíc neskutečně natahovaný. I když se v Patriotovu pár lahůdkových záběrů objevilo a herci se snažili sebevíc, já se buď kousal nudou, nebo jsem těžko rozdýchával ten patetický opar, kterým byl celý film načichlý. 40% ()

Galéria (82)

Zaujímavosti (32)

  • Houpací křesla nebyla běžným nábytkem až do začátku 19. století. (liquido26)
  • Postava hlavního padoucha, plukovníka Williama Tavingtona (Jason Isaacs), je volně založená na skutečném plukovníkovi Banastru Tarletonovi, kterému se přezdívalo krvavý Ban, Řezník a Zelený Dragoun. Přestože podle některých historiků nebyl tak brutální jako jeho filmový protějšek, nechvalně proslul zejména v bitvě u Waxhaw Creek, která vešla do dějin jako Waxhavský masakr. Tarleton byl obviňován, především patriotickou propagandou, že nechal pobít vzdávající se vojáky kontinentální milice vedené Abrahamem Brufordem. Nicméně sám Tartleton tento masakr pravděpodobně nenařídil. Poté, co Bruford vydal rozkaz ke kapitulaci, totiž Tartletonova koně kdosi zasáhl střelou z muškety a mrtvola jej zavalila. Než se mohl dostat ven, jeho muži patrně nabyli dojmu, že kapitulace je falešná, a obnovili boj. Zemřelo 113 Američanů a dalších 203 bylo zajato (z nich 150 bylo těžce raněno, a proto byli zanecháni svému osudu). Tarletonovy ztráty byly 5 mužů. Tarleton na rozdíl od svého filmového protějšku žil až do roku 1833 a stal se členem britského parlamentu. (liquido26)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (viac)

Filmový Warcraft našel režiséra

Filmový Warcraft našel režiséra

01.02.2013

A je to velmi zajímavá volba. Brit Duncan Jones (jen tak mimochodem, je synem Davida Bowieho) se prosadil působivou psychologickou sci-fi Moon, kterou pořídil za skromných 5 milionů dolarů. Na… (viac)

Zvěsti ze Středozemě a světa Warcraftu

Zvěsti ze Středozemě a světa Warcraftu

14.10.2009

Co je nového ohledně dvou nejočekávanějších fantasy filmů? Ian McKellen prozradil magazínu Empire, že natáčení dvoudílného Hobita začne na jaře – v březnu, nejpozději v dubnu. Mělo by trvat téměř 400… (viac)

Reklama

Reklama