Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stíny minulosti jednou dostihnou každého z nás. Když to potká mladou Katalin, zapudí ji její manžel i celá vesnice. Nezbývá jí nic jiného než se vydat na cestu za skutečným otcem svého synka Orbána. Dlouhá cesta přes Karpaty ji zavádí do míst, kam se již nikdy nehodlala vrátit. Zážitky z minulosti ožívají a Katalin se rozhodne vzít osud do vlastních rukou. Téměř antická tragédie o zločinu, trestu, ale také o legitimitě pomsty vynesla debutujícímu režisérovi Peteru Stricklandovi účast v hlavní soutěži letošního berlínského festivalu. Film zasazený do prostředí maďarské menšiny žijící v Rumunsku tam bodoval u novinářů i odborné poroty, která mu udělila Stříbrného medvěda za zvuk. Práce s ruchy a zvukovou kulisou, jež vynikajícím způsobem dokresluje putování Katalin a Orbána transylvánskými lesy, patří spolu s klasickou krásou představitelky hlavní role a dramaturgicky skvěle vystavěným příběhem k nejpůsobivějším stránkám tohoto jedinečného filmu. (MFF Karlovy Vary)

(viac)

Recenzie (27)

djcremo 

všetky recenzie používateľa

Smutný príbeh znásilnenej a odvrhnutej ženy , ktorá putuje transilvánskou prírodou za svojou pomstou. Aj keď film miestami krátko nudil, vynahradilo to poňatie prírody a ten detail na zvuky prírody. Bolo zaujímavé sledovať tvár muža čo ju znásilnil, ako jemu a žene počas člnkovania rozprávala príbeh o svojom znásilnení. Ako to zaujímavo opisovala. A ako nakoniec zistila, že ten človek si svoj trest za to nesie a pomsta v tomto prípade už nemá význam. ()

agassi68 

všetky recenzie používateľa

Dosť chabý pokus o niečo podobné ako Je treba zabiť Sekala. Máme znásilnenú ženu s následným potomkom, ktorej sa tým celý život pokakal. Tak začne pátrať po vinníkoch, z ktorých jedného zabije a druhého len psychicky vydiera. Medzitým dlhé zábery na to, čo reprezentuje Maďarsko - šíre lány polí, čardáš a domáce zvieratá. Záver klasika - hlavná hrdinka hrdo zomiera a syna nechá otcovi, ktorý ju znásilnil. Príliš veľa motívov nahromadených do necelých 90 minút zničilo možný potenciál tejto drámy. ()

Reklama

Ten Druhy 

všetky recenzie používateľa

Banálny, stokrát videný, príbeh o tragike osudu s jednoduchou kriminálnou zápletkou, ktorý funguje ako zaklínadlo. Nejde o žiadnu drámu na hollywoodsky spôsob, ale skôr o atmosferické predstavenie z prostredia malej vidieckej usadlosti v rumunsko-maďarskom pohraničí... Stricklandov film pripomína ľudovú baladu a má šarm francúzskeho noiru. Skrátka, nie je ľahké ho k niečomu prirovnať. A možno tá nejednoznačnosť a mágia len vyplýva z nízkeho rozpočtu a skromných amatérskych podmienok, v ktorých film vznikal. Každopádne však sugestívne vyžaruje obrovskú silu. Katalin Varga, ktorú výborne hrá divoko vyzerajúca Andrea Gavriliu, je znásilnená a kolektívom dediny vyhostená žena, ktorá sa po rokoch rozhodne pomstiť mužovi, ktorý jej ublížil. On však vôbec nepôsobí ako bezcharakterný sviniar, ktorý má chrapúnstvo vpísané do tváre. Naopak, Katalin stretne príjemného a citlivého človeka, milujúceho otca rodiny. Všetko je zrazu iné než sa zdalo, ani pomsta nezmyje vinu, ale otvorí cestu do zatratenia. Táto nepredvídateľnosť pridáva filmu na kvalite. ()

sanikope 

všetky recenzie používateľa

Asi tym ze film je natoceny zapadnym okom pocas celeho filmu som sa nevedel ubranit dojmu ze tomu cosi chyba, po pritom vsetkom ma vsak i uspokojil. Film sa nepretvaruje na nic je iba o pomste a ked je pomsta dokonana nie je dalej co riesit mozu nastupit titulky. Tak to mam rad... ale asi to nase vychodne myslenie mi neda spat a s nim i ta nasa dumavost nad vsetkymi vecami co sa deju okolo nas . Mozno pri dalsom vzhliadnuti pridam o hviezdicku navyse... Na debut velmi dobre ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Teda po filme Gadzo Dillo som dost zavrhol rumunsku kinematografiu, a do tohto filmu Katalyn Varga som siel maximalne opatrne. A zbytocne, dievca sa vydalo napriec krasnou rumunskou karpatskou prirodou za skutocnym otcom svojho fagana. A musim povedat, ze ked sa clovek nepozera na Ciganske osady a na svet Ciganov, ale zameria sa na casto krasne rumunske Karpaty, tak film poskytne hned dobry dojem. Celkovo Katalyn Varga urcite nie je nejaky europsky kult, to rozhodne nie, ale ako priemer slusne a velmi dobre : 69 % ()

Galéria (7)

Reklama

Reklama