Reklama

Reklama

Nedodržaný sľub

  • Česko Nedodržený slib (viac)
Trailer
Dráma / Vojnový / Športový / Životopisný
Slovensko / Česko / USA, 2009, 129 min

Réžia:

Jiří Chlumský

Scenár:

Jan Novák

Kamera:

Ján Ďuriš

Hrajú:

Samuel Spišák, Peter Oszlík, Ondřej Vetchý, Ina Gogálová, Ľubomír Bukový, Norman Šáro, Daniel Fischer, Dávid Hartl, Jakub Spišák, Zuzana Porubjaková (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Film na základe skutočného príbehu, ktorý vás vtiahne do deja plného napätia a zvratov, v ktorom sa z mladého chlapca vďaka dobovým okolnostiam stáva mladý muž trochu predčasne. Udalosti rokov 1939 až 1945 ho prinútia opustiť svoje mladícke naivné futbalové ideály, poprieť svoju identitu, stretnúť sa zoči-voči so smrťou, žiť a bojovať bok po boku s drsnými ruskými partizánmi a zistiť, že aj najlepší priateľ môže byť zradcom. Nielen jeho odvaha a šikovnosť, ale aj zhoda náhod a životné šťastie mu umožnili toto peklo prežiť so snahou dodržať sľub, ktorý si kedysi ako rodina dali - doma sa opäť stretnúť. Skutočný príbeh židovského chlapca, ktorému silu prežiť dal sľub, ktorý chcel splniť... Skutočný príbeh židovského chlapca Martina Friedmanna - Petráška, na pozadí ktorého sa odvíjajú politicko-spoločenské zmeny vo vojnovom Slovensku a povojnovom Československu. Martin je nadaný futbalista a so spoluhráčmi často behá zvoniť do miestneho kostola, kde pôsobí ako farár Jozef Tiso. V čase okolo Martinovej bar micvy je vyhlásený Slovenský štát a u Friedmannovcov sa koná posledná rodinná oslava. Otec prosí všetkých členov rodiny, aby sľúbili, že sa tu o rok opäť zídu, ale tento sľub napokon nik z nich nedodrží. Mamička krátko nato šije žlté hviezdy na kabáty. Martina vylúčia z futbalového klubu a všetky židovské obchody sú „zarizované." Keď sa rodine naskytne príležitosť emigrovať do Palestíny, ich otec neistú budúcnosť „v púšti" odmietne. Začínajú sa transporty a Martinov brat so sestrou odchádzajú do Poľska medzi prvými. Martin sa vydáva za svojím spoluhráčom Fredom Mahlerom do „židovského tábora" v Seredi, kde sa stanú ozdobou táborového futbalového mužstva, ktoré poskytuje svojim hráčom aspoň dočasné bezpečie. No ocitá sa v pasci. Musí tvrdo pracovať a bojovať o život v brutálnych zápasoch proti strážcom. V roku 1942, tesne pred transportom, sa Martin dozvie o Osvienčime. Snaží sa uniknúť, ale skončí s číslom na krku v rade pred vagónmi. Vyslobodí ho až veliteľ tábora, ktorý je futbalovým fanúšikom. Martin sa dostáva do pracovnej čaty a odtiaľ uteká do Bánoviec. Rodičovský dom je zapečatený. Prepracovaný a podvyživený Martin dostáva dvojitý zápal pľúc. Odchádza na liečenie do sanatória. Po vyliečení musí odísť, pracuje ako robotník v kláštore a pod falošným menom Martin Petrášek sa pridá počas SNP k partizánom. Poslednú vojnovú zimu prežíva v horách so skupinkou sovietskych výsadkárov. Na konci vojny sa Martin vracia do Bánoviec, ale v jeho rodnom dome už štyri roky žije iná rodina. Dovolia mu prehľadať povalu, kde nájde staré rodinné fotky a žltú hviezdu. Prichádza čas odsťahovať sa do Izraela... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (210)

filmharmony 

všetky recenzie používateľa

...přes svou velkou ambici, film vyznívá zvláštně... ...závery, ke kterým tvůrci docházejí, rozdělují na černé a bílé... základní záměr skrze reálný příběh konkrétní postavy ukázat válku a problém židovské otázky nebyl naplněn. Nesmyslnost ano, emocionální vývoj postavy ano, krize lidství ano... a přesto to byl film v mnoha místech mrtvý a prázdný... za snahu a herecký výkon Samuela Spišáka... ...naděje, které se člověk odevzdá, je jako záchranný kruh... ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Hlava vždy krváca najviac.“ Snímka inšpirovaná skutočnými udalosťami. Nie je to prehra, ale ani žiadne veľkolepé víťazstvo. Je to "len" dobrý film, u ktorého budete mať síce stále pocit, že všetko (akcia, výprava, herci) mohlo byť lepšie, ale nudiť sa nebudete. Potešilo ma, že tvorcovia sa neboja nadávok, krvi, ani erotiky. Bohužiaľ, väčšinu času kĺžu po povrchu a časté menenie miesta (pracovný tábor, nemocnica, kláštor, partizánsky tábor) diváka vyhadzuje zo sedla, hoci v pôvodných predstavách tvorcov mal asi budiť dojem veľkoleposti a štedrého rozpočtu. Pozitívne hodnotím sympatický, prirodzený výkon Sama Spišáka. ()

Reklama

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Je ťažké napísať niečo o tomto filme a nenaraziť pritom na najrôznejšie spoločenské limity a predsudky. Rovnako je ťažké posúdiť, či filmov o holokauste už bolo dosť a téma je vyčerpaná alebo je ešte priestor na vznik ďalších. Nedokážem ani posúdiť, či cena za českú koprodukciu v podobe neúspešného režiséra a povinne obsadzovaného Ondřeja Vetchého nebola príliš vysoká. Dobré je, že film vznikal podľa skutočnej postavy, aj keď jej pestrý osud spôsobil drobenie filmu na epizódy. Zlé je, že opúšťaním jedných klišé sa do témy vnášajú nové (idylický obraz židovskej rodiny, Slováci ako opilci iba uniformou odlíšiteľní od gardistov, partizáni ako banditi a pod.). Téma si vyžadovala, aby obraz protižidovských, ale aj vo všeobecnosti vojnových represálií bol omnoho krutejší a desivejší. Predsa nebolo úmyslom nakrútiť film o putovaní Martina Friedmanna. Film určite nie je prelomový a ani nesignalizuje príchod lepších časov slovenského filmu. Napriek tomu je v ňom možné nájsť množstvo pekne nasnímaných obrazov, zaujímavých scén, sem-tam sa prihodí aj dobrý dialóg a tolerantný divák potom odpustí neúčelne prehnanú stopáž, amatérske bojové scény i ďalšie zo sedadla dvíhajúce nedostatky. ()

campix 

všetky recenzie používateľa

A je to tu zase, pro kinematografii velmi vděčné téma 2. Světové války a přesněji osudy židů, které byly zfilmovány již mnohokrát. Nedodržený slib z naší produkce má sice podobné téma jako například Schindlerův seznam nebo Pianista. Samozřejmě se nemůže s těmito hollywoodskými trháky rovnat, ale pro filmy tuzemské produkce mám trošku jiná kritéria a proto v tomto ohledu je to jeden z nejsilnějších filmů v tomto žánru z našich a Slovenských luhů a hájů za poslední dobu. Námětem je silný příběh žida Martina Friedmanna, který ovšem není pojat typicky velkolepě, ale spíše minimalisticky a to byl správný krok. ()

made1 

všetky recenzie používateľa

K tomuto filmu mě přivedla touha vidět hrát Lukáše Latináka jinde než v Partičce. Je ale těžké napsat komentář k filmu, který je natočený podle pravdy a navíc je poutavý. Souhlasím s ENŠPÍGLEM, že slovenský film nějak upozadily jiné filmy, možná české možná jen hloupější. Je ale veliká chyba, že slovenské filmy se vyhýbají český tv stanicím, protože možná bychom viděli i něco zajímavějšího než jen pár přihlouplých teenagerských rádobykomedií. JEDINÁ VÝTKA: Proboha kdy už přestaneme obě postčeskoslovenské země dabovat do druhého jazyka? Copak by se herec jako Ondra Vetchý nenaučil věrohodně slovensky?!? No, to mi nepovídejte. ()

Galéria (50)

Zaujímavosti (24)

  • Gardisti v skutočnosti mali na čiernych lodičkách ešte aj brmbolce. Tie vo filme chýbajú. (abraxas)
  • Samuelu Spišákovi bylo v době natáčení filmu 16 let. (Devitka)
  • Nápad natočit film o životě Martina Petráška dostal režisér po vzájemném setkání, které se uskutečnilo na žádost režiséra poté, co přečetl útlou knížku Petráškových pamětí. (HellFire)

Reklama

Reklama