Reklama

Reklama

Nové dobrodružstvá známej dvojky, hazardéra Martina Riggsa (Mel Gibson) a jeho usadlého kolegu Rogera Murtaugha (Danny Glover), začnú vo chvíli, keď si chcú užívať chvíle pohody na Rogerovej jachte. Nielenže je tu s nimi Leo Getz (Joe Pesci), ktorý sa teraz živí ako súkromný detektív, ale okrem toho sa stretnú s čínskou mafiou, keď ich jachtu takmer zničí veľká nákladná loď. Policajti zasiahnu a objavia v podpalubí desiatky čínskych prisťahovalcov, ktorých tu čínska mafia predáva ako lacnú pracovnú silu. Celú akciu má na starosti chladnokrvný a nemilosrdný hongkongský zabijak Wah Sing Ku (Jet Li), ktorý dokonale ovláda bojové umenia a bez milosti zabije každého, kto by mohol jeho poslanie ohroziť. Jeho úlohou je zohnať dostatočné množstvo peňazí a podplatiť čínskeho generála, ktorý má za financie prepustiť Štyroch otcov - vodcov povestných triád, zatknutých a exportovaných do Spojených štátov. Riggs s Murtaughom si poradia s niekoľkými Singovými zabijakmi. Napriek tomu si uvedomujú, že nebezpečenstvo nehrozí len im, ale aj ich rodinám. Zhatia plán na odkúpenie Štyroch otcov, keď pred generálom odhalia Wah Sing Kuov podvod s bankovkami. V následnej masakre zahynú nielen gangstri a generálovi vojaci, ale aj traja zo štyroch mafiánskych vodcov. Jedným z nich bol aj brat Wah Sing Kua, ktorý je odhodlaný sa kruto pomstiť. (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (511)

classic 

všetky recenzie používateľa

A síce som si trochu odvykol sledovať presne takýto druh amerických filmov, ale ešte proste ostal zhliadnuť posledný diel zo série Smrtiaca zbraň, ktorý ma mimochodom veľmi prekvapil, keďže som to vôbec ani neočakával, že mi môžu práve títo dvaja páni ešte niečo zaujímavé ponúknuť, respektíve traja, a teraz mám zrovna na mysli i režiséra Richarda "Dicka" Donnera, ktorý, čuduj sa svete, tentoraz nakrútil - akýsi mimoriadne hyperaktívny, ďalej, akčno-komediálny, následne pokračujem, s nekonečnými slovnými prestrelkami, ukončujem, nostalgický počin, aký snáď nemá ani žiadnej obdoby? Jednoznačne bol neustále nabitý samou výbušnou akciou v priamej konfrontácii/kombinácii s dynamickým adrenalínom, z ktorého doslova tuhla krv v žilách, pričom týchto článkov bolo možno až nadmieru, no zároveň na margo celej tejto veci iba podotknem, že som sa aspoň dostatočne zamestnával mnohými scenáristickými vychytávkami, alebo najmä častými - akčnými a nebezpečnými sekvenciami, ako trebárs hneď v úvode, ako vystrihnutej z počítačovej (konzolovej) hry Grand Theft Auto, vďaka čomu som sa automaticky naladil na nasledujúce udalosti, ktorých bolo počas dvoch hodín, vskutku neúrekom, kedy som si v duchu často hovorieval : „Čo ten bláznivý Hollywood ešte nevymyslí?”. Určite mi je viacej sympatickejšia, povedzme táto štvor-dielna séria s Gibsonom & Gloverom, ako práve tá, konkurenčná, s Willisom v hlavnej úlohe, ktorá sa v podstate iba "priživila" na svojom predchodcovi, a veď sa ani nie je tomu čo čudovať, keď obidve produkoval Joel Silver. Okrem ústredných dvoch protagonistov - seržanti/kapitáni Riggs s Murtaughom, týmto šikovným hercom, rovnako zručne sekundovali i Joe Pesci a Chris "fackovací panák" Rock, no predovšetkým antagonista v podaní Jeta Liho, je vari tým úplne najlákavejším lákadlom pre diváka, na čo by sa mal teda začať tešiť. Áno, a svojej povesti neostal nič dlžný. A na záver môžem túto "zbesilú jazdu" len smelo odporúčať, a to buď konkrétne takým divákom, ktorí ju doposiaľ ešte nevideli, alebo naopak aj tým, ktorí by si ju mohli kľudne znovu pripomenúť. ()

klerik 

všetky recenzie používateľa

Skutočne prvý kvalitný americký film, ktorý skĺbil kung-fu bitky s "klasickou" akciou. A potom prišiel Matrix... Oproti prvým dvom filmom stráca na atmosfére, no je to napínavé a budete sa baviť o to viac ak si dopodrobna pamätáte predošlé filmy. LW4 je už však točená pre iného diváka, no akcie sú najlepšie natočené z celej série... ()

Reklama

PetrPan 

všetky recenzie používateľa

Pravdou je, že čtyřce chybí špetka k tomu, aby byla dokonalá jako předchozí díly, ale proboha co čekáte od akčního filmu, je to a vždy byla především zábava a nadsázka, tento film splňuje do puntíku výše zmíněná kritéria a je to skvělá áčková produkce a s ano bombastickými efekty, ale přesto to nevyznívá trapně ()

kinej 

všetky recenzie používateľa

Čtvrtá “zbraň” je pořád ta stará dobrá zbraň, i když už trošku rezavá. Přeci jen přebrala nešvary z třetího dílu a tak jsou i zde k vidění lapsy v logice vyprávění děje, typu toho proč čínská mafie policisty rovnou neoddělala a dala jim zbytnečně příležitost zachránit se z hořícího domu, nebo proč sakra Riggs zcela zbytečně jde při honičce do přístavku na korbě, když by to šlo mnohem snáz z auta. Jasně je to akční film, ale na jedničce a dvojce bylo sympatické to, že byly tak vybroušené, že nenutili diváka přemýšlet. Jinak je čtyřka ve znamení přechodu z mladické nerozvážnosti k vyzrálosti a to v několika rovinách. A také je ve znamení loučení, jako by ná, chtěli tvůrci dát najevo, že tentokrát je to již opravdu naposledy. Možná bych dal i jen 3 hvězdičky, ale tu čtvrtou dávám za obsazení Jet Liho, jež se tak stal nejvýraznějším padouchem celé série. ()

sud 

všetky recenzie používateľa

O chloupek slabší než trojka. Návrat tvůrců po šesti letech k tématu s v něčem změnil, něco zůstalo. Martin Riggs už není takový šílenec a stává se z něj pomalu usazující se taťka, Roger se nezměnil. Ale ne zase že by se z Riggse stal usedlý kliďas, to ani náhodou. Jenom už to není takový divočák jako v předcházející trojici (možná k tomu taky napomáhá dabing, Vladimír Dlouhý má jiný hlas a jiný způsob hovoru než Ladislav Županič). A co je při starém? Všechno ostaní. O tom se nebudu rozepisovat, jenom bych se opakoval. Zkrátka poměrně dost srandovních momentů (Roger v "roli" ptáka, žralok na lodi, Rogerovo odhalení, kdo je otcem dítěte jeho dcery) a akce (zvláště souboj Riggse a Jet Li ve vodě je dost naturalistický). Čtyřka je sice z této čtveřice nejslabší, ale i tak si udržuje dobrou úroveň. ()

Galéria (88)

Zaujímavosti (40)

  • Film se začal natáčet začátkem ledna 1998 a jeho premiéra byla naplánována na léto téhož roku. Natáčení ale kvůli mnoha problémům, včetně změn ve scénáři, skončilo až v polovině května, necelé dva měsíce před plánovanou červencovou premiérou. Střihači tedy museli pracovat velmi rychle, aby byl film včas hotový. Proto se v upoutávkách na film objevují některé vystřižené či alternativní scény, které v hotovém filmu nejsou. Přesto byl film dokončen a uveden do kin podle plánu. (HellFire)
  • Loď Rogera Murtaugha (Danny Glover) má meno "Code 7", čo je v losangelskom policajnom zbore rádiová skratka pre obedňajšiu prestávku. (m.a.t.o.)

Súvisiace novinky

Pátá Smrtonostná zbraň se hýbe kupředu

Pátá Smrtonostná zbraň se hýbe kupředu

29.01.2020

Podle producenta Dana Lina jsou herečtí veteráni Mel Gibson a Danny Glover připraveni vrátit se ještě jednou naposled do legendární akční série Smrtonosná zbraň. Producent potvrdil, že on a režisér… (viac)

Jet Li je celý zafačovaný!

Jet Li je celý zafačovaný!

24.03.2007

Nebojte, hvězda bojových umění neutrpěla žádné vážné zranění během natáčení fyzicky náročného kousku na zlomeniny všech druhů a otřesy mozku tu přece máme Jackieho Chana. Jet Li však oficiálně… (viac)

Reklama

Reklama