Reklama

Reklama

Nickyho rodina

  • Česko Nickyho rodina (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Pohľadom slovenských filmárov a Joa Schlesingera – reportéra CBC Kanada (pôvodom zo Slovenska), ktorí odhaľujú tajomstvo záchrannej akcie Sira Nicholasa Wintona, ktorá nemá v novodobej histórii obdobu. Film sa odohráva v mnohých štátoch - na Slovensku, vo Veľkej Británii, v Čechách, v Kanade, v USA, v Holandsku, vo Švédsku, v Nemecku, vo Francúzsku, v Kambodži a v ďalších častiach sveta. Základnou osnovou filmu je presvedčenie autorov, že zlo ako aj dobro sa môže šíriť ako nákazlivý vírus. Z obyčajných ľudí sa môžu stať netvory alebo hrdinovia. Zdá sa, že šíriť zlo je akosi ľahšie. Zlo má pre ľudí zvláštne kúzlo, vznikajú silné emócie, ľudia sú dokonca ochotní obetovať svoj život, zabiť svojho suseda, s ktorým spokojne žili dlhé roky v zhode.. Samozrejme ľudia sú presvedčení, že to všetko robia v mene vyšších ideálov, pre spravodlivosť, pravdu. Lenže v skutočnosti fundamentalistické, dogmatické učenia, v mene ktorých to robia, šíria nenávisť, fanatizmus, nacionalizmus, násilie a vojny. Deti sú snáď najtragickejšími obeťami tohto stavu, ktorý otriasa samotnými základmi nášho sveta. Nikdy sme nemali tak blízko ku zničeniu našej celej kultúry a života. Veď čoskoro fanatici budú mať prístup k jadrovej bombe. Mladí ľudia na Slovensku a v Čechách, v celej našej západnej civilizácii hľadajú hodnoty, o ktoré by sa dalo oprieť, ktoré by sa stali pre nich vzorom. Lenže všade sa im ponúka hlavne „modla“ konzumu. Mládež týmto hodnotám však nedôveruje, ale neponúka sa pre ňu alternatíva. To v mladých ľuďoch vytvára pocit skepticizmu, ľahostajnosti. Často sa preto utiekajú do sekt, k drogám. Náš príbeh o „tichom, nenápadnom“ hrdinovi Sirovi N. Wintonovi, ktorý celých 50 rokov tajil skutočnosť, že pred vojnou zachránil niekoľko stoviek detí je pre našu mladú generáciu inšpirujúca. Ukazuje, že obyčajná ľudská slušnosť, ktorá nám prikazuje konať „dobro“, dokáže zmeniť svet. Ukazuje, že drobnými krôčikmi dobrých skutkov sa dajú urobiť veľké veci. Až v roku 1988 - takmer 50 rokov po ukončení misie s názvom "Winton" sa manželka jedného Angličana rozhodla, že si urobí na povale poriadok a zbaví sa prebytočných vecí. Tam našla zvláštnu knihu plnú výstrižkov, fotografií detí, listov rodičov, súrne telegramy týkajúce sa nejakého vlaku, ktorý pozdržali nemecké úrady. Z obsahu knihy sa dozvedela, že bolo potrebné urýchlene zhromaždiť niekoľko tisíc libier, aby sa vlak podarilo dopraviť do bezpečia. Po jej dočítaní zostala zmätená a fascinovaná zároveň. Nechápala, o čo vlastne ide. Všetko jej musel objasniť až manžel... Pani Gréta následne zistila, že dlhé roky nevedomky žila v jednej domácnosti s mužom, ktorého činy sa dajú porovnať s činmi Oskara Schindlera, alebo Raoula Wallenberga! Jeho meno je Sir Nicholas Winton. (RTVS)

(viac)

Videá (4)

Trailer 1

Recenzie (174)

honajz 

všetky recenzie používateľa

Režisér Matej Mináč před 13 lety objevil britského Schindlera – Nicholase Wintona – a rozhodl se jeho čin zveřejnit, kde a jak se dá, včetně celovečerního filmu, několika krátkých dokumentů a nyní již třetího celovečerního dokumentu. Samotný Nicholas Winton o svém činu, kdy zachránil 669 židovských dětí před transportem do koncentráku a tím i jistou smrtí, nikdy nemluvil. Minimálně od roku 1999 však o něm ví celý svět. Slovenský režisér Matej Mináč si na tomto příběhu otevřel zlatý důl. Nejprve přišel s filmem Všichni moji blízcí, poté s celovečerním dokumentem Síla lidskosti – Nicholas Winton, následoval celovečerní dokument Anglická rapsodie, režisér Peter Hledík o Mateju Mináčovi natočil dokument Dvanáct let s Nickym, nu a nyní zde máme Mináčův třetí celovečerní dokumentární film. Nicholas Winton se vloni dožil 103 let a jeho čin je sám o sobě úchvatný a nedocenitelný. Na druhou stranu mi přijde nefér si na tomto činu založit živnost. Zajímalo by mne, co na tu nečekaně objevenou se slávu soukromě říká sám Winton. Dokument samotný je totiž natočen podobně jako ty předchozí – silně tlačí na emotivní pilu, na dojetí, rozpadá se na sled různých historek, hraná část je naprosto zbytečná. Kdejaký hraný televizní dokument působí daleko lépe. Protože však jde o tzv. pietní dokument, jaké se pouštějí o slavných výročích v televizi, těžko rozebírat umělecké kvality, které jsou nevalné. Podstatná je síla výpovědi. Avšak přece jen už se nedozvíme mnoho, co bychom nevěděli z minula, a když se v závěru začnou rozebírat různé současné humanitární akce pro děti celého světa, s nimiž Winton až tak nemá společného, začíná to spíše vypadat jako kýčovité a patetické náborové video Červeného kříže. Představitelé filmu Všichni moji blízcí zde také namluvili části komentáře – Jiří Bartoška, Libuše Šafránková, Josef Abrhám, ale také Klára Issová. Ta se mimochodem ve filmu jen mihne, ačkoliv vévodí plakátu. ()

blackrain 

všetky recenzie používateľa

Nikdy jsem si nemyslela, že někdy půjdu do kina na dokument, byť by šlo o hraný dokument. Dnes jsem to udělala a nestačil mi jeden kapesník. Nebyla jsem jediná komu se koulely slzy po tváři. Pane Mináč, já Vám za tento dokument děkuju. Nicholase Wintona jsem dlouho rozebírala se svou babičkou. Od ní jsem se dozvěděla, že její sousedka je jedním ze zachráněných dětí. ()

Reklama

evil_ryu 

všetky recenzie používateľa

Nickyho rodina je dokument ktorého sila nie je vo filmovej kvalite. Má až televízny nádych, no to nie je vôbec podstatné. Podstatná je myšlienka ktorú nesie. Bol som na špeciálnej študentskej premiére, kde sa zúčastnili aj zachránené deti. Film a celý príbeh okolo neho sa mi naozaj dostal pod kožu a začal som zase na chvíľu veriť, že svet nie je až také prehnité miesto. Krásne. ()

Skip 

všetky recenzie používateľa

Částečně hraný dokument, který má jistě velkou výpovědní hodnotu. To, co tenkrát sir Nicholas Winton podnikl a dokázal, si jistě zaslouží pozornost a obdiv. Jen si myslím, že méně je někdy více. Chtělo by to prostřihat, protože takhle film trpí jistou rozvleklostí. Ale chápu, že i tak museli tvůrci nejspíš oželet spoustu materiálu. ()

dANo 

všetky recenzie používateľa

Trochu ma prekvapil filmový štýl - dokument vs. dráma, ale v konečnom dôsledku to dokonale splnilo svoj účel. Tento príbeh už v súčasnosti pozná asi každý, takže sentiment nie je až taký silný, ale je... Na druhej strane mohol režisér a scenárista trošičku menej glorifikovať samotného pána Wintona, keďže je známe aj to, že jeden z dôvodov, prečo začal s transportmi detí do UK, bol biznis. Nechcem tým však nijako znižovať hlavný úmysel pomôcť a zachrániť ľudské životy. ()

Galéria (21)

Zaujímavosti (3)

  • Během natáčení filmu Nickyho rodina ve Velké Británii, České republice, USA, Francii, Kambodži, Kanadě, Izraeli, Dánsku a na Slovensku vzniklo více než 450 hodin materiálu. (Zdroj: 2media)
  • Ve střižně a zvukovýrobě byl film zpracováván 4 000 hodin. (Ded@M@tes)
  • Film získal diváckou cenu na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech 2011 a byl oceněn porotou na Mezinárodním filmovém festivalu v Jeruzalémě, kde získal cenu Fóra pro zachování audiovizuální paměti. Film by měl být uveden i na Mezinárodním filmovém festivalu v Montrealu. (Ded@M@tes)

Reklama

Reklama